Francuskie brioche z czekoladą

Kolejny przepis, który długo wodził mnie na pokuszenie z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego, to francuskie brioche z czekoladą. W zasadzie w moim wydaniu to bardziej czekoladowe brioszki z małą ilością czekolady, bo tak przyłożyłam się do wyrabiania ciasta, że większość z niej mi się roztopiła… ; ) Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale oczekiwanie na wyrastanie drożdżowego ciasta ma swój urok : ) Polecam!


Francuskie brioche z czekoladą

Składniki (ok. 16 sztuk):

  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g bardzo miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g czekolady deserowej

Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać ciepłe mleko. Do dużej miski przesiać mąkę, w mące zrobić zagłębienie, do którego przelać rozdrobnione drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić ciasto, stopniowo dodając jajka, żółtko oraz miękkie masło. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 5 x 5 mm i na końcu wyrabiania dodać do ciasta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na mniej więcej 90 minut. W zależności od wielkości foremek ciasto podzielić na  ok 16 dużych części i 16 małych części. Z wszystkich części formować kulki. Foremki do babeczek posmarować masłem i na dnie umieścić większą kulkę, a następnie mniejszą. Tak przygotowane foremki z ciastem odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Brioche posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 12-15 minut.

Smacznego : )


Francuskie brioszki z czekoladą


Brioche z czekoladą


Brioszki z czekoladą

Komentarzy: 16

  1. Anita
    25 marca 2015 / 11:31

    Wyglądają przepysznie!

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 22:30

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Agata
    25 marca 2015 / 19:04

    Zazdroszczę CI tej książki, ale teraz mam chociaż namiastkę 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 22:31

      Na pewno będzie sporo przepisów z książki, bo jest super! Mam nadzieję, że również Tobie jeszcze uda się ją zdobyć 😉

  3. Michał
    25 marca 2015 / 20:15

    Ksiazka super wydana, ale u Ciebie widze rownie piekne zdjecia, brawo apetycznie

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 22:32

      Dziękuję!

  4. 25 marca 2015 / 22:59

    no rewelacjaaa! książka, Twoja propozycja….ech, już widzę u siebie kilka propozycji, jak nie więcej 😀 <3

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:12

      Książka mnie urzeka! przeglądam co chwilę, bo już same zdjęcia mnie tak kuszą… ale ciekawa jestem co Ty weźmiesz na swój celownik 🙂

  5. 26 marca 2015 / 0:26

    Świetnie wyglądają, a nadzienie czekoladowe już całkiem mnie przekonuje 😉

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:12

      Widzę, że nie tylko ja jestem miłośniczką czekolady 😀

  6. Michał
    27 marca 2015 / 20:04

    Swietne fotki, zachęcają 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:16

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. 27 marca 2015 / 21:53

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, a w połączeniu z czekoladą jest obłędne! Piękne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:16

      Bardzo dziękuję, również uwielbiam drożdżowe wypieki (o czekoladzie nie wspomnę…; )

  8. J.
    24 stycznia 2016 / 16:36

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:40

      Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 25 =