Kontakt

blog kulinarny

Jak wybrać piekarnik. Poradnik + Konkurs

babka na oleju przepis
Piekarnik to podstawa każdej kuchni : ) Nawet jeśli nie lubicie piec ciast nie ma nic lepszego, niż obiady z piekarnika, które zazwyczaj nie wymagają dużego nakładu pracy, a świetnie smakują : ) Kwestia wyboru piekarnika jest bardzo indywidualna, ale z mojego doświadczenia podpowiem Wam na co warto zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Posiadam niewielką kuchnię, dlatego zdecydowałam się na piekarnik parowy do zabudowy i wybrałam model Electrolux EOA45555OX. Moim zdaniem pięknie się prezentuje i choć design nie jest podstawowym kryterium wyboru piekarnika, na pewno stanowi wartość dodaną ; ) Piekarniki możecie zamontować pod płytą indukcyjną lub jak w moim przypadku w słupku. Jest to nie tylko bardzo wygodne podczas użytkowania, ale również świetnie sprawdza się jeśli posiadacie małe dzieci, które chętnie próbują zaglądać do środka ; ) Pozostając w temacie Maluchów dobrym rozwiązaniem jest blokada rodzicielska, chowane pokrętła oraz chłody front piekarnika.


jak wybrać piekarnik do zabudowy
Możliwości, które oferują obecne piekarniki są ogromne, jednak moim zdaniem warto kierować się tymi, które rzeczywiście ułatwią nam pracę w kuchni i sprawią, że nasze dania będą smaczniejsze. Najważniejsze funkcje, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika to:

Pojemność. Jeśli macie taką możliwość polecam Wam wybrać pełnowymiarowy piekarnik 60 cm, który w moim przypadku ma pojemność aż 71l, co w połączeniu z systemem dual cook pozwala mi upiec 2 potrawy na raz. Warto zwrócić na to uwagę, bo zdarza się, że przy tych samych wymiarach pojemności mocno różnią się między sobą. Mój piekarnik ma możliwość pieczenia na 3 różnych poziomach, dzięki czemu łatwiej opanować przedświąteczną gorączkę, czy choćby przygotować  większą partię ciasteczek za jednym razem : )


jak wybrać piekarnik
Funkcje – tryby piekarnika. Termoobieg oraz dolna i górna grzałka to opcje obowiązkowe. Ważne jest również jednak w jakich konfiguracjach możecie ich używać. Jeśli tak jak my lubicie zapiekanki i odświeżanie chleba w piekarniku zdecydowanie przyda Wam się opcja grill : )


jaki piekarnik do zabudowy
Funkcja pieczenia z parą. Służy ona do zwiększenia wilgotności podczas pieczenia, a potrawy pieczone lub podgrzewane na parze nie tylko lepiej smakują, są bardziej soczyste, ale także zachowują do 90% wartości odżywczych tak jak w przypadku ryby pieczonej z warzywami. Para hamuje mieszanie się różnych zapachów i smaków w trakcie pieczenia, możemy więc piec dwie różne potrawy w tym samych czasie. Przetestowałam na przykładzie ryby i ciasta – pysznej babki na oleju, na którą przepis znajdziecie na końcu wpisu : ) Dzięki funkcji pary babka i inne ciasta są zawsze idealnie wyrośnięte i równomiernie wypieczone.


przepisy na wielkanoc
Zakres temperatur. Niska temperatura np. 50 C pozwoli nam nie tylko na suszenie warzyw i owoców, ale sprawdza się również jako sprzyjające środowisko do wstępnego wyrastania drożdżowego ciasta. Wystarczy 20 minut i ciasto podwoi swoją objętość : ) Wysokie temperatury są z kolei niezbędne np. do przyrządzenia perfekcyjnej pizzy. Korzystając wyłącznie z dolnej grzałki uzyskacie wyjątkowo chrupiący spód zupełnie jak z pizzerii : )

Intuicyjne użytkowanie. Nasz piekarnik może posiadać nawet tysiąc funkcji, ale wtedy prawdopodobieństwo, że zapamiętamy je wszystkie jest bardzo nikłe ; ) Mimo, że osobiście nałogowo czytam każdą instrukcję obsługi wiem, że jeśli mój Mąż (który z kolei nigdy ich nie czyta ; ) ) ma również korzystać z naszych sprzętów, muszą być na tyle intuicyjne, abym nie musiała go instruować odnośnie ich obsługi użytkowania ; ) Nasz piekarnik posiada nawet małe rysunkowe podpowiedzi tzw. wykres pieczenia na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika : )

Dodatki. Moje ulubione dodatki to zdecydowanie prowadnice teleskopowe, łatwoczyszcząca emalia oraz niezastąpiona termosonda, która pozwala nam precyzyjnie kontrolować proces pieczenia. Wystarczy umieścić ją wewnątrz mięsa, ustawić pożądaną temperaturę, a gdy mięso ją osiągnie piekarnik poinformuje nas o tym sygnałem dźwiękowym.

