Fit carbonara

Przepis na chudą carbonarę z groszkiem, migdałami i bazylią znalazłam w książce Jamiego Oliviera „Superfood na co dzień”. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, smakuje wyśmienicie i do tego jest zdrowa, więc czego chcieć więcej : ) Polecam!


Chuda-carbonara-jamie-oliver

Składniki:

  • 200 g świeżo łuskanego lub mrożonego groszku
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 15 g świeżej bazylii (ok. 1 doniczki)
  • 15 g parmezanu
  • 1 cytryna
  • 150 g razowego makaronu spaghetti
  • 3 plasterki wędzonego boczku
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól morska,

Groszek zanurzyć na 30 sekund w garnku z wrzącą, osoloną wodą (przygotowaną do gotowania makaronu). Migdały lekko uprażyć na suchej, nieprzywierającej patelni, a następnie drobno zmiksować blenderem. Dodać obrany czosnek i szczyptę soli morskiej, listki bazylii, drobno starty parmezan oraz sok z cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia składników, dodać groszek i miskować pulsacyjnie tak, aby pozostał grudkowaty.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć na suchej patelni aż stanie się złocisty i chrupiący. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelnię przełożyć 3/4 groszkowej masy, podgrzać. Jajko ubić z jogurtem. Ugotowany makaron odcedzić (zachować szklankę wody), szybko wmieszać go prosto na patelnię z groszkiem, zdjąć z ognia. Wlać masę jajeczną i mieszać makaron, aż masa równomiernie go pokryje, stanie się kremowa i jedwabista. W razie potrzeby rozrzedzić sos wodą z gotowania makaronu. Doprawić do smaku. Podawać z resztą groszku i chrupiącym boczkiem.

Smacznego!

Komentarzy: 23

  1. Maggie
    16 lutego 2016 / 12:27

    Takiej jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:15

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Ala
    16 lutego 2016 / 13:13

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:16

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. 16 lutego 2016 / 13:17

    podoba mi się Ten pomysł 🙂 w ogóle zastanawiam się nad tą książką Jamiego 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:16

      Moje pierwsze wrażenie super 🙂 mam zaznaczone spore ilości przepisów do wypróbowania 🙂

  4. Kinia
    16 lutego 2016 / 14:39

    Mniam mniam !

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:17

      🙂

  5. Kaja
    16 lutego 2016 / 16:26

    Super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:18

      O tak, fit carbonara do mnie też przemawia 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:18

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  6. Mila
    16 lutego 2016 / 23:18

    Musi być pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:18

      Zdecydowanie 🙂

  7. Majka
    17 lutego 2016 / 12:28

    Uwielbiam makaron 🙂 Zapowiada się pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:19

      U nas też, jeśli o makaron chodzi nikt nie wybrzydza 🙂

  8. Mila
    17 lutego 2016 / 23:36

    Pychotka!

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:19

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Aga
    1 marca 2016 / 20:57

    czy zamiast parmezanu coś innego się nada? taki Coreggio tarty?bo widziałam w sklepie i nie wiem do czego on;)

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 0:36

      Tak, corregio też może być, on jest z serów „typu” parmezan 🙂

  10. Ala
    25 sierpnia 2016 / 23:42

    Przepyszny makaron! nie mogę uwierzyć że to wersja fit!!!!!! PURE LOVE 🙂

  11. Justa
    23 sierpnia 2017 / 10:44

    Przepyszne danie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2017 / 23:40

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 4 =