Jajka zapiekane w kokilkach

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora przypomnieć sobie jakie pyszności możemy podać na naszym świątecznym stole. Jaja zapiekane w kokilkach to rodzinna tradycja, najbardziej ceniona przez domowników za możliwość dobrania do nich ulubionych dodatków. Dużą zaletą jest to, że nakładamy do kokilek nasze kombinacje, a następnie zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu mamy czas na zajęcie się innymi przygotowaniami. Nie wiem dlaczego, ale przeważnie kobiety decydują się u nas na wersję na miękko, a mężczyźni wolą w bardziej przypieczonej postaci. W tym roku urozmaicimy je przyprawami z linii Specialite: suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą morską z pieprzem. Polecam!


Zapiekane jajka

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jajko
  • 1/2 bułki
  • 1/4 cebuli
  • 2 większe pieczarki
  • 1 plaster żółtego sera lub kawałek mozzarelli
  • szynka, kabanos, kiełbasa (w zależności od upodobań)
  • szczypiorek
  • przyprawy Kamis Specialite: Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól morska z pieprzem

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Kokilki wysmarować masłem, następnie na dnie ułożyć bułkę, przykryć cebulą pieczarkami, dodać ser żółty, szynkę i przyprawy, a następnie na całość wylać jajko. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlać do niego wrzątek, najlepiej do 3/4 wysokości kokilek.  Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175 C przez ok. 15 minut (aż jajka się zetną, tak jak lubimy). Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.

Smacznego : )


Jajka zapiekane w kokilkach

Komentarzy: 6

  1. 29 marca 2012 / 19:03

    Pyszne! u nas też często jemy 🙂

  2. 29 marca 2012 / 20:36

    Nigdy nie robiłam. Na wilkanoc będą idealne:)
    A poleciłabyś coś na świąteczny obiad?

  3. Marta
    Autor
    30 marca 2012 / 9:18

    Przeważnie jemy karkówkę, polecam np. karkówkę w pieczarkach lub jeśli nie przepadasz zastąpić je papryką, mam nadzieję, że uda mi się w tym roku nabyć gęś i zdążę zaprezentować ją na blogu 🙂

  4. Frankoska Maria
    30 marca 2012 / 13:02

    Pięknie u Pani, tak wiosennie, a jajeczka wypróbuję na Wielkanoc.

    • Marta
      Autor
      30 marca 2012 / 13:11

      Dziękuję 🙂 przepis koniecznie proszę wypróbować!

  5. tatiana
    31 marca 2012 / 12:53

    Dzisiaj zrobiłam, obłędne śniadanie!

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 24 =