Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Jabłka pieczone pod delikatną bezą

Nadal bardzo ostrożnie podchodzę do wypieków z bezą i jak na razie nie mam odwagi by to ona zdominowała moje desery (pomimo, że bezy uwielbiam) ; ) Tym razem również tylko jako dodatek do jabłek i ciasta francuskiego. Mój jedyny zarzut, odnosi się do słodkości bezy i następnym razem dodam zdecydowanie więcej cukru pudru ; ) Inspirację, na to idealne połączenie znalazłam na blogu gzikipyry.pl ; )


Jabłka pieczone pod bezą
Składniki (6 sztuk):

  • 6 małych jabłek
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru (polecam minimum podwoić tą ilość)
  • szczypta soli
  • cynamon ok. szczypty na sztukę
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego FRoSTA
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
  • żółtko + łyżka mleka
  • opcjonalnie ulubiona konfitura

reklama-skladniki

Ciasto francuskie rozmrażamy (potrzebujemy na to ok. 10 min.) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Rozmrożone płaty ciasta składamy w kwadraty i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na muffinki (u mnie z 6 otworami). Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i przekładamy cząstki jabłka. Możemy dodać łyżkę naszej ulubionej konfitury. Oprószamy cynamonem do smaku. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę na bezy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Kiedy jabłka są już podpieczone, przekładamy łyżką naszą masę, tworząc keksy z białkowej piany. Zapiekamy przez kolejne 8 minut.

Smacznego : )

 


Pieczone jabłka w cieście francuskim

 


Jabłka w cieście francuskiem zapieczone pod bezą



Autor: Marta Pękalska

12 komentarzy

  1. Fajny pomysł:) i ładnie wygląda:)

  2. bardzo fajny pomysł:) wygląda rewelacyjnie:) też lubię bardzo bezy:)

  3. Uwielbiam jabłka a w tej wersji wyglądają bardzo kusząco:)

  4. Marta

    Dziękuję! polecam, bo są szybkie i proste w przygotowaniu :)

  5. Wyglądają rewelacyjnie, wszystkie elementy, które uwielbiam, a już pieczone jabłka…mmmm pycha:)

  6. Marta

    Bardzo smaczne :)

  7. Marto trafiłaś w moje smaki, wprost uwielbiam połączenie jabłek i bezy ! Wspaniałe, cudne ciasteczka :)

  8. Marta

    Dziękuję, polecam przygotować :)

  9. pomysłowe:)
    Ps. kolejna edycja „gotowanie za głosowanie” już trwa:)

  10. Marta

    I smaczne :D zaraz pędzę zagłosować :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 − 2 =

Top