Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Eklerki


eklerki
Od dawna miałam ochotę wypróbować ten przepis! Miałam z nimi trochę pracy zwłaszcza jeśli chodzi o nadanie im odpowiedniego kształtu, ponieważ moja szpryca jest bardzo skromna i odmówiła mi w pewnym momencie posłuszeństwa ; ) Ale warto bo są bardzo smaczne, ciasto w smaku odrobinę przypominało mi to „ptysiowe” ale chyba takie właśnie miało być ; P

Składniki (na ok 10-15 eklerków):

  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka

Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka (i będzie dokładnie wymieszane) zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Gdy ciasto ostygnie, ale będzie jeszcze mocno ciepłe dodawać po jednym jajku cały czas ugniatając (użyłam miksera) aż do uzyskania elastycznego i lśniącego ciasta.

Nałożyć do szprycy o końcówce w kształcie większej gwiazdy i wyciskać eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę. Na najniższej półce umieścić płaskie naczynie żaroodporne ze szklanką wody, co dzięki parującej wodzie spowoduje, że ciasto ładnie wyrośnie.

Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Ciepłe eklerki rozciąć na pół, a gdy ostygną całkowicie przełożyć nadzieniem i polać polewą.

Składniki na nadzienie:

  • 350 ml kremówki
  • ok 50 g cukru pudru
  • fix do śmietany

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, fix i całość wymieszać.

Składniki na polewę:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml kremówki

Kremówkę doprowadzić na małym ogniu do wrzenia. Następnie dodać czekoladę połamaną w kawałki i mieszać do rozpuszczenia.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska

30 komentarzy

  1. Amela

    Pracowity dzień dzisiaj! Własnie zjadłam eklera, ale kupnego;)

  2. Magda

    Boski przepis! Muszę koniecznie wypróbować!!!

    1. Marta

      I jak wrażenia po dokonaniu wypieków? mam nadzieje, że smakowały! : ) Pozdrawiam : )

  3. Zawsze chcialam zrobic takie eklerki i w koncu sie skusze

    1. Marta

      Gorąco polecam, są pyszne!

  4. mumi

    właśnie zrobiłam pierwsza partię, bardzo ładnie wyrastają, w moim gazowym piekarniku powinnam trzymać je dłużej niż 40 minut (w środku trochę wilgotne), kremu jeszcze nie testowałam, ale z fixem to powinno wyjść
    sprawdzone, więc polecam

    1. Marta

      Dziękuje za wskazówki, ja posiadam piekarnik elektryczny, więc temp. trzeba niestety dopasować do swojego sprzętu ; ) Mam nadzieję, że potrzymasz je w piekarniku trochę dłużej i wyjdą równie smaczne :)

  5. Ola

    Kilka dni temu znalazłam Twojego bloga i dziękuję za to! :D Stałaś się moją inspiracją. Do tej pory zdążyłam zrobić sernik z brzoskwiniami- pychotka, 2 razy sernik z karmelem (mój mąż nie może nadziwić się jak smacznie smakuje) i dziś wykonałam eklerki- tylko zrobiłam masę budyniową. Wszystko jest tak pyszne, że nie mogę się powstrzymać by wciąż coś nowego przyrządzać. Dziękuję za te wspaniałe przepisy. Ola

    1. Marta

      Bardzo dziękuję za tak miłe słowa ; ) Cieszę się, że wypieki smakowały, sama też uwielbiam serniki polecam jeszcze ten z ciasteczkami oreo:)

  6. No pyszności po prostu i jak tu się odchudzać…

    1. Marta

      Z odchudzaniem też zawsze mam problemy… :D

  7. Jagoda

    Wyglądają nieziemsko i na pewno tak smakują :)

  8. Karolina

    Super przepis zrobilam je z moja siostra pycha do kremu dodalysmy biala czekolade rozpuszczona.. mega pycha

    1. Marta

      O z czekoladą nie jadłam :D

  9. Aneta

    Eklerki wyśmienite, super przepis!!!!, przyłączam się do opinii siostry i polecam bitą śmietanę z białą czekoladą :)

    1. Marta

      Dziewczyny narobiłyście mi ochoty i będę musiała przygotować je ponownie z tą białą czekoladą :D

  10. Karolina

    Masz bardzo fajne przepisy i napewno z wielu skorzystam..Tez jestem fanka kuchni Nigelli Lawson robilas Chocolate pear pudding? mam jeszcze pytanko masz jakis dobry przepis na 3bita? pozdrawiam

  11. Marta

    Bardzo dziękuję :D niestety chocolate pear pudding nie robiłam, ale za to przepis na 3 bita mam tutaj http://www.marta-gotuje.pl/3-bit-ciasto-bez-pieczenia/ :D Pozdrawiam

  12. WLASNIE DZISIAJ ZROBILAM EKLERKI I WYSZLY PRZEPYSZNE,DELEKTUJE SIE Z RODZINA I NA PEWNO BEDE JE SERWOWAC CZESCIEJ-POZDRAWIAM

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę i smacznego! :)

  13. mm, wyglądają przepysznie! to moje ulubione ciastka, na pewno więc wypróbuję przepis. pozdrawiam.

  14. Marta

    Polecam i również pozdrawiam :)

  15. renia

    dzis mam zamiar robić eklerki bo moja rodzinka uwielbia zobaczymy co mi z tego wyjdzie mam nadzieje ze bedzie ok

    1. Marta

      Mam nadzieję, że będą smakować :) daj znać jak wyszły :)

  16. oliwia

    Jestem w trakcie… Niestety nie mam wagi ale szukałam i znalazłam, że 10g mąki to jedną łyżka… No to dałam 20 ;) ciasto zrobiło mi się mega suche… Takie ma być? Bo poczułam przerażenie…?

  17. oliwia

    dodam jeszcze, że teraz ma mniej więcej postać jakie ma kruche ciasto po zagnieceniu …

  18. oliwia

    Heh… Zrobiłam! … Jestem dopiero początkujący kucharz i myślałam, że urosnąć wielkie jak Karpatka, dlatego nałożyłam mało ciasta…ale później zauważyłam swój błąd i wyszły Świetne! Już nie moge się doczekać, kiedy mój chłopak je spróbuje. ;)

    1. Marta

      Przepraszam,ze nie zdążyłam odp, ale super,ze się udały i sama swietnie sobie poradzilas:) Smacznego:)

  19. Aneta

    Z okazji świąt postanowiłam skorzystac z tego przepisu :P
    Wyszły super, a smak miały jak prawdziwy ekler :)
    Nie leżały u mnie nawet 10 minut haha, oczywiscie kazdemu smakowalo, jeszcze sie pytali czy jeszcze cos zostało ;P
    Na pewno jeszcze nie raz zajrze na twoj blog zeby cos upichcic :) tym razem bede sie brała za tort Szwarcwaldzki mam nadzieje ze sie uda :D Pozdrawiam i Wesołych Świąt !!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę! pozdrawiam i wesołych Świąt :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 × = 6

Top