Kontakt

blog kulinarny

Chałka drożdżowa z kruszonką

Uwielbiam chałkę, koniecznie z dużą ilością kruszonki; ) Odkąd byłam dzieckiem do podania zawsze wystarczał mi zaledwie kawałek masła i przepyszne śniadanie było gotowe : ) Mogłabym jeść codziennie ; ) Polecam!!!


chalka-drozdzowa-z-kruszonka
Składniki (2 sztuki):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 żółko (białko odstawić do posmarowania)

Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż zaczyn zacznie „pracować”. Mąkę, sól oraz cukier wymieszać. Dodać ekstrakt i ziarenka z wanilii, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło, olej, jajko i żółtko oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego przez 7 minut).  Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut, do podwojenia objętości. Podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować niezbyt gruby wałeczek, jednakowej długości. Z trzech wałeczków zapleść warkocz, końcówki chałki zlepić i podwinąć pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować chałki rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez około 30 minut (jeśli chałka zbyt szybko zacznie się rumienić można ją przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu studzić na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła ; )

Smacznego!

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Masło posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie zagnieść rękoma do konsystencji grubego, mokrego piasku.

chalka-drozdzowa

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 maja, 2016
Kategorie: Chleby i bułeczki, Ciasta drożdżowe, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Drożdżowe, Drożdżówki, Śniadania i kolacje

24 komentarzy

  1. Majka

    Z wanilią jeszcze nie robiłam, zachęca do spróbowania:)

    1. Marta

      Polecam jest pyszna 🙂

  2. a do niej tylko szklanka mleka i nic więcej do szczęścia nie trzeba 🙂

    1. Marta

      To rozumiem 🙂 🙂

  3. emi

    Ależ smakowicie wygląda :)))

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Jagoda

    Przepyszna 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  5. Wygląda przepysznie 🙂 chętnie wypróbuję 😉

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  6. izzie

    Bardzo puchata i mięciutka 🙂 drugą zamroziłam mam nadzieję, że będzie równie smaczna 🙂

    1. Marta

      U nas zawsze wszystko zjedzone, ale moja Mama mrozi i zawsze jest ok 🙂

  7. Matylda

    Big love za ten przepis :*

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  8. Kora

    Smak dzieciństwa! mniami 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Wstyd się przyznać, ale dopiero przed miesiącem zrobiłam swoja pierwszą chałkę. Nie sądziłam, że to będzie tak proste! Domowa smakuje wybornie, lepiej od sklepowej, no i nie zawiera ani grama sztucznych spulchniaczy 😉 Wyszła mi identycznie jak na zdjęciach, ale następnym razem skorzystam z Twojego przepisu i dodam wanilię. Genialna na śniadanie, z dodatkami lub bez 😉 Pozdrawiam!

    1. Marta

      O tak domowa jest pyszna i na pewno zdrowsza od sklepowej 🙂 Dodatek wanilii gorąco polecam 🙂

  10. izzie

    Nastepna w kolejce po moim udanym debiucie z Twoimi ciachami 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że debiut udany 🙂

  11. Agnieszka

    Wyszla przepyszna, ale nastepnym razem dodam wiecej wanilii.

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 dobry pomysł z wanilią 🙂

  12. Ines

    Przepyszna jest ta chałka piekę juz któryś raz o wiele lepsza od sklepowej i jeszcze wiem co jem

    1. Marta

      Bardzo mi miło 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top