Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Bezy

Niezawodny przepis na bezy! Pomimo wielu podejść nigdy mi się nie udawały, a jednak wszystko jest możliwe. Beziki wychodzą chrupkie z zewnątrz i ciągnące w środku… Mniam!

bezy

Składniki:

  • 4 białka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, aż będą sztywne (ok. 3 min). Następnie dodać ocet winny i mąkę i ubijać ok. 1 minuty.

Wykładać bezy łyżką lub szprycą, na wyłożonej papierem do pieczenia, blaszce.

Piekarnik nagrzać do temp. 150 C. Następnie zmniejszyć do 140 C, włożyć bezy i piec ok. 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Powinny być kruche z zewnątrz i ciągnące w środku.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska

Jeden komentarz

  1. Dodaję do listy zakupów ocet winny i już nie będę musiała „marnować” białek lub serwować przymusowej jajecznicy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 + = 9

Top