Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Czekoladowy biszkopt

Tym razem do polecanego przeze mnie już wcześniej tortu stracciatella postanowiłam wykorzystać czekoladowy biszkopt. Taka wersja była dla mnie jeszcze smaczniejsza, ponieważ jestem miłośniczką wszystkiego, co czekoladowe ; ) Biszkopt wyszedł bardzo smaczny, nie było problemów z jego podziałem na równe blaty, ponieważ pieczemy je oddzielnie ; ) Polecam!


Czekoladowy biszkopt

Składniki:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 80 g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach tarki

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 3 osobne blaty (najlepiej na tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

8 komentarzy

  1. rori.blogspot.com

    Kuszący, pozowlę sobie na święta wypróbować.
    Wesołych!!!

    1. Marta

      Polecam i również życzę Wesołych Świąt!

  2. Narobiłaś mi smaku, wygląda przepysznie:) Wesołych Świąt:)

  3. yamotka

    Pozwole sobei skrozystac:))) Wesołych Świąt:) PRzed Nowym Rokiem jeszcze na pewno zajrzę:)

  4. mariola1975

    Pyszny,będę musiała wypróbować.

    1. Marta

      Gorąco polecam:)

  5. Ania

    Pyszny biszkopt Polecam !!!!!!

    1. Marta

      Cieszę się, że smakował :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 1 = 5

Top