Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec nazwę ma mało zachęcającą, choć wybrana została nieprzypadkowo : ) Ciasto łączy w sobie bardzo wiele smaków – kokosowy, śmietankowy, kakaowy, czekoladowy i także lekko kwaskowy za sprawą czarnej porzeczki. Ten pozorny miszmasz komponuje się ze sobą idealnie i smak całości jest naprawdę wyjątkowy. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, więc polecam wypróbować!!! 


ciasto-popapraniec

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać niewielkimi partiami cukier. Dodać żółtka, dokładnie zmiksować, a następnie powoli cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując na niskich obrotach. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian nakładać łyżką 3 różne masy, tak aby wzór mniej więcej przypominał trójkolorową szachownicę ; ) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Zostawić w formie przez kolejne 10 minut, po czym wyjąć, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić na kratce. Następnie przekroić na dwa równe blaty.

Składniki na masę:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 50 g płatków migdałów

Składniki na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody

Budyń rozmieszać z 125 ml mleka. Pozostałą część zagotować i wlać przygotowaną masę. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnie zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i łyżką wody.

Jeden blat ciasta posmarować 3/4 budyniowej masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na masę wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, wysypać uprażone płatki migdałowe i pokryć czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce co najmniej przez kilka godzin.

Smacznego!


ciasto-popapraniec-przepis


przepis-na-ciasto-popapraniec

 

Inspiracja 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 października, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta z kremem, Przekładane, Wyroby na różne okazje

44 komentarzy

  1. Robiłam to ciasto już kilka razy. Pyszne i eleganckie 🙂

    1. Marta

      Masz rację to ciasto ma w sobie coś niezwykłego 🙂 Kto raz zrobi na pewno do niego wróci 🙂

  2. Majka

    Efektowne ciacho 😊 A nazwa wyjątkowa 😉

    1. Marta

      Efektowne i pyszne 🙂

  3. Renia

    Mniam 🙂 moja koleżanka zrobiła je kiedyś na swoje imieniny, a teraz także ja będę mogła spróbować 🙂

    1. Marta

      Pewnie, że tak i może nawet przed imieninami żebyś nie czekała zbyt długo 😉

  4. Agata

    Pysznie się prezentuje chętnie wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  5. natalia

    Mniam wygląda cudnie 🙂

  6. Milka

    Uwielbiam takie ciacha 🙂 czy masa budyniowa jest mocno zbita, bo tak wyglada a Nie przepadam za mocno lejącymi bo budyniu nie za bardzo toleruje 😉

    1. Marta

      Tak, masa jest mocno zwarta, też takie lubię 🙂 jeśli ktoś woli zwarte mniej polecam dać 250 g masła lub więcej mleka do budyniu 🙂

  7. Inga

    Mmmm już się chłodzi w lodówce jutro dam update jak smakuje 🙂

      1. Inga

        Tak jak obiecałam spieszę donieść, że ….ciasto jest pyszne 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂

        1. Marta

          Super, dziękuję 🙂

  8. Ula

    U mnie w domu też się je piecze a nazwa wcale nas nie zniechęca wręcz przeciwnie każdy od razu się uśmiecha jak ją słyszy 🙂 Piękne zdjęcia 🙂

  9. Gosia

    Pyszne do jesiennej kawki ideał 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Sonia

    Ciasto jest super, na pierwszy rzut oka totalny chaos i nic mi do siebie nie pasowało, ale zaryzykowałam i warto 🙂 cała rodzinka się zajada 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, ryzyko czasem się opłaca 🙂

  11. Danusia

    Robiłam i zrobię kolejny raz, pyszne ciasto.

  12. Agnieszka

    Przepyszny placek dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo proszę, miło mi, że posmakował 🙂

  13. robiłam go kiedyś w trochę innej wersji 🙂

    1. Marta

      Ciekawa jestem Twojej wersji 🙂

  14. Zuza

    Może i to ciasto jest trochę popaprane ale za to jakie pyszne!!! 🙂

  15. Idealne na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie tak 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Donia

    Przepyszne wyszło! a następnego dnia jeszcze smakowitsze 🙂

    1. Marta

      Super, drugiego dnia smaki idealnie się przegryzają 🙂

  17. nela35

    W pieczeniu najlepsze jest dekorowanie 🙂 W szczególności pysznymi kremami przez bawełniany rękaw, tworząc różne wzory.

    1. Marta

      U mnie z dekoracjami akurat bywa różnie 😉

  18. Pati

    Przepyszne!!!! nazwa pasuje mi się podoba 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  19. Majka

    Pycha 😋 Świetne połączenie smakowe 😉

    1. Marta

      Dokładnie, niby wszystko z innej beczki, a połączenie genialne 🙂

  20. m.

    Smakuje obłędnie !!! 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało :)))

  21. Jess

    Pycha wyszło 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top