Kontakt

blog kulinarny

Chrupiące ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka należą do moich ulubionych, chyba dlatego, że ich przygotowanie jest bardzo szybkie, dodatki można zmieniać za każdym razem, a do tego długo zachowują świeżość. Tym razem zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam przetestować przepis wykorzystujący masło. Dietetycznie pewnie nie wyszło, ale smacznie już owszem ; ) Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepsze towarzystwo do naturalnego jogurtu w ramach drugiego śniadania. Polecam! : )


Proste ciasteczka owsiane

Składniki (około 20 sztuk):

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki migdałów (w płatkach)

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5 minut). Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta uformować kulki, spłaszczać je dłonią i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować kilkucentymetrowe odstępy ponieważ ciastka urosną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 17 minut. Studzić na kratce.

Smacznego : )


Chrupiące ciasteczka owsiane


Chrupiące owsiane ciasteczka


Przepis pochodzi z książki „The best of America’s Test Kitchen 2009” z moimi drobnymi zmianami ; )

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 lutego, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasteczka, Dania dla dzieci, Zdrowa żywność

20 komentarzy

  1. domowe ciasteczka owsiane smakują najlepiej!

    1. Marta

      W zupełności się zgadzam 🙂

  2. przeginasz, koleżanko, także tego…upominam Cię;p
    <3

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  3. Gosia

    Owisiane ciasteczka sa najlepsze i najzdrowsze, dzieci sie zajadaly dzieki.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu, cieszę się, że ciasteczka smakowały 🙂

  4. Ty to wiesz jak kusić, a owsiane ciacha również darzę wielką miłością 😛

    1. Marta

      Mam podobnie, z ciasteczek najbardziej lubię owsiane 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  5. Ala

    Pyszne ciasteczka! równie smaczne także z orzechami włoskimi, polecam wszystkim 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowały 🙂 z orzechami również muszą być pyszne 🙂

  6. Kasia

    Nasze ulubione ciasteczka owsiane!!! Robiłam już kilka razy 🙂 Ostatnio od siebie dodałam kakao i skórkę pomarańczową 🙂

    1. Bardzo mi miło 🙂 w czekoladowej wersji również uwielbiam 🙂

  7. Laracroft

    Czy można zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie jakąś inną, zdrowszą? Mam w domu coś takiego: https://www.e-piotripawel.pl/towar/maka-gryczana-pelnoziarnista-bio/266809 – wpłynie na smak/konsystencję?

    1. Marta

      Na pewno wpłynie na smak, bo mąka gryczana jest bardzo charakterystyczna (przynajmniej dla mnie; ), jest też bardziej sypka, więc trudno mi na oko powiedzieć jakich proporcji powinnaś użyć … ważne żeby ciasteczka się lepiły 🙂

  8. MartaD

    Ile ciasteczek wychodzi z jednej porcji?

    1. Marta

      Ok. 20 sztuk 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top