Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Domowe lody waniliowe (bez maszyny)

Zawsze kiedy przesyłacie mi Wasze sprawdzone przepisy jest mi bardzo miło : ) Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowych lodów waniliowych, bez użycia maszyny : ) U mnie w domu robiło się je bez dodatku jajek (muszę sprawdzić przepis u mamy i podam Wam też tamtą wersję ; ), ale te nadesłane przez Aśkę również są super! Trochę je zmodyfikowałam, stanowią bazę pod dowolny smak i już zamarzyły mi się truskawkowe albo z dodatkiem oreo ; ) Dziękuję za przepis i polecam!


Domowe lody waniliowe

Składniki (około 700 ml):

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (7 g) lub ok. 2 łyżek domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody

Jajka sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną masę. Dodajemy połowę cukru i ponownie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, a w kolejnym żółtka z przegotowaną wodą i cukrem, do uzyskania prawie białej masy. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy folią aluminiową i przekładamy do zamrażarki. U mnie lody były gotowe po 1 nocy ; )

Smacznego : )

 


Domowe lody waniliowe bez maszyny
 


Jak zrobić domowe lody waniliowe



Autor: Marta Pękalska

40 komentarzy

  1. Witam,

    a powiedz czy to są lody z tych miękkich czy zamarzają na kamień?

    1. Marta

      U nas wystarczyło ich tylko na jeden dzień i nie było problemu z uformowaniem kulek :)

  2. Nie ma to jak domowe lody! Najtrudniej tylko na nie czekać. :)

  3. Marta

    Dokładnie tak! oczekiwanie najgorsze :)

  4. świetne te lody:D muszę wreszcie zrobić, bo ciągle odkładam, nie mam maszyny więc Twój przepis jak znalazł:)

  5. Wyglądają obłędnie! Czuję się zaproszona :)

  6. Marta

    Aniu polecam :)

  7. Marta

    Szwagierka oczywiście zapraszam :)

  8. gin

    Mmm, pychotka :) Nie mam maszynki, więc takie przepisy są na wagę złota :)

  9. Marta

    Bardzo się cieszę :D

  10. Wszystko co domowe – najlepsze :) Może odważę się w końcu zrobić :)

    1. Marta

      Polecam :) proste, a jakie smaczne :)

  11. Ewa

    Moje dzieci uwielbiają te lody, nawet stwierdzily że lepsze niż kupione

    1. Marta

      Bardzo mi miło! :)

    2. Wiolka

      Morze moje szkraby też przekonam do tych domowych.

  12. Julia

    hej hej! thenks! szukałam przepisu bardzo długo dzięki!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się przyda! :)

  13. Judyta

    Właśnie je zrobiłam :) Dam znać, jakie wyszły po konsumpcji. Pozdrawiam Martuś ;)

    1. Marta

      W takim razie czekam na opinię po spróbowaniu :) Również pozdrawiam i życzę smacznego! :)

  14. Dora

    czy można użyć śmietany 30 % ?

  15. sylwka128

    Do chyba pierwsze lody jakie mi się udały:) Właśnie się nimi zajadam, są pyszne!
    Pierwotnie miały być waniliowe, ale dodałam zmiksowane truskawki i powstały truskawkowe:) Nie są takie jak ze sklepu (bo nie ma chemii), są dużo lepsze!:) Na ogół nie lubię truskawek ze śmietaną, te lody mi troszkę przypominają ten smak, ale jednak lody mi smakują:) Stwierdziłam wraz z mamą, że przez tą drogą kremówkę lody nie należą do najtańszych, ale na pewno do najzdrowszych! Wyszedł mi 1 litr lodów (zrobiłam w opakowaniu po lodach;)). Ogólnie – polecam! Następnym razem próbuję z innymi dodatkami:) może bakaliowe?:) albo poziomkowe/jagodowe?:)

    1. Marta

      Super, ze smakowały:) truskawkowe tez juz robiłam, ale z bakaliami brzmią nieziemsko!!!! Chyba dodam jeszcze wiorki z czekolady i bedą idealne :)dzięki za inspirację :)

  16. O.

    Wyszły pyszne – dodałam kilka truskawek, narzeczonemu smakowały bardzo a to prawdziwy smakosz lodów :) Pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, ze nawet smakosz lodów docenił ten smak :)

  17. sylwka128

    Marta, teraz to Ty mi podpowiedziałaś:) Faktycznie z tymi wiórkami czekoladowymi będzie super pomysł. A nie widziałaś w jakimś hipermarkecie taniej kremówki?

    1. Marta

      U mnie dość ciężko znaleźć śmietankę 36%, więc niestety nie mam wyboru, jeśli chodzi o ceny :) Chyba trzeba by było wypatrywać promocji, ale co poradzimy jak czas nas nagli :D

  18. karlajn

    Zrobilam- lody przepyszne, doslownie rozplywaja sie w ustach

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, ze smakowały :)

  19. sylwka128

    Mam nowy pomysł na lody! :D mówiłaś o czekoladzie startej do lodów, ale aktualnie takiej nie mam w domu, a mam…. kruszynki, więc może lody ciasteczkowe? ;)

  20. Marta

    Ten pomysł jest genialny!!!!!!!!! :D

  21. sylwka128

    Wtedy kiedy pisałam o tym pomyśle – od razu wzięłam się do roboty:) już są całkiem dobre jeśli chodzi o konsystencję, a smak – NIEZIEMSKIE! Nigdy, na prawdę nigdy nie jadłam lepszych lodów. Nazwałam je bakaliowo-ciasteczkowe, bo dałam ze 4 ciastka kruszynki pokrojone drobno, 1 biszkopt, rodzynki, migdały, orzechy laskowe i trochę posypki czekoladowej (dałam co miałam w domu akurat;)). I mogę szczerze polecić! Musisz spróbować, miło by było gdybyś opublikowała taki przepis u siebie na blogu, bo na prawdę warto:) początkowo robiłam jak pod waniliowe, dałam cukier waniliowy i aromat waniliowy:) plus te bakalie.

  22. Lato dopiero się zaczyna, więc mam nadzieję, że uda się jeszcze zamieścić Twoją wersję, bo mam na nią dużą ochotę!!! :D

  23. sylwka128

    Tylko zapomniałabym, z mniejszą ilością cukru, może 50g, bo dzisiaj z mamą chciałyśmy zjeść to zjadłyśmy z 5 łyżeczek i już nie możemy bo za słodkie;) orzez te ciastka takie słodkie.

  24. Cenna uwaga :D mi słodycz nie przeszkadza, ale dla domowników na pewno będzie to ważne :D

  25. Świetne te lody! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, dodałam posiekane orzechy i są idealne. Cieszę się, że trafiłam na ten przepis, bo wcześniejsze lody, które robiłam zamarzały na kość. Następnym razem zrobię wersję kakaową i kawową. Pozdrawiam:)

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowały, wersja kakaowa i kawowa brzmią kusząco :)

  26. Judyta

    Lody są super, trochę za dużo cukru dałam i były za słodkie. Dziś zrobię je drugi raz i będę próbowała, by były odpowiednio słodkie. Polecam! :)

  27. Bardzo się cieszę, że smakowały! daj znać jak uda Ci się znaleźć odpowiednią ilość cukru dla wersji mniej słodkiej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 × 2 =

Top