Kontakt

blog kulinarny

Wiosenna fritatta z warzywami

Fritatta to niezwykle proste, ale także bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na wiele sposobów : ) Swoją formą przypomina omleta zapiekanego w piekarniku. Uwielbiamy jeść ją na ciepło w ramach błyskawicznego obiadu, ale sprawdzi się również jako zimna przekąska na imprezę lub kolację.  Dziś przedstawiam Wam przepis na kolorową wersję z dodatkiem pysznych warzyw: papryki, młodych ziemniaków, cebuli oraz gotowanej na parze soczewicy od marki Bonduelle, która świętuje właśnie w Polsce swoje 25-lecie : ) Jako ciekawostkę zdradzę Wam, że wszystkie warzywa Bonduelle od samego nasiona aż do gotowego produktu posiadają nadzór agronomów, którzy czuwają nad ich jakością. Połączenie ziemniaków z soczewicą sprawia, że fritatta jest bardzo treściwa, a wraz z pozostałymi składnikami całość komponuje się w pyszne i zdrowe danie, bogate w substancje odżywcze. Zapewniam, że te niepozorne trójkąty zawsze znikają zbyt szybko : ) Polecam!!!


fritatta z piekarnika przepis

Składniki (forma o średnicy 28 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula dymka
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 130 g soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki startego sera mozzarella
  • sól, pieprz

Paprykę, cebulę i ugotowane ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki. Soczewicę odsączyć z zalewy, przełożyć do pokrojonych warzyw wraz z posiekanym koperkiem. Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dodać żółtka, mleko, mąkę mozzarellę oraz pieprz do smaku i delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do tarty wysmarować masłem. Przełożyć część warzyw, zalać jajeczną masą i na wierzchu ułożyć pozostałe warzywa lekko dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20-25 minut do czasu aż fritatta się zetnie i delikatnie zarumieni.

Smacznego!


bonduelle soczewica opinie

fritatta przepis krok po kroku

Fritatta jak zrobić

wiosenna fritatta przepis

fritatta z warzywami przepis

fritatta z soczewicą przepis

fritatta przepis

fritatta z papryka przepis

fritatta z ziemniakami przepis
 

*Wpis powstał przy współpracy z Bonduelle



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 czerwca, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Śniadania i kolacje, Wegetariańskie, Zdrowa żywność

28 komentarzy

  1. Aga

    Będę robić dziś na kolacyjkę 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Michasia

    Wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Majka

    Urocze zdjęcia, pyszna propozycja 😍 Zjadłabym natychmiast 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Fritattę uwielbiam, więc gorąco polecam 🙂

      1. Majka

        Smaczna, lekka, zdrowa i łatwa w wykonaniu, tak moźna podsumować to danie 🙂 Soczewica nadaje oryginalności a młode ziemniaki i koperek letni klimacik <3

        1. Marta

          Ogromnie, ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂 🙂

  4. Kinia

    Bardzo bardzo zachęcająco 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  5. Mia

    Taka jakby tarta ale łatwa więc coś dla mnie super 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że trafiłam 🙂

  6. Asia

    Pomysł super na pewno zrobię 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  7. Karo

    Papryki nie mam ale są szparagi więc już czekam na efekt 🙂

    1. Marta

      Niezależnie od dodatków na pewno będzie super 🙂

  8. Marianna

    Przepiękne zdjęcia!!! na pewno wypróbuję bo chodzi za mną coś takiego 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Tasha

    Pyszna wyszła ale sama nie podołałam wiec mam pytanko techniczne czy moge schować na jutro do lodówki?

    1. Marta

      Super, że posmakowała, tak jeśli ma doczekać do jutra to przy obecnych temp. najlepiej przechowywać w lodówce 🙂

  10. Dzień dobry, z przyjemnością informuję, że wpis ten ukazał się na portalu PatiCafe.pl, pozdrawiam Patrycja 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  11. wspaniała na sniadanie lub kolację 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  12. Nusia

    przepis bardzo fajny 🙂 dałam troszkę wiecej ziemniaków, bo zostały mi z obiadu i były to bardziej warzywa z dodatkiem jajek niż odwrotnie ale i tak ok 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top