Kontakt

blog kulinarny

Dyniowe ciasteczka owsiane (wegańskie i bez glutenu)

Dynia, płatki owsiane i gorzka czekolada to połączenie moich ulubionych składników, które musiało przynieść efekt idealny. Ciasteczka są obłędne z kruchą skorupką i miękkim środkiem, a do tego wegańskie i bez glutenu, więc stanowią deser dla każdego. Świetnie nadają się dla mam karmiących, które mają problemy z nietolerancjami pokarmowymi u swoich maluszków, bo poza czekoladą (z której można zrezygnować) nie zawierają alergenów. Sprawdziły się również jako przepyszna przekąska przed biegowymi zmaganiami. Polecam!!!


ciasteczka-z-dynia

Składniki (ok. 15-16 dużych ciasteczek):

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 i 1/2 łyżki ciepłej wody
    (jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej można opcjonalnie zastąpić 1 jajkiem)
  • 2 szklanki mąki owsianej (lub 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich zmiksowanych blenderem na proszek)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady

W małej miseczce siemię lniane połączyć z wodą, odstawić na chwilę, aż napęcznieje. W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę owsianą, całe płatki owsiane, sodę oczyszczoną, cynamon, sól morską, gałkę muszkatołową, wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać puree z dyni, cukier trzcinowy, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz napęczniałe siemię lniane (lub jajko). Wymieszać do połączenia się składników i przelać do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszać. Łyżką formować ciasteczka i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na wierzch ciasteczek, delikatnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 15-18 minut do czasu aż lekko zbrązowieją i będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika i zostawić przez 5 minut na blaszce, po czym dalej studzić na kratce. Kiedy całkowicie wystygną przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


ciasteczka-owsiane-z-dynia


bezglutenowe-weganskie-ciasteczka-owsiane-z-dynia

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 27 września, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasteczka, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Wegańskie, Zdrowa żywność

42 komentarzy

  1. Majka

    Po prostu CUDO 💟

    1. Majka

      Muszę przyznać że wyjątkowe ☺ Gorzka czekolada idealnie tutaj współgra ☺

      1. Marta

        Mnie też od razu oczarowały, nawet się przyznam, że większość zjadłam sama;)

    2. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Malina

    Muszą smakować obłędnie !!! 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  3. Aga

    Kocham ciasteczka owsiane (wszystkie) ale z dynią nie tylko jeszcze nie jadłam ale nawet nie słyszałam 🙂 prezentują się pięknie więc na pewno się skuszę 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Łucja

    Cudowne ciasteczka 🙂 Chętnie bym pochrupała!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Żaneta

    Wbrew pozorom to co reklamowane jako „vege i glutenfree” często mnie odrzuca, bo jednak ta moda moim zdaniem poszła za daleko, ale takie ciacha jak najbardziej na tak 🙂 sądząc po składnikach muszą smakować obłędnie 🙂

    1. Marta

      Jest sporo prawdy w tym co piszesz, ale tutaj nie odczujesz żadnych braków w smaku, wręcz przeciwnie! 🙂

  6. Milena

    Te ciacha to jakiś obłęd!!! wyśmienite :))))

    1. Marta

      Super, że posmakowały:)

  7. Ala

    Trafiłaś w punkt! od dziś moje ulubione obok ciasteczek owsianych najlepszych 🙂 super odmiana 🙂

    1. Marta

      O take one rownież zasługują na nazwę najlepsze 🙂

  8. bardzo mi się podobają te ciacha! 🙂

    1. Marta

      Są pyszne, gorąco polecam!!! 🙂

  9. Kasia

    Pyszne ciasteczka 🙂 super, że bez alergenów bo niedawno zostałam mamą i diety nie mam ale uważam co jem 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  10. Madzia

    Do tej pory nie wiedziałam nawet, że lubię ciasteczka owsiane a już dopiero co dyniowe… przepyszne są 🙂

  11. Michalina

    Dzisiaj robiłam pychotka 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Nove

    Pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne 🙂 tego mi było trzeba bo moja dzidźka nagle dostała jakiejś wysypki a jak tu żyć jak Mama zła bo nic zjeść nie może 🙂

    1. Marta

      Coś o tym wiem :)))

  13. Samo zdrowie, wygląda świetnie i na pewno smakuje obłędnie 🙂 koniecznie muszę zrobić na weekend, a ja polecam Kcalmara po wiele ciekawych inspiracji i wartościowych artykułów, m.in o dyni 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i proszę dać znać jak smakowały 🙂

  14. Super przepisy! Wszystkie wyglądają bardzo apetycznie!

    Zapraszamy do nas na zakupy http://www.strefa-zdrowia.eu

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Inga

    Obłędne są :DDDD robię już chyba z 5 raz!

    1. Marta

      Jak mi miło, że tak posmakowały 🙂

  16. Mia

    Ciasteczka są przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  17. Ula

    Pysze wyszły 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  18. Sasha

    Najlepsze ciasteczka na świecie 🙂 pyszne zdrowe i wcale tego nie czuć 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  19. Michalina

    Przepyszne wyszły 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  20. Angela

    bez glutenu ? płatki owsiane zawierają gluten !

    1. Marta

      Nie, płatki owsiane same w sobie nie zawierają glutenu. Co prawda mogą być nim zanieczyszczone podczas procesu produkcyjnego, ale wystarczy sięgnąć po te, których producent gwarantuje, że są bez glutenu, na rynku jest teraz spory wybór – wystarczy przeczytać na opakowaniu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top