Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Ciasto snikers

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa! Do tej pory, kiedy odwiedzam rodziców proszę mamę, aby je przygotowała ; ) Ciasto jest dla mnie idealne i nie ma sobie równych, gorąco polecam! Przepis na dużą blachę.


Ciasto snikers

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki tortowej ( 2 i 3/4 szklanki)
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.

Składniki na krem:

  • 1/2 litra śmietany kremowej (w kartoniku)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania „śmietan fix-u”

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.

Składniki na karmel:

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa

Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa np. gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • orzechy włoskie

Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy i polewamy keksami czekolady.

Smacznego : )


Ciasto snickers



Autor: Marta Pękalska

33 komentarzy

  1. Isia

    Snikersa też lubię !!!:)

  2. Z krówką uwielbiam:), mogłabym zjeść całą blachę:D

  3. pycha! faktycznie jak snikers wyglada

  4. antosia!

    Wygląda olśniewająco, niestety trzeba się z tym ciastem troche uroic rpzy przygotowanaich, 3 h gotowania to sporo;P ale dla takiego efektu warto!!!

  5. Marta

    Antosiu teraz są już dostępne masy krówkowe dzięki czemu nie musimy tracić czasu na gotowanie tego mleka, a co ważniejsze często są tańsze i możemy wybrać nasz ulubiony smak, choć dla mnie najlepsza jest po prostu ta naturalna krówka :)

  6. Ale fajne ciasto, nic tylko jesc!

    1. Marta

      Sama dałabym radę zjeść całą blachę :)

  7. pysznoścu, uwielbiam to ciasto!!!!!
    wiesz, jak tak patrzę, ma się ochotę pociągnąć paluchem po tym kremie;p

  8. Edith

    Cześć! Brzmi tak zachęcająco, że razem z chłopakiem postanowiliśmy skorzystać z tego przepisu, jednak ani ja, ani on nie znamy się na pieczeniu ciast skąd moje pytanie: mamy uszkodzony piekarnik i zastanawiamy się czy ciasto upiecze się w prodziżu?

    1. Marta

      Szczerze mówiąc nigdy nie używałam prodiża… Słyszałam, że można w nim piec babki, murzynki i biszkopty, ale jak to jest z kruchym ciastem niestety nie umiem powiedzieć:(

  9. Edith

    Spróbujemy i damy znać co nam z tego wyszło. Planujemy zrobić ciasto dopiero na 25 maja więc do tego czasu wypróbuję kilka eksperymentów z prodiżem. :)
    Dzięki wielkie za pomoc i przede wszystkim za świetny przepis! :)

  10. Marta

    Czekam niecierpliwie na wyniki eksperymentu :)

  11. Irmina

    genialny przepis ciasto pyszne ;))

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę :)

  12. Ola Fasola

    Kurde właśnie zrobiłam to ciasto i nie wyszło :(
    za długo piekłam biszkopt no patrze białe wilgotne a jak wyjęłam twardeeee jak głaz wygląda ładnie ale jest tak twarde że nie da się go pokroić nożem :(

    1. Marta

      Ola małe sprostowanie :) To nie jest przecież biszkopt, ale kruche ciasto, które zmięknie pod wpływembitej śmietany i masy kajmakowej :D przepraszam, że tak późno się zorientowałam, a Ty pewnie już ciasto poświęciłaś na straty… :(

  13. Soniucha

    Właśnie jestem w trakcie robienia tego smakowicie wyglądającego ciacha:D Przepis prosty jak dla takiego laika w pieczeniu jak ja:P Dam znać za jakąś godzinkę czy mi wyszło :P Twoja stronka Marto jest świetna i będę z niej korzystać :) Pozdrawiam:)

    1. Marta

      Czekam na relację, na pewno się uda!:) Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam :D

  14. Soniucha

    Jeessoooooooooooooo wyszło !!!!!!! i to jakie!!!!!!MARTO JESTEŚ BOSKA:) Właśnie mąż zasiada do kawy i będzie je chrupać:P Aczkolwiek ciasto jest nadal twardawe ale nie można się powstrzymać(słowa męża). Podejrzewam,że wieczorkiem będzie już miękkie i mokre ale wątpię abyśmy doczekali tej chwili:) SNIKERS NA DOBRE ZAGOŚCI U NAS W DOMKU:) Dziękuję za ten przepis i za odpowiedź Marto:) Ściskam i pozdrawiam:) Miłego weekendu:)

  15. Soniucha

    Podpowiedź dla laików…nie gotować mleka 3 h tylko kupić gotową masę krówkową:koszt około 5 zeta .

  16. Soniucha

    Aaaaaaaaaaa Marto masz FB może z przepisami??? Bo bym poleciła dalej znajomym:D No i tam jestem częściej :))) Ok kończę i też zasiadam do snikersa:)

  17. Soniucha

    Nie no ja jestem blondi !!!!! Teraz ekłam obok po lewej FB :) Zakręcona jak słoik :P

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, że smakuje. Sama też uwielbiam!!!Smacznego i do zobaczenia na fb :)

  18. Natalia

    Witam, Marto!
    Mam takie pytanie – o ile wcześniej muszę przygotować ciasto, jeśli ma być gotowe i idealne na uroczystość rodzinną? Nie chcę, by było twarde!
    No i jeszcze jedno: może stać w nocy w lodówce, czy to zepsuje efekt?

    1. Marta

      Ja zawsze przygotowuję już poprzedniego dnia późnym wieczorem ;) Ale myślę, że aby zmiękło „wystarczy” około 6-7 godz. W lodówce pewnie, że może stać, warto nakryć, jeśli mamy tam rzeczy z intensywnym zapachem :)

  19. Świetne urozmaicenie na święta.

  20. Judyta

    Marta, a ja nie do końca zrozumiałam kwestię ciasta. Po upieczeniu wyłożyć i przeciąć na pół poziomo? Czy może pionowo, na jedną część wyłożyć bitą śmietanę i wyciągnąć drugą cześć i przełożyć?

  21. Marta

    Judyto, ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy je oddzielnie (czyli mamy dwa placki) :) Po upieczeniu na jeden z nich kładziemy bitą śmietanę, przykrywamy kolejnym i na górze tego kolejnego smarujemy masę kajmakową :)

    1. Marta

      Nie ma sprawy :) smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


2 + = 10

Top