Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Ciasto z galaretką i owocami

Od dawna miałam ochotę na biszkopt z galaretką i owocami. Jego zaletą jest to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i prawie każdy takie ciasto lubi ; ) Jest lekkie, więc pasuje również na wiosnę i lato, zwłaszcza, że wtedy mamy duży wybór świeżych i pysznych owoców. Polecam!


Ciasto z galaretką i owocami

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie delikatnie mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z jajek. Mieszamy powoli drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki.

Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 20-30 minut.

Pozostałe składniki:

  • 500 ml kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • ulubione owoce (u mnie puszka brzoskwiń)
  • 4 galaretki
  • opcjonalnie konfitury

Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy cukier puder wraz z fixem. Kładziemy na przestudzony biszkopt. (opcjonalnie zanim położymy kremówkę, możemy biszkopt wysmarować cienką warstwą konfitury). Owoce kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie. Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak zmniejszamy ilość wody do 5,5-6 szklanek.  Kiedy galaretki będą już się prawie stęgną wylewamy je na owoce.

Smacznego : )


Biszkopt z galaretką i owocami
W ramach testu herbat Irving do ciasta wypróbowałam białą herbatę poziomkową z mandarynką. To co mnie najbardziej urzekło to aromat! Herbata Pachnie tak ślicznie, że już podczas zaparzania czuć ją w całym domu : ) Zresztą jest to chyba cecha wszystkich herbat Irving, bo w przypadku testowanej wcześniej herbaty brzoskwiniowej było tak samo : ) Bardzo dużą zaletą jest też fakt, że dzięki dodatkowi mandarynek i poziomek nie czułam goryczy, która często towarzyszy białej herbacie. Zazwyczaj nie przepadam za zimną herbatą, ale ta smakuje dobrze, nawet po ostygnięciu. Polecam!




Autor: Marta Pękalska

5 komentarzy

  1. rita

    Boje sie troche ciast z galaretka, czy trzeba w lodowie je „tegnac”?bo w sumie ciepla jest ta galaretka?
    a ten irving bialy mega pyszny!

    1. Marta

      Galaretkę odstawiasz w chłodne miejsce do ostygnięcia, takiej gorącej nie można wkładać do lodówki, kiedy na dworze tak ciepło niestety wolniej się chłodzi, ale warto poczekać. Przestudzona może się już tęgnąć w lodówce :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 × 9 =

Top