Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to klasyk każdej wiosny : ) Jest bardzo, bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, a mimo to zawsze świetnie smakuje i nigdy chętnych na choćby jeden kawałek u nas nie brakuje : ) Ciasto pięknie wyrasta, jest wilgotne i długo zachowuje swieżość. Polecam!!!


ciasto jogurtowe z rabarbarem przepis

Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • 150 ml oleju (rzepakowego)
  • 500 g naturalnego jogurtu (temp. pokojowa)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (płaskie) sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 kg rabarbaru

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej rzepakowy i jogurt naturalny. Wymieszać silikonową szpatułką wyłącznie do połączenia się składników. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i ponownie bardzo delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników, nie miksować! Ciasto będzie dość gęste, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze prostokąty i ułożyć na wierzchu ciasta delikatnie dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 35-45 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


ciasto z rabarbarem przepis


jogurtowe z rabarbarem przepis

Komentarzy: 36

  1. Ania
    9 maja 2017 / 9:25

    Piekłam już tej wiosny 🙂 Upiekę jeszcze raz, według tego przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:42

      Polecam i mam nadzieję, że posmakuje 🙂

  2. Klaudia
    9 maja 2017 / 10:34

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:42

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  3. Olga
    9 maja 2017 / 12:23

    Wspaniałe sie prezentuje ❤️

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:42

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Majka
    9 maja 2017 / 12:52

    Rzeczywiście prosty ale jaki urodziwy 😍

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:43

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Tasha
    9 maja 2017 / 13:17

    Wspaniały smak rabarbaru w cieście mniaaam już czuję ten smak 😊

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:43

      Rabarbar w cieście jest idealny 🙂

  6. Aga
    9 maja 2017 / 13:25

    Wspaniałe!!!

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:43

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:43

      🙂 🙂 🙂

  7. Ania
    9 maja 2017 / 18:43

    Wyszło ekstra 🙂 no nie mogłam się powstrzymać i jeszcze na ciepło wleciało 😉

    • Marta
      Autor
      9 maja 2017 / 21:44

      Super, na ciepło dlaczego nie 🙂

  8. MONIKA
    10 maja 2017 / 8:33

    Uwielbiam ciasto z rabarbarem <3 Kolejny smak dzieciństwa. Tylko ja mówiłam nie rabarbar, a rumbarbar 😀 hahahaa

    • Marta
      Autor
      10 maja 2017 / 22:36

      Hahah 🙂 Rumbarbar bardzo mi się podoba 🙂

  9. Joanna M.
    10 maja 2017 / 9:16

    A ja tego ciasta nie znam :(. Muszę to zmienić. I to jak najszybciej, bo wygląda wspaniale.

    • Marta
      Autor
      10 maja 2017 / 22:37

      Koniecznie, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2017 / 22:39

      Bardzo się cieszę, miło się cofnąć w ten beztroski czas 🙂

  10. Nina
    10 maja 2017 / 18:05

    Wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2017 / 22:39

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  11. GaTa
    10 maja 2017 / 20:38

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2017 / 22:39

      🙂 🙂 🙂

  12. EmilkaB
    10 maja 2017 / 20:47

    Są może wyniki konkursu? 🙂

    • Marta
      Autor
      10 maja 2017 / 22:41

      Tak, zostały opublikowane na dole konkursowego wpisu 🙂

  13. Róża
    11 maja 2017 / 16:32

    Najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam!!! wymiata!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2017 / 22:45

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

  14. 2 czerwca 2017 / 14:07

    Uwielbiam rabarbar w cieście. Co prawda samo ciasto robię trochę inaczej, ale myślę Twoje równie dobre co moje 🙂 W każdym razie wygląda pysznie…

    • Marta
      Autor
      2 czerwca 2017 / 20:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Nusia
    7 czerwca 2017 / 0:44

    Ciasto jest pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2017 / 1:06

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Basia
    14 maja 2023 / 22:37

    Czym zastąpić olej i w jakiej ilości?

    • Marta
      Autor
      22 maja 2023 / 17:23

      Można pokombinować z masłem, ale jeśli jest taka możliwość polecam nie zastępować oleju 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 8 =