Kontakt

blog kulinarny

Babka piaskowa

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy jest bardzo delikatna i odpowiednio wilgotna. Zawsze podczas Wielkanocy gości na naszym stole i pomimo, że niestety Święta się już skończyły, mam nadzieję, że nie będziecie czekać do kolejnych, aby ją przygotować : )


Babka piaskowa
 

Składniki :

  • 1 margaryna (250 g)
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki kartoflanej (ziemniaczanej)
  • 6 łyżek mąki wrocławskiej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wody
  • 1 mały proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczek)

Cukier ucieramy z margaryną i jajkami. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu łączymy wodę z octem i dodajemy do naszego ciasta. Ponownie mieszamy.

Formę do pieczenia babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego : )

Babka piaskowa - ciasto na wielkanoc


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 kwietnia, 2012
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

9 komentarzy

  1. wygląda apetycznie, Marto;)
    i chyba nie jest pracochłonna z tego co widzę;)

    pozdrawiam serdecznie;)

  2. Marta

    Zdecydowanie nie jest pracochłonna! 😉 co ważniejsze zawsze się udaje, to taki rodzinny pewniak:)

  3. opek

    Mam zawsze problem z babkami rozmaitymi, bo mi takie ksztalten nie wychodza, mimo,ze smaruje blache itd. to nie moge ciasta oderwac;/

    1. Marta

      A po posmarowaniu blachy wysypujesz bułką tartą?:)

  4. Roma

    Przepyszna, klasyczny smak Świąt bez udziwnień 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała:)

  5. Martyna

    Bardzo lubię tę babkę, robiłam w zeszłym roku i się udała, więc teraz dodatkowo porywam się na drożdżową, ale trochę się obawiam, bo moje umiejętności nie są zbyt wysokie…

    1. Marta

      Drożdżowa to mój pewniak, więc na pewno się uda! pamiętaj tylko, żeby dobrze wyrobić ciasto i że te drożdżowe potrzebują czasu i cierpliwości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top