Kontakt

blog kulinarny

Ciasto serowo-dyniowe z owsianą kruszonką

Długo zastanawiałam się nad polską nazwą dla tego ciasta : ) Przepis pochodzi z Fall Baking Magazine by Paula Deen’s i w oryginale brzmi Pumpkin Cheesecake Oatmeal Cookie Bars, więc ciężko znaleźć tak ładny odpowiednik w naszym języku : ) Mimo tej małej zagwozdki jedno wiem na pewno – ciasto jest pyszne : ) Jeśli lubicie serniki, owsianą kruszonkę i dyniowe wypieki, na pewno zawładnie Waszym sercem. Osobiście jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że będzie to coś wyjątkowego. Połączenie moich ulubionych jesiennych smaków w jednym kawałku : ) Polecam!!


Przepis na ciasto serowo dyniowe z owsiana kruszonką

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g płatków owsianych
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 14/ szklanki orzechów włoskich lub pekan
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 280 g zimnego masła

Składniki na masę serową:

  • 275 g twarogu półtłustego
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka (wielkość L)

Składniki na masę dyniową:

  • 255 g purre z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym, posiekanymi orzechami i przyprawami. Dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, do czasu aż utworzy się kruszonka. 2/3 ciasta wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 15 minut. Delikatnie przestudzić. W tym czasie przygotować warstwę serową i dyniową.

Twaróg zmielić lub dokładnie rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.

Wszystkie składniki na dyniową masę wymieszać i gotować kilkanaście minut do czasu, aż masa lekko zgęstnieje.

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a następnie dyniową, delikatnie przemieszać i wysypać pozostałą część owsianej kruszonki. Przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i dopiekać kolejne 30-35 minut do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Pumpkin cheesecake oatmeal cookie bars recipe


Przepis na ciasto dyniowo serowe z  owsianą kruszonką


ciasto-dyniowo-serowe



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 16 listopada, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta z kruszonką, Serniki, Tarty i kruche ciasta

24 komentarzy

  1. Majka

    To się nazywa miks idealny 😉 Pysznie wygląda 😋

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 ulubione smaki w jednym połączeniu, czego chcieć więcej 🙂

  2. Dusia

    Mniam jakie pyszności 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Kate

    Ale piękne zdjęcia <3 też mam ten numer, ale chyba ten przepis tam trochę inaczej wygląda?

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Tak przepis jest trochę inny, ale moja inspiracja często odbiega od oryginału, za to pomysł zachowany 🙂

  4. Agata

    Rzeczywiście idealna połączenie 🙂 jesień w czystej postaci 🙂

    1. Marta

      Dokładnie tak 🙂

  5. Iwona

    Ale to musi smakować !!!

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Dora

    Wyglada pieknie i tak pewnie smakuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Lena

    Co za połączenie ekstra 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  8. Aśka

    Ciasto jest przepyszne 🙂

  9. Aneta

    Pyszne i orginalne nigdy nie jadłam podobnego 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top