Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Grzebyczki

Przepis na grzebyczki znalazłam w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Są naprawdę pyszne choć z zapewnieniem autorki, że nie szkodzą figurze  nie mogę się zgodzić… zwłaszcza, że takie małe przekąski znikają u nas w błyskawicznym tempie ! ; ) Gorąco polecam!


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 margaryna (250 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada na nadzienie

Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę i zawinąć w  folię spożywczą. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć  dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )

 


 

Poniżej przedstawiam zestaw ręcznie robionych kieliszków i karafkę do wina, które otrzymałam do przetestowania od sklepu ajmara.pl Całość pochodzi z huty szkła Kvetna Bohemia. Kieliszki są wykonane z cienkiego szkła kryształowego ciekawą i rzadką metodą ciągnienia.  Polega ona na tym, że z kuli szkła znajdującej się na piszczeli szklarskiej i wstępnie uformowanej na czaszę kielicha specjalnymi szczypcami wyciąga się nóżkę, a następnie na jej końcu formuje się stopkę. Czyli cały kieliszek powstaje z jednego kawałka masy szkła, a przy standardowej produkcji nóżka jest doklejana do czaszy.

Cały zestaw bardzo dobrze się sprawuje, jest bardzo delikatny, bez zbędnych zdobień, więc dobrze komponuje się praktycznie ze wszystkimi innymi dodatkami ; )

 


 




Autor: Marta Pękalska

15 komentarzy

  1. iza

    pięknie wyglądają….zapisuję do zrobienia

    1. Marta

      Polecam, są bardzo smaczne :)

  2. Piękne grzebyczki i wyglądają przepysznie !

  3. Marta

    Czyżby to były te pyszności, które ostatnio u Ciebie jadłam? :)

    1. Marta

      Tak, to one :) cieszę się, że smakowały :)

  4. mhmmm….i znów moje smaki, pyszności;)

  5. oo jakie fajne grzebyczki:)
    Robiłam kiedyś takie podobne z mamą.
    Były przepyszne, dlatego tak weszłam i patrze jakie słodkie grzebyczki.. muszą być smaczne!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:D

  6. porazka

    piekne grzebyczki, a szkło po prostu boskie. uwielbiam taki minimalizm!

  7. amber

    Cudowne kieliszki, musze sie za takimi rozejrzec. Grzebyczki urocze jak kazde Twoje wypieki:)

    1. Marta

      Polecam zarówno kieliszki jak i grzebyczki :D

  8. Wyglądają przepysznie i tak też muszą smakować – nie mają innego wyjścia :)

  9. Grzebyki wyglądają rewelacyjnie!

    1. Marta

      Dziękuję !:D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + 9 =

Top