A Wy czym kierujecie się przy wyborze piekarnika?  : )


piekarnik do zabudowy jak wybrać
Dwukolorowa babka na oleju – przepis

prosta babka na oleju przepis

Składniki:

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao i delikatnie wymieszać. Blachę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć jasną, a następnie ciemną część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Babka na oleju przepis
Mam również dla Was bardzo miłą niespodziankę – mini konkurs : )  Do wygrania są wspaniałe nagrody:

  1. Nagroda Główna – blender Electrolux Masterpiece ESB9300, który dzięki wytrzymałej i trwałej konstrukcji pozwala raz za razem siekać, rozdrabniać i miksować nawet najtwardsze składniki.
  2. Nagrody za drugie i trzecie miejsce – blendery sportowe Electrolux ESB2500 z wytrzymałymi butelkami, które umożliwią proste i błyskawiczne przygotowanie  pysznego koktajlu smoothie.

Aby wziąć udział w konkursie wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z piekarnika?
Konkurs trwa od 21.04.17 r. do 5.05.17r.  Powodzenia!


blender Electrolux Masterpiece ESB9300

Blender sportowy Electrolux-ESB2500
*Wpis powstał przy współpracy z marką Electrolux



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 kwietnia, 2017
Kategorie: Babki, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Konkursy, akcje, eventy, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

116 komentarzy

  1. Happy Me

    Moje ulubione danie z piekarnika to buraczane brownie 🙂 nie dość że rozpusta czekoladowa to jeszcze zdrowa 🙂 aż rym mi się nasunął i usta w uśmiech na samą myśli mi rozsunął 🙂

  2. Iwona

    Piersi z kurczaka z pieczarkami i serem żółtym.Rozbite mięso przyprawić solą i pieprzem. Na to podsmażone wcześniej pieczarki i do piekarnika na 20 min.na 170 st.termoobieg.Po tym czasie posypujemy serem i jeszcze na 5 minut. Mmm 😋.

  3. Tomasz

    Gdy tylko żona mi mówi czasem
    Ser jest w lodówce z dużym zapasem
    Od razu lampka się w głowie świeci
    Robimy pizzę – wołajmy dzieci!
    Bo gdy się wszyscy w kuchni krzątają
    A potem razem także sprzątają
    Każdy się cieszy – bardzo raduje
    I żadna pizza się nie zepsuje
    Więc przepis poniżej na dobry obiadek
    Bo pizzę domową zje każdy niejadek
    Czekamy w rządku jak nasza klasa
    No niechże rośnie drożdżowa masa
    Jeszcze na chwilę do piekarnika
    Później z talerza już szybko znika
    Żona kolejną do pieca wkłada
    Pizza gotowa – rodzinka zjada.
    Pizza – potrawa ma ulubiona…
    Lecz jest coś lepszego… To moja Żona! 🙂

  4. Malwina

    Nagrody są wspaniałe i moim marzeniem byłoby mieć taki profesjonalny blender niedostępny na studencką kieszeń póki co 🙁 zatem do rzeczy co najbardziej lubię z piekanika oczywiście jak na studentkę przystało pizzę 🙂 i to niestety nie taką domową ale zwykłą kupioną w markecie i odgrzaną już nie raz mi życie uratowała jak nie było co do garnka włożyć 🙂

  5. Rochatka

    Bardzo dbam o swoją formę a odpowiednia dieta jest u mnie na porządku dziennym. Zawsze odmawiałem sobie wszelkich słodkości, ale jakiś czas temu odkryłem przepis na ciasto bananowo -kokosowe z kaszą jaglaną:) Może nie brzmi ono zachęcająco (zważywszy na kaszę w składzie), ale jest naprawdę świetne. W dodatku nie mam wyrzutów sumienia, że pozwoliłem sobie na małe „co nie co”. Dodatkowo moja rodzinka która nie przepada za moimi „fitowymi” wariacjami na temat posiłków, po spróbowaniu tego ciasta, dała się przekonać do zdrowych deserów:) Gorąco polecam!!!:)

