Dyniowe ciasteczka owsiane (wegańskie i bez glutenu)

Dynia, płatki owsiane i gorzka czekolada to połączenie moich ulubionych składników, które musiało przynieść efekt idealny. Ciasteczka są obłędne z kruchą skorupką i miękkim środkiem, a do tego wegańskie i bez glutenu, więc stanowią deser dla każdego. Świetnie nadają się dla mam karmiących, które mają problemy z nietolerancjami pokarmowymi u swoich maluszków, bo poza czekoladą (z której można zrezygnować) nie zawierają alergenów. Sprawdziły się również jako przepyszna przekąska przed biegowymi zmaganiami. Polecam!!!


ciasteczka-z-dynia

Składniki (ok. 15-16 dużych ciasteczek):

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 i 1/2 łyżki ciepłej wody
    (jeśli nie zależy Wam na wersji wegańskiej można opcjonalnie zastąpić 1 jajkiem)
  • 2 szklanki mąki owsianej (lub 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich zmiksowanych blenderem na proszek)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g gorzkiej czekolady

W małej miseczce siemię lniane połączyć z wodą, odstawić na chwilę, aż napęcznieje. W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę owsianą, całe płatki owsiane, sodę oczyszczoną, cynamon, sól morską, gałkę muszkatołową, wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać puree z dyni, cukier trzcinowy, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz napęczniałe siemię lniane (lub jajko). Wymieszać do połączenia się składników i przelać do miski z suchymi składnikami. Całość wymieszać. Łyżką formować ciasteczka i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć na wierzch ciasteczek, delikatnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 15-18 minut do czasu aż lekko zbrązowieją i będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika i zostawić przez 5 minut na blaszce, po czym dalej studzić na kratce. Kiedy całkowicie wystygną przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


ciasteczka-owsiane-z-dynia


bezglutenowe-weganskie-ciasteczka-owsiane-z-dynia

Inspiracja

Komentarzy: 50

  1. Majka
    27 września 2016 / 10:25

    Po prostu CUDO 💟

    • Majka
      28 września 2016 / 22:32

      Muszę przyznać że wyjątkowe ☺ Gorzka czekolada idealnie tutaj współgra ☺

      • Marta
        Autor
        29 września 2016 / 11:37

        Mnie też od razu oczarowały, nawet się przyznam, że większość zjadłam sama;)

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:39

      Dziękuję 🙂

  2. Malina
    27 września 2016 / 11:57

    Muszą smakować obłędnie !!! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:39

      Zdecydowanie 🙂

  3. Aga
    27 września 2016 / 12:35

    Kocham ciasteczka owsiane (wszystkie) ale z dynią nie tylko jeszcze nie jadłam ale nawet nie słyszałam 🙂 prezentują się pięknie więc na pewno się skuszę 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:39

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Łucja
    27 września 2016 / 13:02

    Cudowne ciasteczka 🙂 Chętnie bym pochrupała!

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:38

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  5. Żaneta
    27 września 2016 / 13:16

    Wbrew pozorom to co reklamowane jako „vege i glutenfree” często mnie odrzuca, bo jednak ta moda moim zdaniem poszła za daleko, ale takie ciacha jak najbardziej na tak 🙂 sądząc po składnikach muszą smakować obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:38

      Jest sporo prawdy w tym co piszesz, ale tutaj nie odczujesz żadnych braków w smaku, wręcz przeciwnie! 🙂

  6. Milena
    28 września 2016 / 10:32

    Te ciacha to jakiś obłęd!!! wyśmienite :))))

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:38

      Super, że posmakowały:)

  7. Ala
    28 września 2016 / 22:11

    Trafiłaś w punkt! od dziś moje ulubione obok ciasteczek owsianych najlepszych 🙂 super odmiana 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:37

      O take one rownież zasługują na nazwę najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:37

      Są pyszne, gorąco polecam!!! 🙂

  8. Kasia
    30 września 2016 / 15:14

    Pyszne ciasteczka 🙂 super, że bez alergenów bo niedawno zostałam mamą i diety nie mam ale uważam co jem 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:02

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  9. Madzia
    30 września 2016 / 19:43

    Do tej pory nie wiedziałam nawet, że lubię ciasteczka owsiane a już dopiero co dyniowe… przepyszne są 🙂

    • Marta
      Autor
      30 września 2016 / 23:03

      🙂 🙂

  10. Michalina
    1 października 2016 / 21:45

    Dzisiaj robiłam pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:21

      Super, że posmakowały 🙂

  11. Nove
    3 października 2016 / 14:40

    Pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne 🙂 tego mi było trzeba bo moja dzidźka nagle dostała jakiejś wysypki a jak tu żyć jak Mama zła bo nic zjeść nie może 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:24

      Coś o tym wiem :)))

  12. 6 października 2016 / 22:01

    Samo zdrowie, wygląda świetnie i na pewno smakuje obłędnie 🙂 koniecznie muszę zrobić na weekend, a ja polecam Kcalmara po wiele ciekawych inspiracji i wartościowych artykułów, m.in o dyni 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 22:05

      Dziękuję i proszę dać znać jak smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2016 / 19:25

      Bardzo dziękuję 🙂

  13. Inga
    8 listopada 2016 / 11:49

    Obłędne są :DDDD robię już chyba z 5 raz!

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2016 / 23:14

      Jak mi miło, że tak posmakowały 🙂

  14. Mia
    18 listopada 2016 / 14:01

    Ciasteczka są przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 2:17

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  15. Ula
    18 grudnia 2016 / 10:47

    Pysze wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:21

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  16. Sasha
    10 stycznia 2017 / 18:24

    Najlepsze ciasteczka na świecie 🙂 pyszne zdrowe i wcale tego nie czuć 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 0:41

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  17. Michalina
    25 stycznia 2017 / 0:50

    Przepyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2017 / 1:22

      🙂 🙂 🙂

  18. Angela
    22 lutego 2017 / 17:48

    bez glutenu ? płatki owsiane zawierają gluten !

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2017 / 17:59

      Nie, płatki owsiane same w sobie nie zawierają glutenu. Co prawda mogą być nim zanieczyszczone podczas procesu produkcyjnego, ale wystarczy sięgnąć po te, których producent gwarantuje, że są bez glutenu, na rynku jest teraz spory wybór – wystarczy przeczytać na opakowaniu 😉

  19. Ziziii
    6 kwietnia 2017 / 0:06

    Pyszne są!!!!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:52

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  20. Zuza
    3 sierpnia 2017 / 21:29

    Super smak i bardzo zdrowe dosłownie ideał a nie ciastka 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:02

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Asia
    3 października 2017 / 15:14

    Nasze ulubione 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:31

      Super, bardzo mi miło 🙂

  22. Aga
    16 października 2019 / 12:56

    Pychotki piekłam wiele razy w zeszłym roku i tym razem trzeba zrobić zapasy 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2019 / 13:23

      Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 28 =