Kontakt

blog kulinarny

Jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée

Jedną z najdelikatniejszych maślanych odmian kruchego ciasta jest pâte sablée. Świetnie sprawdzi się jako podstawa tart, czy mazurków, ale z dodatkiem jabłek i cynamonu otrzymujemy przepyszny, rozpływający się w ustach jabłecznik. Musicie spróbować ; ) Polecam!!!


Jablecznik-na-kruchym-ciescie-pate-sablee

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 33×23 cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 6 jabłek
  • 1 łyżka cynamonu

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, prawie białą puszystą masę (ok. 4 minuty). Dodać żółtka, ucierać razem kolejną minutę na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na wymiar formy. Schłodzone ciasto jest dość twarde, ale możecie sobie pomóc i nożem pokroić je w plastry, a następnie je razem rozwałkować ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w temp. 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z cynamonem i przełożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać na wierzchu. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika (180 C) i piec kolejne 40 minut.

Smacznego!


Jablecznik-na-kruchym-ciescie


jablecznik


jablecznik-na-kruchym-ciescie-przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 marca, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

31 komentarzy

  1. Lena

    Takiegio jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie!

    1. Marta

      Polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

  2. Rita

    Pięknie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ania

    Takie najbardziej lubię 🙂 dużo jabłek i kruche ciasto 🙂

    1. Marta

      To zdecydowanie najlepsze połączenie 🙂

  4. już jakiś czas przymierzam się do tej odmiany ciasta kruchego, mam słabość do szarlotki 🙂

    1. Marta

      Jest super, bardzo kruche i słodko maślane 🙂

  5. Iga

    Uwielbiam to ciasto 🙂

  6. Kasia

    Wyszedł cudowny i nic już nie zostało, proszę o więcej 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło !!! 🙂

  7. Ala

    Czy można zmniejszyć ilość cukru?

    1. Marta

      Tak, ciasto wychodzi słodkie, więc można dać trochę mniej cukru 🙂

      1. Ala

        Dziękuję dodałam 50 (połowę) i jak dla mnie super, takie nie za słodkie, bo na codzień nie słodzimy 🙂

        1. Marta

          Dzięki za informację 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. znakomicie się prezentuje 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania, pycha 🙂

  9. Agata

    Mniam mniam na weekend mam inspirację 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  10. Monia

    Nie powstrzymałam się, zjadłam jeszcze cieplutki, obłędny, maślany, kruchy IDEAŁ

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Majka

    Pyszności 🙂 U nas ostatnio jabłka rządzą 🙂

    1. Marta

      U nas też 🙂 ale przyznaję, że czekam już za cudownymi owocami lata :)))

  12. Aga

    Jeden z moich ulubionych <3

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Ewa

    Ciacho jest przepyszne 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top