Kontakt

blog kulinarny

Ciasto ambasador

Po publikacji przepisu na Sernik Ambasador, który bardzo przypadł Wam do gustu, przyszła pora na Ciasto Ambasador : ) Jest to obowiązkowy punkt każdej rodzinnej imprezy i pomimo, że ciasto zawiera w sobie wiele różnych smaków, całość idealnie się komponuje. Górna warstwa ciasta występuje u nas z brzoskwiniami, ale słyszałam, że popularna jest również opcja z galaretkami : ) Ciasto może wyglądać na dość skomplikowane, ale jest naprawdę proste do przygotowania. Polecam!!


ciasto ambasador przepis


Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):

  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (typ 450)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na gładką, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal miksując. Dodać mąki wymieszane z kakao oraz olej i ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników na najniższych obrotach miksera.  Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce, jeśli powstanie nam „górka” można studzić uprzednio odwracając ciasto do góry dnem, aby się wyrównało.

Dodatkowo:

  • 4 opakowania herbatników typu petit beurre (po 59g)

Składniki na czekoladową masę:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki kremu czekoladowego (np. nutelli)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g rodzynek

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodając dodatkowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przykryć folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu) i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. W między czasie dodać czekoladowy krem. Na koniec dodać czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki oraz rodzynki i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na przestudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć herbatniki, tak aby pokryły całą powierzchnię ciasta.

Składniki na śmietankową masę:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • puszka brzoskwiń w syropie

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu dodając również mąkę pszenną i ziemniaczaną do budyniowego proszku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (powinna dotykać powierzchni budyniu) i odstawić do przestudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysty krem. Dodawać po 1 łyżce budyniu, nie przerywając miksowania. Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć z soku (można wykorzystać ręcznik papierowy), pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać do śmietankowego kremu. Wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć ich kolejną warstwą. Całość polać polewą czekoladową, schłodzić (co najmniej kilka godzin) i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżki kakao

Masło roztopić z mlekiem i cukrem na niewielkim ogniu. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. (Gęstość polewy można regulować przez dodanie więcej kakao lub mleka).

ciasto ambasador przepis

Ambasador ciasto przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 maja, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Karnawał, Przekładane, Sylwester, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

27 komentarzy

  1. Majka

    Ciasto WOW 💘💘💘

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. GaTa

    Wpsaniałe 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  3. Kinia

    Super uwielbiam takie ciacha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Aga

    Megaaaaa 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  5. Ola

    Musi smakować wybornie 🙂

    1. Marta

      Potwierdzam 😉

  6. Magda

    Jakby mi takie ktoś upiekł….

    1. Marta

      Najlepiej podrzucić pomysł komuś kto to lubi 🙂

  7. PiotrDymowski

    pychotka.Zabieramsię do pracy!

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  8. Niki

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Ola

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  10. Danusia

    Takie ciasta to ja lubię 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  11. ASIULA

    Pycha 🙂

    1. Marta

      Super, że ciasto posmakowało 🙂

  12. Qlqa

    Wyszło idealnie i całe sie rozeszło w mig! A juz sie bałam ze nie wytrwa upałów 🙂

    1. Marta

      Super! 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Jolka H.

    Wygląda taaaak smacznie, aż się głodna zrobiłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top