Ciasto serowo-dyniowe z owsianą kruszonką

Długo zastanawiałam się nad polską nazwą dla tego ciasta : ) Przepis pochodzi z Fall Baking Magazine by Paula Deen’s i w oryginale brzmi Pumpkin Cheesecake Oatmeal Cookie Bars, więc ciężko znaleźć tak ładny odpowiednik w naszym języku : ) Mimo tej małej zagwozdki jedno wiem na pewno – ciasto jest pyszne : ) Jeśli lubicie serniki, owsianą kruszonkę i dyniowe wypieki, na pewno zawładnie Waszym sercem. Osobiście jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że będzie to coś wyjątkowego. Połączenie moich ulubionych jesiennych smaków w jednym kawałku : ) Polecam!!


Przepis na ciasto serowo dyniowe z owsiana kruszonką

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g płatków owsianych
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 14/ szklanki orzechów włoskich lub pekan
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 280 g zimnego masła

Składniki na masę serową:

  • 275 g twarogu półtłustego
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka (wielkość L)

Składniki na masę dyniową:

  • 255 g purre z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym, posiekanymi orzechami i przyprawami. Dodać posiekane masło i wymieszać mikserem, do czasu aż utworzy się kruszonka. 2/3 ciasta wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 15 minut. Delikatnie przestudzić. W tym czasie przygotować warstwę serową i dyniową.

Twaróg zmielić lub dokładnie rozetrzeć mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.

Wszystkie składniki na dyniową masę wymieszać i gotować kilkanaście minut do czasu, aż masa lekko zgęstnieje.

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a następnie dyniową, delikatnie przemieszać i wysypać pozostałą część owsianej kruszonki. Przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i dopiekać kolejne 30-35 minut do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Pumpkin cheesecake oatmeal cookie bars recipe


Przepis na ciasto dyniowo serowe z  owsianą kruszonką


ciasto-dyniowo-serowe

Komentarzy: 30

  1. Majka
    16 listopada 2016 / 10:16

    To się nazywa miks idealny 😉 Pysznie wygląda 😋

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:51

      Dziękuję 🙂 ulubione smaki w jednym połączeniu, czego chcieć więcej 🙂

  2. Dusia
    16 listopada 2016 / 14:18

    Mniam jakie pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:51

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Kate
    16 listopada 2016 / 14:24

    Ale piękne zdjęcia <3 też mam ten numer, ale chyba ten przepis tam trochę inaczej wygląda?

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:53

      Bardzo dziękuję 🙂 Tak przepis jest trochę inny, ale moja inspiracja często odbiega od oryginału, za to pomysł zachowany 🙂

  4. Agata
    16 listopada 2016 / 15:01

    Rzeczywiście idealna połączenie 🙂 jesień w czystej postaci 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:53

      Dokładnie tak 🙂

  5. Iwona
    16 listopada 2016 / 15:34

    Ale to musi smakować !!!

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:53

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Dora
    16 listopada 2016 / 15:40

    Wyglada pieknie i tak pewnie smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:54

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Ryba
    16 listopada 2016 / 17:26

    mniaaaaam 😀

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:55

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:56

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Lena
    16 listopada 2016 / 21:14

    Co za połączenie ekstra 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:56

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:27

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  9. Aśka
    18 listopada 2016 / 14:32

    Ciasto jest przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 2:18

      Super! 🙂

  10. Aneta
    4 stycznia 2017 / 15:34

    Pyszne i orginalne nigdy nie jadłam podobnego 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  11. Daria
    18 września 2017 / 23:17

    Robi Pani piekne zdjęcia i ciężko nie spróbować a ciasto wyszło pyszne koleżanki
    po spotkaniu prosiły o przepis oczywiście poleciłam Pani bloga 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:47

      Dziękuję 🙂 Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Aga
    23 września 2017 / 12:41

    Pyszne ciasto 🙂

    • Marta
      24 września 2017 / 1:11

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  13. Beata
    6 października 2019 / 16:04

    Ciasto wyszło pysznie, jest oryginalne wszyscy goście prosili o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2019 / 0:31

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj Ania - Fabryka Pomysłów Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 1 =