Galette z truskawkami

Galette to rodzaj rustykalnej tarty pieczonej bez formy, dzięki czemu otrzymujemy charakterystyczne, nieregularne brzegi. Nazwa wywodzi się z kuchni francuskiej i moim zdaniem jest to najprostsza z możliwych tart. Osobiście tak mnie ta forma przygotowania urzekła, że piekę ją co najmniej raz w tygodniu (sezon truskawkowy trwa przecież tak krótko, że nie zdąży mi się znudzić… ; ) Gorąco polecam!!!


Galette z truskawkami

Składniki (jedna duża lub dwie mniejsze tarty):
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 płaskie łyżki płatków owsianych
  • 350 g truskawek

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła (polecam to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką). Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w talarki. Na rozwałkowanym cieście ułożyć płatki owsiane (nie są wyczuwalne, a chłoną nadmiar soku, więc ciasto pozostaje idealnie kruche po upieczeniu), na to plasterki truskawek, pozostawiając kilka centymetrów luzu od brzegów. Wolne brzegi zawinąć do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 25-30 minut.

Smacznego : )


Tarta z truskawkami
 


Rustykalna tarta z truskawkami
 


Galette
 


Galette przepis
 

Komentarzy: 52

  1. 17 czerwca 2015 / 9:26

    kiedys robilam podobna z jablkami i wiem za sa mega smaczne a z truskawkami jeszcze smaczniejsze 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2015 / 10:03

      U mnie też pewno na truskawkach się nie skończy, bo taka forma tarty skradła moje serce 😉

  2. Laga
    17 czerwca 2015 / 10:29

    Wracam z pracy i od razu robię to cudo…

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 0:00

      Daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 0:00

      Dziękuję 🙂

  3. Ilona J.
    17 czerwca 2015 / 14:50

    Zawsze bałam się tart ale ta wydaje się przystępna nawet dla mnie więc chyba się skuszę w końcu 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 0:01

      Gorąco polecam, jest naprawdę prosta do przygotowania!

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 0:01

      Polecam 🙂

  4. Kaska
    17 czerwca 2015 / 18:48

    Pysznie tu u Ciebie, jestem kupiona 🙂

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 0:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. 17 czerwca 2015 / 22:02

    oo, kiedyś robiłam coś podobnego tylko z jabłkami….ale nie wiedziałam, że tak to się nazywa 😀

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 0:04

      Mi też pierwszy raz ta nazwa się przewinęła, pomysł bardzo mi się spodobał, zwłaszcza, że lubię tarty mini, a foremek mi brakowało 🙂

  6. Róża
    18 czerwca 2015 / 23:16

    Mega dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:09

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  7. Tynka_
    19 czerwca 2015 / 9:37

    Rzeczywiście trudno się oprzeć… dodałam też borówki (ale po upieczeniu) i chyba mój ulubiony deser się znalazł 😀

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:09

      Bardzo mi miło! borówki uwielbiam i cały czas czekam, kiedy w pełni ruszy borówkowy sezon 😀

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:10

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Gaba
    19 czerwca 2015 / 23:04

    Do kawki była idealna, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:11

      Cieszę się, że smakowała 🙂

  9. 20 czerwca 2015 / 16:16

    uwielbiam tarty, te rustykalne także! 🙂

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:12

      Ja również 😀

  10. 25 czerwca 2015 / 9:48

    Nic dodać, nic ująć- PYCHOTA!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:23

      Dziękuję 🙂

  11. Hania
    25 czerwca 2015 / 13:31

    Najlepsze kruche ciasto jakie jadłam, polecam!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:26

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  12. Agnieszka
    25 czerwca 2015 / 19:46

    Przepis znam już na pamięć, bo moja druga połówka od kilku dni chodzi za mną, czy na deser znów dziś tartę zrobimy,,, 😉

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 22:06

      Super, dziękuję za takie dobre wieści 🙂

  13. Kaska
    27 czerwca 2015 / 23:25

    Jeszcze nigdy nie udało mi się przyrządzić tak idealnego kruchego ciasta, świetne!

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 15:57

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto przypadło do gustu, bez dwóch zdań to także moje „idealne” kruche ciasto 🙂

  14. Agata B.
    28 czerwca 2015 / 15:55

    Pyszne było 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 15:58

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  15. Kacha
    2 lipca 2015 / 23:37

    Najlepsza tarta jaką zrobiłam, polecam…

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2015 / 16:56

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Iwona
    18 maja 2016 / 11:57

    Będzie dziś do kawy <3

    • Marta
      Autor
      18 maja 2016 / 19:49

      Smacznego, daj znać jak smakowało 🙂

      • Iwona
        18 maja 2016 / 22:17

        Pycha!!!

        • Marta
          Autor
          22 maja 2016 / 0:22

          Super, że dołączyłaś do grona miłośników, dzięki za wiadomość 😀

  17. Kashienka
    21 maja 2016 / 23:48

    Świetny przepis, nieprzekombinowany i bardzo smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      22 maja 2016 / 0:21

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  18. Kacha
    22 maja 2016 / 22:34

    Mniam, ciasto idealnie kruche, nie za słodkie a do tego najlepsze owoce, pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      23 maja 2016 / 0:10

      Super, dzięki! 🙂

  19. Mama Jasia :)
    28 maja 2016 / 10:34

    Wyszło pysznie, dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2016 / 10:39

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  20. Majka
    18 lipca 2017 / 21:42

    Obłędna ♡ Tak samo mocno ja ta z jagodami ♡ Dla takich wypieków lato mogłoby istnieć cały rok 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2017 / 1:32

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Ja również zdecydowanie kocham lato i jego dary 😉

  21. Meg
    30 maja 2019 / 17:21

    Pyszne to jest ❤️

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:13

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  22. Moniś
    11 października 2019 / 10:41

    Najlepsza możliwa tarta nie trzeba się marwtić o wygląd końcowy a zawsze jakoś kruche ciasta mi się kruszyły i z tradycyjnymi różnie było… tu jest i smak i urok niedbałego wyglądu 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:39

      Miło mi, że przypadła do gustu, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 + 25 =