Kontakt

blog kulinarny

Babeczki red velvet

Babeczki red velvet kojarzą mi się z wakacjami, kiedy miałam okazję próbować ich po raz pierwszy, choć wiem, że ciasto red velvet zazwyczaj serwuje się na Walentynki bądź Halloween… ; ) Jak dla mnie są jednak tak smaczne, że mogę je jeść niezależnie od okazji ; ) Polecam!


Red velvet cake

Składniki (12 sztuk):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • czerwony barwnik np. w proszku (ok. 1/8 łyżeczki)

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego warto wyjąć wcześniej jajko i kefir z lodówki. Mąkę wymieszać z kakao i solą, a następnie przesiać. Olej zmiksować z cukrem i jajkiem, a następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz czerwony barwnik. Kiedy składniki się połączą dodać kefir na przemian z przesianą mieszanką mąki, cały czas miksując. Sodę oczyszczoną wymieszać z łyżeczką octu, aż uzyskamy pianę. Dodać do przygotowanej wcześniej masy i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Tak otrzymane ciasto przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami (napełnić je do 3/4 wysokości). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja góra-dół) i piec przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka, po czym wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego : )


Babeczki red velvet

Red velvet cupcakes



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 maja, 2014
Kategorie: Babeczki, Ciasta, Dania dla dzieci, Halloween, Muffinki, Walentynki, Wyroby na różne okazje

16 komentarzy

  1. robiłam tort red velvet – babeczki są jeszcze bardziej urocze!

    1. Ja również uwielbiam babeczki, choć tort również zjadłabym z przyjemnością 😉

  2. a ja nadal się nie mogę za nie zebrać, a przepis leży:P

    1. Aniu może teraz się zmotywujesz 🙂

  3. wyglądają taaak ciekawie, że natychmiast sprawdziłam CO TO za kolor, że jak to?!
    Świetne i chyba nowatorskie, bo nie widziałam u żadnej koleżanki blogerki;)

    1. Kolor również mi się podoba – taki pozytywny :):) są bardzo popularne na zagranicznych blogach zwłaszcza z dodatkiem kremowego serka na wierzchu 🙂

  4. Kolor babeczek naprawdę robi wrażenie, są świetne!

    1. Zdecydowanie nie da się ich przegapić 😉

  5. Aaa nigdy nie widziałam takiego czerwonego ciasta!!! Wyglądają bosko :3

    1. Marta

      Bardzo dziękuje i polecam, bo w smaku bardzo dobre 🙂

  6. amela

    Uwielbiam red velvet!

    1. W takim razie gorąco polecam, na pewno będą smakować 🙂

  7. Wyglądają super! Nie potrzebują dodatków 🙂

    1. Bardzo dziękuję 🙂

  8. Wyglądają bajecznie. Na pewno wypróbuję ten przepis!

    1. Marta

      Super, daj znać, czy smakowały 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top