Kontakt

blog kulinarny

Babka czekoladowa (wilgotna)

Podwójnie czekoladowa babka to ciasto, które warto wypróbować nie tylko ze względu na zbliżającą się Wielkanoc : ) Babka czekoladowa jest wilgotna, intensywna i dobrze zachowuje świeżość. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Polecam!!


babka czekoladowa przepis

Przepis na babkę czekoladową


Składniki:

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 140 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakako dobrej jakości
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. Stopniowo dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską. W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać kakaową masę i delikatnie stuknąć formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez oko. 40-45 minut do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody

Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Udekorować babkę.

Smacznego!


babka czekoladowa wilgotna przepis


babka podwójnie czekoladowa przepis


wilgotna babka czekoladowa przepis


Babka przepis


Przepisy na wielkanoc

Inspiracja Feed Feed chocolate



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 kwietnia, 2017
Kategorie: Babki, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

  1. Majka

    Uwielbiam wszystkie ciasta z maślanką, to wyjatkowy składnik który czyni cuda 😋 Cudnie ją przedstawiłaś 💛

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Maślankowe i jogurtowe zawsze pyszne 🙂

  2. Magdalena

    Cudowna <3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. asia

    Poezja uwielbiam te wilgotne 🙂 piaskowe zdecydowanie nie moja bajka 😉

    1. Marta

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)

  4. Agi

    Coś wspaniałego ::)

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Świetny przepis i bardzo kuszące zdjęcia! 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Kaśka

    Jak dla mnie babka idealna polecam 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  7. Gonia

    Idealna wyszła wilgotna i intensywna jak lubię 🙂

  8. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  9. Alicja

    Baba jest świetna polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się bardzo, że przypadła do gustu 🙂

  10. Gośka

    Przepyszna 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  11. Ama

    Ależ to pięknie wygląda 🙂 Chyba dopiszę kolejne ciasto do listy wielkanocnych potraw… Ech już i tak mam za dużo 😀 ale nie mogę się oprzeć…

    1. Marta

      Dokładnie rozumiem jak to jest 😉 Ale taki już urok Świąt 😉

  12. Inga

    Cudowna babka 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  13. Jess

    Pyszna jest 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  14. Happy Me

    Wspaniały smak a zdjęcia powalają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top