Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Forszmak

Wszystkie „gulaszowe” dania od razu wpadają mi w oko : ) Przyznam, że dopiero niedawno usłyszałam o tak popularnym na lubelszczyźnie daniu jak forszmak. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu. Na pewno można go wzbogacić o inne składniki, jednak ta prosta forma bardzo nam odpowiada. Jest to danie, do którego na pewno będziemy wracać.


Forszmak

Składniki :

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 pęta kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • łyżka mąki
  • pół litra bulionu np. drobiowego
  • 90 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
  • sól, pieprz, słodka papryka

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, smażymy mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Kiełbasę z cebulą dokładamy do mięsa, oprószamy łyżką mąki i mieszamy.

Wlewamy bulion i dusimy całość, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy słodką papryką.

Forszmak możemy podawać z pieczywem, pyzami, kaszą lub ziemniakami. U nas pyzy sprawdziły się idealnie!

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

10 komentarzy

  1. janka

    Wow, jestem z lubelszczyzny, a nie jadłam ;) musze zrobic!

  2. antosia!

    wyglada kuszaco, idealnie jesienne barwy!

  3. rejczel

    Co to jest peta kiełbasy???

  4. issis_76

    Mam pytanie, czy mocno czuć smak pomidorowy od pomidorów? Moje dzieci odmówią jedzenia, jeśli smak będzie mocno pomidorowy, niestety ;///

    1. Marta

      Pomidory na pewno nie są dominującym smakiem! Mocno czuć na pewno ogórki, które fajnie się komponują i u mnie kiełbasę, bo wybrałam taką podsuszaną o intensywnym smaku:)

  5. Pęta, to inaczej zwój, albo przy kiełbasach typu śląska, biała jedna sztuka:) Przynajmniej u nas mówi się o takim przeliczniku:)

  6. dzieki za przepis. ja ostatnio probowalam wytlumaczyc mojej drugiej polowie, co to jest forszmak. to moze teraz na przykladzie wytlumacze…

    1. Marta

      mam nadzieję, że przykład ułatwi sprawę:)

  7. anna

    ja dodaję jeszcze pieczarki, paprykę marynowaną (można razem z zalewa)lub świeżą a w sezonie nawet fasolkę szparagową, łyżkę śmietany.
    mięso i wędlinę daję tę co mam akurat pod ręką z wyjatkiem kurczaka.

    1. Marta

      Brzmi bardzo ciekawie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 5 = 40

Top