Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

3 bit – ciasto bez pieczenia

W tak ciepłe dni przyjemniej jest przygotować ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika : ) Zdecydowałam się na słynne ciasto 3 bit, które znalazłam u Dorotuś. W przepisie wykorzystałam kakaowe herbatniki Petit Beurre, które otrzymałam do przetestowania od firmy Jutrzenka. Jako miłośniczka czekolady przyznaję, że są pyszne i musiałam się opanować, żeby nie zjeść wszystkich „na sucho” ; ) Do naszego ciasta sprawdziły się równie dobrze, obawiałam się, że mocno zmiękną podczas leżakowania w lodówce, ale zachowały chrupkość! Samo ciasto jest bardzo, bardzo mocno słodkie, nawet dla takich miłośników słodyczy jak my! Polecam zdecydowanie zmniejszyć ilość cukru w masie budyniowej ; ) 


 

Składniki:

  • 6 – 7 paczek herbatników petit beurre kakaowych (100 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru wymieszanego z cukrem waniliowym 16 g (proponuję zmniejszyć o połowę!)
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady (zastąpiłam kawą)

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pojedynczą warstwę herbatników. Ciastka pokrywamy dokładnie masą kajmakową i układamy kolejną warstwę herbatników.

Przygotowujemy budyń: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąkami, po czym przelewamy do gorącego mleka. Gotujemy razem przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając, aby uniknąć grudek.

Tak przygotowany, ciepły budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Formę owijamy szczelnie folią spożywczą, schładzamy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną, choć ja wolę kiedy zachowują chrupkość).

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wykładamy na ciasto i posypujemy startą na tarce czekoladą lub oprószamy kawą. Kroimy i od razu podajemy.

Smacznego : )

 





Autor: Marta Pękalska

25 komentarzy

  1. mmmm, az slinka cieknie <3

  2. ewka

    Uwielbiam 3bita, juz sobie wyobrazam jak zjadam całą blachę:)))

  3. Pychotka, jeszcze takiego ciasta nie jadłam:)

  4. Mariola

    Uwielbiam takie ciasta:)pięknie wygląda.

  5. Marta

    To ciasto to również dla nas nowość, o dziwo dziś smakuje mi nawet bardziej niż wczoraj :D

  6. rany, bardzo lubię to ciasto, szaleństwo, no i super Ci wyszło;)

  7. Mmm cudowne ciasto:) uwielbiam 3Bita, więc zapisuję do zrobienia, bo nie chce mi się stać teraz przy piekarniku ;)

    1. Marta

      Polecam – szybko i smacznie :D

  8. Piękne ciasteczka i dużo kremu, pyszności !

  9. ale to musi być pyszne :)

  10. malgoska

    Te herbatniki sa mega pyszne!!!

  11. batonik 3bit był moją miłością całe gimnazjum. muszę kiedyś to zrobić. :)

  12. Pierwszy raz widzę 3 bita bez pieczenia :) Dla mnie to duże udogodnienie ze wzgledu na jego brak, a cistao uwielbiam!

  13. Pierwszy raz widzę 3 bita bez pieczenia :) Dla mnie to duże udogodnienie ze wzgledu na jego brak, a cisto uwielbiam!

  14. zaneta

    nie widze w przepisie co robimy z masa kajmakowa;/

    1. Marta

      Przepraszam za zwłokę… dobrze, że znalazłaś :D

  15. Justyna

    Wygląda mega apetycznie. Ciasto wsam raz dla mnie, bo z pieczeniem radzę sobie średnio. Pozdrawiam.

    1. Marta

      To rzeczywiście idealnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 3 = 12

Top