Kontakt

blog kulinarny

Babeczki z rabarbarem

Babeczki to dla mnie synonim prostoty i szybkości przygotowania : ) Kiedy mam mało czasu zawsze są moim pierwszym wyborem ; ) Sezon na rabarbar rozpoczęty i mam nadzieję, że uda mi się go w pełni wykorzystać, bo uwielbiam go zwłaszcza w wypiekach. Polecam!


muffinki-z-rabarbarem

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 1 długa i dość gruba łodyga rabarbaru + 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru (polecam zmniejszyć do 100 g, bo babeczki są bardzo słodkie nawet jak dla mnie ; )
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 50 g masła (roztopionego)
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić, aby puścił sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. Do drugiej miski dodać śmietanę, jajko, roztopione masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Całość przelać do suchych produktów i ponownie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać odsączone kawałki rabarbaru, delikatnie przemieszać. Przełożyć do foremek do babeczek. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg).

Smacznego!


babeczki-z-rabarbarem


szybkie-babeczki-z-rabarbarem

Inspiracja „Przepisy na cztery pory roku” Z. Cudny



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 kwietnia, 2016
Kategorie: Babeczki, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Muffinki

36 komentarzy

  1. Miśka

    Wyglądają pysznie w sam raz na majówkę 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Kasia

    muffinki zawsze na tak zwłaszcza z rabarbarem <3

    1. Marta

      Mam tak samo 🙂

  3. Xenia

    SKładniki są wieczorem biorę na tapetę 🙂

    1. Ryba

      Boskie są i tak jak radziła Marta też zrobiłam z mniejszą ilością cukru a i tak słodziutkie 🙂

      1. Marta

        Cieszę się, że tak szybko wypróbowałaś i co ważniejsze smakowały 🙂

    2. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Kaja

    Zdjęcia takie piękne, że aż ślinka leci 🙂 cudowne babeczki 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję!!! 🙂

  5. Majka

    O tak 🙂 Zdjęcia rewelacyjne 🙂 Majówka długa to i dla babeczek znajdzie się miejsce. Najpierw jednak na specjalną uroczystość dwa inne Twoje wypieki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że zdjęcia się podobają 😀 Na jakie wypieki się jeszcze decydujesz? 🙂

      1. Majka

        Marto! Upiekłam tort szwarcwaldzki, sernik waniliowy, tort motyl i brownie oreo. Do tego zrobiłam sałatkę meksykańską 🙂 Wszystkim bardzo smakowało. Na prośbę podałam namiary na Twojego bloga 🙂

        1. Marta

          Ale się napracowałaś! 🙂 zazdroszczę Twoim gościom 🙂 super, że wszystkim posmakowało, to zawsze najlepsza satysfakcja dla gospodarza 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. Majka

    Poprawka: 4 Twoje wypieki 😉

    1. Marta

      Będzie świetna majówka :)))

  7. Ania Grzelak

    Do wypróbowania 🙂

    1. Marta

      Koniecznie 🙂

  8. Muffinek z rabarbarem jeszcze nie jadłam, chyba czas najwyższy żeby to zmienić 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, rabarbar pasuje idealnie 🙂

  9. Z rabarbarem uwielbiam…… 🙂
    pozdrawiam serdecznie

    1. Marta

      To tak jak ja 🙂 również pozdrawiam i życzę udanej majówki 🙂

  10. wspaniałe babeczki 🙂 ja robiłam tartę ostatnio 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Tartę też mam w planach 🙂

  11. Kinia

    Kocham babeczki i kocham rabarber więc nie mogło się nie udać :)) super przepis a pogoda skłania do piknikowania, więc jutro powtórka :))

    1. Marta

      Bardzo mi miło :)))

  12. Aga

    Przepyszne, mięciutkie jak chmurka 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  13. Majka

    Babeczki bardzo smaczne…ale czy mozna zmniejszyć ilość proszku do pieczenia a może z niego zupełnie zrezygnować?

    1. Marta

      Zupełnie bym nie rezygnowała, ale spokojnie można zmniejszyć do 1 łyżeczki 🙂

  14. Bardzo lubię rabarbar i babeczki 🙂 Ale jest coś , co bardziej urzekło mnie w tym przepisie – zdjęcia! i to marmurowe tło… cudo!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  15. Ewelina

    A czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym ?

    1. Marta

      Tak, powinny się udać, choć smak się zmieni 🙂

  16. Jagoda

    Przepyszne są robiłam z jabłkami 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top