Kontakt

blog kulinarny

Domowe batony energetyczne

Mam słabość do wszystkich batoników typu musli, jednak wersje sklepowe często nie mają nic wspólnego ze zdrową przekąską. Przygotowanie batoników w domu jest nie tylko błyskawiczne (opcja bez pieczenia : ), ale również bardzo proste. Batoniki nie zawierają mąki, cukru, ani masła, więc chyba nie muszę Wam ich dłużej reklamować ; ) Idealne na śniadanie (super opcja z dodatkiem kefiru : ) lub deser, świetne do zabrania na wynos. Dodałam dużo suszonych owoców co w połączeniu z miodem daje pysznie słodki smak, ale jeśli za nimi nie przepadacie możecie oczywiście zmodyfikować ilości, wymienić owoce z innymi ulubionymi ziarnami i zdrowymi dodatkami lub dodać trochę soku z cytryny. U mnie obowiązkowo z orzechami brazylijskimi, które ostatnio skradły moje serce ; ) Polecam!!!


batoniki-musli

Składniki (ok. 6 sztuk):

  • 5 łyżek miodu
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • 10 łyżek preparowanej kukurydzy
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki orzechów brazylijskich (posiekanych na mniejsze, ale wyczuwalne kawałki)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka suszonych moreli (posiekanej na mniejsze kawałki)

Miód rozpuścić na patelni, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować (pilnować, aby się nie przypalił!). Pozostałe składniki wymieszać i przełożyć na patelnię, szybko wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych lub preparowanej kukurydzy (łyżka miodu łyżce nie równa ; ) Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć. Odstawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny, a następnie kroić w formie.

Smacznego!


energetyczne-batoniki-musli



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 czerwca, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasteczka, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery, Zdrowa żywność

18 komentarzy

  1. Iwona

    Muszą być pyszne 🙂 super!

    1. Marta

      Zdecydowanie polecam 🙂

  2. Natalia

    Mój faworyt 🙂 nie mam orzechów brazylijskich, ale wymienie na pekany mogą być?

    1. Marta

      Pewnie, że tak 🙂

  3. Milka

    Samo zdrowie!

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  4. Majka

    Batoniki prezentują się wspaniale ☺ U nas dziś ciasteczka owsiane ☺

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 ciasteczka owsiane u nas równie często goszczą 🙂

  5. do takich batoników mam słabość 🙂

    1. Marta

      Ja też, od zawsze! 🙂

  6. Agata

    Przepyszne!!!

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Madzia

    Tyle cudowności w jedym batoniku <3

    1. Marta

      Dziękuję <3

  8. Hania

    Robię nałogowo ! super do pracy gdy nie mam czasu na normalny lunch 🙁 i niezastąpione na rowerowych treningach 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że wpisały się w domowe menu 🙂 jedna z ulubionych przekąsek 🙂

  9. Aneta

    Gdzie kupię kukurydzę preparowaną? I jakimi orzechami można zastąpić?

    1. Marta

      Kukurydza preparowana jest w sklepach typu tesco, piotr i paweł, netto, a czasem nawet w rossmannie 🙂 Orzechy mogą być dowolne np. włoskie, pekan 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top