Brioszki ze śliwkami

Uwielbiam weekendowe śniadania, kiedy mając więcej czasu możemy pozwolić sobie na coś wyjątkowego. Korzystając z sezonu na śliwki przygotowałam delikatne brioszki z ich dodatkiem. Mam słabość do drożdżowych wypieków, a ponieważ cały sekret polega na tym, aby spokojnie czekać, kiedy ciasto nam wyrasta, pamiętajcie, aby uzbroić się w cierpliwość ; ) Polecam!


Brioszki ze śliwkami

Składniki (12 sztuk):

  • 1 i 1/2 drożdży instant
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 śliwek
  • 6 łyżek powideł
  • 3 łyżki brązowego cukru

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na kilka minut, do czasu aż zaczną się pienić. Przesianą mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy. Mieszać (najlepiej robotem kuchennym z hakiem- końcówką do wyrabiania drożdżowego ciasta) dodając stopniowo roztopione masło. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy dosypywać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde. Dobrze wyrobione ciasto wchłonie cały tłuszcz i ma gładką konsystencję. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość (można również przełożyć na noc do lodówki). Po tym czasie ponownie krótko je wyrobić, odstawić na kilka minut. Ciasto podzielić na 12 części i uformować kulki. Przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do piecznia (można również piec w tortownicy). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Wyrośnięte brioszki posmarować powidłami, wyłożyć kawałki śliwek (skórką do góry), posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30 minut.

Smacznego : )

 

*inspiracja

Czas na śliwki

Komentarzy: 16

  1. 3 października 2015 / 23:32

    śliwkowe wypieki bardzo lubię 🙂 przepyszne brioszki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2015 / 11:29

      Dziękuję, miło mi że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. Teresa
    4 października 2015 / 0:41

    Wyszły pyszne, dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2015 / 11:29

      Nie ma za co! 😀

  3. Antosia
    4 października 2015 / 1:23

    Jutro robię na śniadanki 😛

    • Antosia
      5 października 2015 / 1:36

      Wyszły pysznie polecam wszystkim, chłopak zachwycony 🙂

      • Marta
        Autor
        5 października 2015 / 11:31

        Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2015 / 11:30

      Super, koniecznie daj znać jak smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2015 / 21:28

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  4. 9 października 2015 / 21:48

    Takie leniwe śniadania mają wyjątkowy urok, a z taką brioszką podwójny!

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:17

      O tak, leniwe śniadania najprzyjemniejsze 🙂

  5. 20 października 2015 / 13:21

    Wyglądają wspaniale, muszę je upiec!

    • Marta
      Autor
      20 października 2015 / 22:29

      Dziękuję i polecam, koniecznie daj znać jak smakowały 🙂

  6. Majka
    17 lipca 2017 / 22:21

    Naszła mnie ochota na śliwki, wybór padł na brioszki 🙂 Są przepyszne, ciasto drożdżowe perfekcyjne ♡♡♡

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2017 / 1:37

      Ogromnie mi miło :))))

Skomentuj Teresa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 13 =