Kontakt

blog kulinarny

Dyniowe ciasteczka owsiane (wegańskie i bez glutenu)

Dynia, płatki owsiane i gorzka czekolada to połączenie moich ulubionych składników, które musiało przynieść efekt idealny. Ciasteczka są obłędne z kruchą skorupką i miękkim środkiem, a do tego wegańskie i bez glutenu, więc stanowią deser dla każdego. Świetnie nadają się dla mam karmiących, które mają problemy z nietolerancjami pokarmowymi u swoich maluszków, bo poza czekoladą (z której można zrezygnować) nie zawierają alergenów. Sprawdziły się również jako przepyszna przekąska przed biegowymi zmaganiami. Polecam!!!


ciasteczka-z-dynia

Składniki (ok. 15-16 dużych ciasteczek):

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 i 1/2 łyżki ciepłej wody
    (jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej można opcjonalnie zastąpić 1 jajkiem)
  • 2 szklanki mąki owsianej (lub 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich zmiksowanych blenderem na proszek)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady

W małej miseczce siemię lniane połączyć z wodą, odstawić na chwilę, aż napęcznieje. W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę owsianą, całe płatki owsiane, sodę oczyszczoną, cynamon, sól morską, gałkę muszkatołową, wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać puree z dyni, cukier trzcinowy, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz napęczniałe siemię lniane (lub jajko). Wymieszać do połączenia się składników i przelać do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszać. Łyżką formować ciasteczka i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na wierzch ciasteczek, delikatnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 15-18 minut do czasu aż lekko zbrązowieją i będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika i zostawić przez 5 minut na blaszce, po czym dalej studzić na kratce. Kiedy całkowicie wystygną przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


ciasteczka-owsiane-z-dynia


bezglutenowe-weganskie-ciasteczka-owsiane-z-dynia

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 27 września, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasteczka, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Wegańskie, Zdrowa żywność

38 komentarzy

  1. Majka

    Po prostu CUDO 💟

    1. Majka

      Muszę przyznać że wyjątkowe ☺ Gorzka czekolada idealnie tutaj współgra ☺

      1. Marta

        Mnie też od razu oczarowały, nawet się przyznam, że większość zjadłam sama;)

    2. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Malina

    Muszą smakować obłędnie !!! 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  3. Aga

    Kocham ciasteczka owsiane (wszystkie) ale z dynią nie tylko jeszcze nie jadłam ale nawet nie słyszałam 🙂 prezentują się pięknie więc na pewno się skuszę 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Łucja

    Cudowne ciasteczka 🙂 Chętnie bym pochrupała!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Żaneta

    Wbrew pozorom to co reklamowane jako „vege i glutenfree” często mnie odrzuca, bo jednak ta moda moim zdaniem poszła za daleko, ale takie ciacha jak najbardziej na tak 🙂 sądząc po składnikach muszą smakować obłędnie 🙂

    1. Marta

      Jest sporo prawdy w tym co piszesz, ale tutaj nie odczujesz żadnych braków w smaku, wręcz przeciwnie! 🙂

  6. Milena

    Te ciacha to jakiś obłęd!!! wyśmienite :))))

    1. Marta

      Super, że posmakowały:)

  7. Ala

    Trafiłaś w punkt! od dziś moje ulubione obok ciasteczek owsianych najlepszych 🙂 super odmiana 🙂

    1. Marta

      O take one rownież zasługują na nazwę najlepsze 🙂

  8. bardzo mi się podobają te ciacha! 🙂

    1. Marta

      Są pyszne, gorąco polecam!!! 🙂

  9. Kasia

    Pyszne ciasteczka 🙂 super, że bez alergenów bo niedawno zostałam mamą i diety nie mam ale uważam co jem 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  10. Madzia

    Do tej pory nie wiedziałam nawet, że lubię ciasteczka owsiane a już dopiero co dyniowe… przepyszne są 🙂

  11. Michalina

    Dzisiaj robiłam pychotka 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Nove

    Pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne 🙂 tego mi było trzeba bo moja dzidźka nagle dostała jakiejś wysypki a jak tu żyć jak Mama zła bo nic zjeść nie może 🙂

    1. Marta

      Coś o tym wiem :)))

  13. Samo zdrowie, wygląda świetnie i na pewno smakuje obłędnie 🙂 koniecznie muszę zrobić na weekend, a ja polecam Kcalmara po wiele ciekawych inspiracji i wartościowych artykułów, m.in o dyni 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i proszę dać znać jak smakowały 🙂

  14. Super przepisy! Wszystkie wyglądają bardzo apetycznie!

    Zapraszamy do nas na zakupy http://www.strefa-zdrowia.eu

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  15. Inga

    Obłędne są :DDDD robię już chyba z 5 raz!

    1. Marta

      Jak mi miło, że tak posmakowały 🙂

  16. Mia

    Ciasteczka są przepyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  17. Ula

    Pysze wyszły 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  18. Sasha

    Najlepsze ciasteczka na świecie 🙂 pyszne zdrowe i wcale tego nie czuć 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top