Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Babka piaskowa

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy jest bardzo delikatna i odpowiednio wilgotna. Zawsze podczas Wielkanocy gości na naszym stole i pomimo, że niestety Święta się już skończyły, mam nadzieję, że nie będziecie czekać do kolejnych, aby ją przygotować : )


Babka piaskowa
 

Składniki :

  • 1 margaryna (250 g)
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki kartoflanej (ziemniaczanej)
  • 6 łyżek mąki wrocławskiej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wody
  • 1 mały proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczek)

Cukier ucieramy z margaryną i jajkami. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu łączymy wodę z octem i dodajemy do naszego ciasta. Ponownie mieszamy.

Formę do pieczenia babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego : )

Babka piaskowa - ciasto na wielkanoc


Autor: Marta Pękalska

5 komentarzy

  1. wygląda apetycznie, Marto;)
    i chyba nie jest pracochłonna z tego co widzę;)

    pozdrawiam serdecznie;)

  2. Marta

    Zdecydowanie nie jest pracochłonna! ;) co ważniejsze zawsze się udaje, to taki rodzinny pewniak:)

  3. opek

    Mam zawsze problem z babkami rozmaitymi, bo mi takie ksztalten nie wychodza, mimo,ze smaruje blache itd. to nie moge ciasta oderwac;/

    1. Marta

      A po posmarowaniu blachy wysypujesz bułką tartą?:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 + 1 =

Top