Kontakt

blog kulinarny

Francuskie brioche z czekoladą

Kolejny przepis, który długo wodził mnie na pokuszenie z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego, to francuskie brioche z czekoladą. W zasadzie w moim wydaniu to bardziej czekoladowe brioszki z małą ilością czekolady, bo tak przyłożyłam się do wyrabiania ciasta, że większość z niej mi się roztopiła… ; ) Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale oczekiwanie na wyrastanie drożdżowego ciasta ma swój urok : ) Polecam!


Francuskie brioche z czekoladą

Składniki (ok. 16 sztuk):

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g bardzo miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g czekolady deserowej

Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać ciepłe mleko. Do dużej miski przesiać mąkę, w mące zrobić zagłębienie, do którego przelać rozdrobnione drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić ciasto, stopniowo dodając jajka, żółtko oraz miękkie masło. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 5 x 5 mm i na końcu wyrabiania dodać do ciasta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na mniej więcej 90 minut. W zależności od wielkości foremek ciasto podzielić na  ok 16 dużych części i 16 małych części. Z wszystkich części formować kulki. Foremki do babeczek posmarować masłem i na dnie umieścić większą kulkę, a następnie mniejszą. Tak przygotowane foremki z ciastem odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Brioche posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 12-15 minut.

Smacznego : )


Francuskie brioszki z czekoladą


Brioche z czekoladą


Brioszki z czekoladą


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 marca, 2015
Kategorie: Chleby i bułeczki, Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasteczka, Dania dla dzieci, Śniadania i kolacje

16 komentarzy

  1. Anita

    Wyglądają przepysznie!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Agata

    Zazdroszczę CI tej książki, ale teraz mam chociaż namiastkę 🙂

    1. Marta

      Na pewno będzie sporo przepisów z książki, bo jest super! Mam nadzieję, że również Tobie jeszcze uda się ją zdobyć 😉

  3. Michał

    Ksiazka super wydana, ale u Ciebie widze rownie piekne zdjecia, brawo apetycznie

  4. no rewelacjaaa! książka, Twoja propozycja….ech, już widzę u siebie kilka propozycji, jak nie więcej 😀 <3

    1. Marta

      Książka mnie urzeka! przeglądam co chwilę, bo już same zdjęcia mnie tak kuszą… ale ciekawa jestem co Ty weźmiesz na swój celownik 🙂

  5. Świetnie wyglądają, a nadzienie czekoladowe już całkiem mnie przekonuje 😉

    1. Marta

      Widzę, że nie tylko ja jestem miłośniczką czekolady 😀

  6. Michał

    Swietne fotki, zachęcają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Aga

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a w połączeniu z czekoladą jest obłędne! Piękne zdjęcia 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, również uwielbiam drożdżowe wypieki (o czekoladzie nie wspomnę…; )

  8. J.

    Pysznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top