Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Dżem brzoskwiniowy

Ponieważ moje ukochane truskawki się skończyły postanowiłam wykorzystać sezon na brzoskwinie ; ) Zaczęłam od przygotowania dżemu, który z dodatkiem miodu i cytryny jest naprawdę pyszny!!! Inspiracją był przepis z książki „Szkoła gotowania”, jedynie proporcje zostały trochę zmodyfikowane.


Dżem brzoskwiniowy

Składniki na 4 słoiczki 126 ml:

  • 1 i 1/2  kg brzoskwiń
  • 200 g cukru
  • 200 g miodu
  • 200 ml wody
  • sok oraz miąższ z jednej cytryny

 

Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem i przestawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni podgrzewamy miód z wodą, mieszamy. Gdy całość się zagotuje zbieramy powstałą pianę i dodajemy schłodzone brzoskwinie. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sok oraz miąższ z cytryny (bez pestek). Gdy syrop ponownie się zagotuje, łyżka cedzakową wyciągamy owoce i gotujemy sam syrop, do czasu aż zgęstnieje. Po tym czasie do syropu przekładamy ponownie brzoskwinie i mieszamy, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.  Zdejmujemy z ognia, studzimy do temp. 35 C i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy je, stawiamy na zakrętkach (do góry dnem) i przykrywamy kuchennym ręcznikiem do ostygnięcia.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

12 komentarzy

  1. Mary

    zaraz zaraz, a gdzie i kiedy dodajemy cytrynę?? bo chyba nie widzę tego…?

  2. Marta

    Racja! przepis już poprawiony, dziękuję za informację:)

  3. Mary

    Dziękuję :) dziś robię więc w samą porę:)
    Pochwalę się jak poszło:)

  4. Marta

    Mam nadzieję, że zaprawy się udały : )

  5. Mary

    Dżem jak na chwilkę po zrobieniu BARDZO DOBRY!! Tylko mogłam pokroić brzoskwinie na mniejsze kawałki bo się nie rozgotowały, ale przepis na 5 z + !!!

  6. zosiowa

    Zrobiłam :) tylko, że zapomniałam o cytrynie…dobrze, że dzieci lubią słodkie ;)

  7. Mona

    Super smak zaraz po zrobieniu, zobaczymy czy stężeje jak dżem.

  8. Gosia

    witam wlasnie jestem w trakcie robienia dzemu mam pytanie ile tak na oko maja sie gotowac te brzoskwinie i pozniej ten syrop

    1. Marta

      Żałuję, że nie zapisałam podczas robienia, bo trochę czasu już minęło.. ale początkowo brzoskwinie tylko do czasu aż się zagotują z syropem, a później aż syrop zgęstnieje to pewnie ok. 45 minut :) Dalej z brzoskwiniami aż konsystencja będzie nam odpowiadać :) Jeśli ktoś dokładniej pamięta, to proszę o wsparcie :D Smacznego!

  9. lukkasz

    Dżem wkładasz do słoików dopiero jak się schłodzi? Czy to nie sprawi że słoiki się nie zahermetyzują? Jak długo można przechowywać taki dżem? Pozdrawiam, Łukasz

    1. Marta

      Tak, schładzam go do temp. 35 C i dopiero przekładam do słoiczków, nigdy nie miałam z nim problemów :) Przechowywałam dżem przez kilka miesięcy (co najmniej pół roku) i wszystko było ok :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 − = 6

Top