Awokado brownie

Eksperymenty z awokado nadal się u nas nie kończą : ) Po zaskakująco pysznym połączeniu czekolady i awokado w deserowych truflach, przyszła pora na awokado brownie : ) Jest to zdrowe brownie, bez masła, białego cukru i mąki z dodatkowym bonusem w postaci przepysznego czekoladowego kremu : ) Trudno mu się oprzeć. Awokado jest niewyczuwalne, dominuje smak czekolady i migdałów, ale jeśli za nimi nie przepadacie wystarczy je zastąpić mąką np. pełnoziarnistą lub kokosową : ) Polecam!!


awokado brownie przepis

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20×20 cm):

  • 120 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (175 g)
  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kakao (50 g)
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej lub migdałów zmielonych w blenderze (60 g)
  • 1/4 łyżeczki soli

Połowę czekolady (60 g) roztopić na parze lub w mikrofalówce. Awokado obrać, usunąć pestkę. Dodać cukier trzcinowy, kawę, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać kakao, mąkę migdałową i sól, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pozostałe 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki u wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut (nie można go piec zbyt długo, podczas studzenia czekolada zrobi się bardziej zwarta). Odstawić do ostudzenia.

Składniki na polewę:

  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 60 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1/3 szklanki kakao

Syrop klonowy, olej kokosowy i czekoladę przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać i rozpuścić na gładką, jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć na ostudzone brownie, przełożyć do lodówki na co najmniej 30-60 minut. Przed podaniem można udekorować owocami, orzechami lub czekoladą ; )

Smacznego!


Brownie z awokado przepis

Inspiracja 

Komentarzy: 48

  1. Milena
    3 marca 2017 / 12:38

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 12:55

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    3 marca 2017 / 12:51

    Super wygląda 🙂 Dla wszystkich czekoladożerców idealne. Ja osobiście boję się podjąć wyzwania jeśli dominuje gorzka czekolada?!

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 12:56

      Dziękuję 🙂 Dla mnie osobiście bardziej nawet migdały niż czekolada 🙂 A tradycyjne brownie lubisz? jeśli tak to polecam się skusić 🙂

      • Majka
        3 marca 2017 / 15:37

        Brownie bardzo lubię 🙂 A więc spróbuję 😉

        • Marta
          Autor
          4 marca 2017 / 1:01

          Może nawet polubisz gorzką czekoladę <3 🙂

  3. Agnes
    3 marca 2017 / 12:54

    Cudo !!! Dobrze ze dziś piątek to po pracy śmigam po awokado 🙂

    • Marta
      Autor
      3 marca 2017 / 12:57

      Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂

      • Agnes
        3 marca 2017 / 13:00

        Na pewno napiszę 🙂 mąka kokosowa i migdałowa jest dla mnie zbyt wymyślna w smaku i nie mogę się przekonać ale zrobię ze zwykłą 🙂

        • Marta
          Autor
          4 marca 2017 / 0:59

          Super, czekam na wiadomość 🙂

          • Agnes
            5 marca 2017 / 22:03

            Przepyszne ciacho zrobiłam ze zwykłą pszenną i konsystecja super 🙂

          • Marta
            Autor
            6 marca 2017 / 23:36

            Dobrze wiedzieć 🙂 super, że posmakowało 🙂

  4. Iwona
    3 marca 2017 / 13:07

    Bardzo mi się ta wizja podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:00

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Renia
    3 marca 2017 / 14:32

    Musi smakować pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:00

      Dziękuję 🙂

  6. Kasia
    3 marca 2017 / 15:08

    Ale pycha!!!

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:00

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Ania
    3 marca 2017 / 20:10

    Rewelacja 🙂 awokado fakt nie czuć a ten kremik świetny zrobię też do chleba o niebo zdrowiej niż nutella 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:01

      Bardzo się cieszę, że posmakowało! 🙂

  8. Jola
    3 marca 2017 / 20:23

    Kocham brownies i kocham awokado ale tego połączenia nie znam 🙂 będę piec 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:01

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  9. Isia
    3 marca 2017 / 21:07

    Bardzo smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:01

      Dziękuję 🙂

  10. Nela
    4 marca 2017 / 0:40

    Mniam 🙂 domownicy się nie zorientowali że wersja uzdrowiona 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:02

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało i nikt się nie zorientował co kryje w środku 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2017 / 23:36

      Można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

  11. Mila
    6 marca 2017 / 13:27

    Ciacho jest świetne jak prawdziwe brownies 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2017 / 23:37

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Janja
    12 marca 2017 / 11:37

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 0:59

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Marta
    13 marca 2017 / 17:45

    Marta super przepis na pewno spróbuje

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:03

      Bardzo mi miło 🙂

  14. 13 marca 2017 / 17:46

    Fantastyczny przepis,na pewno wypróbuje 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:03

      Dziękuję, daj znać jak smakowało 🙂

  15. 13 marca 2017 / 17:46

    fantastyczny przepis smakuje cudnie

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:04

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu, pozdrawiam 🙂

  16. 17 marca 2017 / 15:03

    ale pyszności zaraz zabieram się do pracy 🙂 dzięki za udostępnienie tego pomysłu , może tym razem udam mi się zaskoczyć żonę
    Pozdrawiam
    Maciek

    • Marta
      Autor
      18 marca 2017 / 1:02

      Powodzenia i smacznego 🙂

  17. Janja
    20 marca 2017 / 18:55

    Kolejny super przepis Marta 🙂 cała rodzinka się zajadała 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:08

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Dorota
    13 marca 2018 / 16:09

    jaka kawa? rozpuszczalna czy prawdziwa?

    • Marta
      Autor
      13 marca 2018 / 23:03

      Rozpuszczalna 🙂

  19. Aga
    11 kwietnia 2018 / 10:52

    Mega pysznie i mega zdrowo nie mam więcej próśb 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:02

      Super 😀

  20. Mira
    16 kwietnia 2018 / 18:49

    Przepyszne ❤️

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2018 / 1:06

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 3 =