Kontakt

blog kulinarny

Ciasto z ciecierzycy (bez mąki i cukru)

Mam nadzieję, że Święta upłynęły Wam w spokojnej, rodzinnej atmosferze, która trwa nadal : ) Być może część z Was ma teraz w planach odpoczynek od cięższego jedzenia, więc ciasto z ciecierzycy sprawdzi się idealnie : ) Bardzo smaczne i zdrowe, czego chcieć więcej? ; ) Polecam!


cytrynowe-ciasto-z-ciecierzycy
Składniki (keksówka 26×12 cm):

  • 250 g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 3 jajka (wielkość L)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g płatków migdałowych
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciecierzycę wraz z jajkami i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i całość ponownie zmiksować. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Kroić dopiero po ostygnięciu.

Smacznego!


zdrowe-ciasto-z-ciecierzycy
 


Ciasto-z-ciecierzycy
Bardzo dziękuję za liczny udział w konkursie z książką „Smakowita Ella”.

W losowaniu szczęście uśmiechnęło się do:

AniaT, Aleksandra Bonk, Kiss

Gratulacje! Proszę o kontakt w celu wysyłki nagród : )

 

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 marca, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Konkursy, akcje, eventy, Zdrowa żywność

26 komentarzy

  1. Alunia

    Tego mi było trzeba po świętach :)))

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że akurat temat pasuje 🙂

  2. Iga

    Super się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. gin

    Ciacho wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Kasia

    Uwielbiam zdrowe ciasta na pewno wypróbuję wkrótce 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  5. Zoja

    Marta jak zawsze zaskakujesz 🙂 książki nie wygrałam, ale chyba kupię, bo tak mi w oko wpadła 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że następnym razem szczęście dopisze 🙂

  6. powrót do lżejszego jedzenia teraz jest idealny 🙂 co jak co, ale wolę je niż to cięzkie świąteczne. A ciacho przepyszne i w moim klimacie 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, zwłaszcza, że w końcu można było choć na chwilę poczuć wiosnę 🙂

  7. Majka

    Z przyjemnością spróbuję 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  8. Lady_Laura

    Mniam moje smaki 🙂

  9. Mags

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Mirka

    Bardzo proste do zrobienia i smaczne takie lubie 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, że ciasto tak Wam posmakowało 🙂

  11. Lena

    Super wilgotne delikatne nie czuc ze z ciecierzyca w roli glownej 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  12. Daga

    Czy ciecierzycę z puszki trzeba wcześniej przepłukać w wodzie czy niekoniecznie?

    1. Marta

      Zawsze odruchowo przepłukuję 🙂

      1. Daga

        Pytam, bo zastanawiam się, czy dzięki temu przepłukaniu ciasto nie będzie miało takiego wyraźnego posmaku ciecierzycy. A może właśnie tak ma być? 🙂 Bo ja czuję lekko cytrynę i dosyć wyraźnie ciecierzycę, a wiem, że niektórzy pisali, że tej cieciorki nie czują wcale.

        1. Marta

          Szczerze to ja też nie czułam jej wcale… 🙂 a po zblendowaniu miałaś gładką masę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top