Dorsz w orzechowej panierce

Ostatnio otrzymałam do wypróbowania filety rybne FRoSTY w trzech odsłonach: aksamitny mintaj, soczysty dorsz i delikatny morszczuk. Wszystkie nazwy brzmią bardzo kusząco, ale do moich ulubieńców zdecydowanie należy dorsz ; ) Przygotowanie dorsza w orzechowej panierce jest bardzo proste  i praktycznie niewiele różni się od przygotowania ryby w najpopularniejszej postaci, ale za to efekt nie jest już taki zwyczajny ; ) Polecam! 

 


Składniki :

  • filety z dorsza FRoSTA (300 g)
  • 2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno zmielonych  migdałów
  • 6-8 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, sok z cytryny, koperek

Filety rozmrażamy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Bułkę tartą mieszamy z orzechami włoskimi i migdałami. Filety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w naszej mieszance z bułki i orzechów. Jeśli lubimy grubszą panierkę, czynność możemy powtórzyć. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby uzyskać rumiany kolor. Bardzo dobrze smakują z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką ; )

 

Smacznego : )

 


Komentarzy: 17

  1. 20 października 2012 / 14:38

    O widzę, że też dostałaś:). Muszę wypróbować w takiej postaci:)

  2. 20 października 2012 / 16:46

    a ja miałam dzisiaj dorsza, niebo w gębie;)
    …frapuje mnie jednakowoż ta panierka;)

  3. Marta
    Autor
    20 października 2012 / 17:37

    Monika czekam na Twoją recenzję 😀

  4. Marta
    Autor
    20 października 2012 / 17:37

    Ola polecam 😀

  5. Goska
    20 października 2012 / 18:34

    Uwielbiam te filety od frosty, jesli masz zbedne chetnie przygarne:DDD

    • Marta
      Autor
      20 października 2012 / 18:52

      haha niestety szybko u nas znikają 😀 ale zapraszam na obiad 😀

  6. amelka
    21 października 2012 / 16:43

    Uwielbiam ryby od frosty, sa bardzo drogie niestety;/

  7. 23 października 2012 / 0:01

    Domyślam się, że musiało rewelacyjnie pysznie smakować 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. Marta
    Autor
    23 października 2012 / 0:14

    Były bardzo smaczne 🙂 również pozdrawiam 🙂

  9. 24 października 2012 / 9:40

    muszę spróbować, bo bardzo lubię ryby:)

  10. Marta
    Autor
    24 października 2012 / 10:45

    Ja do ryb ciągle się przekonuję 😀

  11. 11 grudnia 2012 / 22:17

    Osobiście takie rybki mógłbym jeść codziennie

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2012 / 22:21

      Polecam 🙂

  12. 17 grudnia 2012 / 20:25

    Uwielbiam ryby ale w takiej panierce nigdy nie robiłem

  13. Marta
    Autor
    17 grudnia 2012 / 20:45

    W takim razie polecam wypróbować 😀

  14. BEATA
    16 kwietnia 2013 / 18:01

    swietne przepisy,dziekuje 🙂

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2013 / 18:04

      Cieszę się, że smakują 🙂 pozdrawiam 😀

Skomentuj benek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 7 =