  6. Pizza, a jakżeby inaczej! Taka na grubym cieście, z polską kiełbaską i niepolską mozarellą. Takie przymierze polsko-włoskie, które każdemu smakuje. I po dwóch dniach znowu zagniatam ciasto, bo zostały pieczarki (dlaczego zawsze kupię za dużo?) i delikatnie zwiędnięta papryka. Trzeba dokupić tylko kiełbaskę. Po kolejnych dwóch dniach znowu ciasto rośnie gdzieś w ciepłym pomieszczeniu, bo została kiełbaska, więc wystarczy dokupić pieczarki… i tak w kółko 🙂

  7. Szpileczkiibabeczki

    Hej, moim ulubionym daniem jest schab pieczony z warzywami. Jest prosty w wykonaniu i lekki. Poza delikatnym mięsem są również warzywa.
    Schab pieczony w warzywach

    1 kg schabu,
    sól i pieprz do smaku,
    słodka papryka.
    Sos warzywny
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    1/4 selera,
    szklanka wody,
    2 łyżki śmietany 18 %,
    sól i pieprz do smaku,
    szczypta kurkumy i słodkiej papryki.
    Schab kroimy na 1,5 cm plastry. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka.
    Olej rozgrzewamy na patelni i chwilkę podsmażamy warzywa. Wlewamy wodę i dusimy, aż zmiękną. Przyprawiamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy.
    Plastry schabu układamy w naczyniu żaroodpornym. Przekładamy zawartość patelni na mięso.
    Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego.

    Poza ową potrawą uwielbiam wszelkiego radzaju zapiekanki jak i dania typu pieczone gołąbki 😉
    Jest mniej zmywania 😉

  8. vege_lover

    Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowo-bazyliowym

  9. Julia12

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to bez wątpienia kaczka nadziewana jabłkami i jagodami. Łagodny smak mięsa idealnie komponuje się z leciutko kwaśnymi owocami, których obecność w kaczce sprawia, że potrawa ta smakuje dość ciekawie 🙂

  10. research1

    Moja ulubiona potrawa z piekarnika to pasztet z soczewicy. Pasztet ma zwartą konsystencję, dzięki temu dobrze się kroi i trzyma w całości.

    250 g czerwonej soczewicy
    3 średniej wielkości marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    1/4 korzenia selera
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3 jajka
    olej
    przyprawy – 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, słodka papryka, mielone chili, curry, imbir, sól, pieprz do smaku

    Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie umieść ją w garnku i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się na miękką papkę.
    Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć warzywa oraz przyprawy (mieszanka powinna mieć intensywny smak, który złagodnieje po dodaniu soczewicy i jaj). Smaż na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połącz je z puree z soczewicy i koncentratem pomidorowym. Do przygotowanej mieszanki dodaj po jednym jajku dokładnie mieszając.
    Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet przed pokrojeniem dobrze przestudź.

  11. Marta

    pieczone, nadziewane baklazany (baklazany, mielona wolowina, czosnek, cebula, pietruszka, pomidory) posypane pokruszoną fetą 🙂

  12. Maglew

    Pizza każdej maści i o każdej porze. Zarówno mrożona ze sklepu, własna jak i zamawiana z pizzerii, jeśli ostygnie to piekarnik pomaga mi przywrócić jej ciepło o każdej porze 🙂 Nigdy nie odmówi mi tej przyjemności 😉

  13. Marcin

    Moim ulubionym daniem z piekarnika jest ciasto czekoladowe z białą czekoladą i polewą truskawkową, posypane płatkami migdałów.

  14. Odpowiedź na to pytanie to nie liche zadanie!
    Uwielbiam piec i często piekę rożne rzeczy kilka razy dziennie.
    Jest jednak jedno danie, którego przygotowanie stało się naszym rodzinnym rytuałem. Każdej soboty o podobnej porze wyjmujemy miskę, wrzucamy potrzebne składniki i zagniatamy wspólnie ciasto. Gdy wyrośnie wspólnie nakładamy nadzienie na rozwałkowane ciasto, komisyjnie wypiekamy w piecu rozgrzanym do czerwoności a potem kroimy i zjadamy. Pizza powstaje co sobotę bo sobota to nasz rodzinny Dzień Pizzy i to właśnie Pani Pizza jest moim ukochanym wypiekiem prosto z piekarnika 🙂 pozdrawiam cieplutko!

  15. Chill

    Zdecydowanie numer jeden to zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i żółtym serem, jest moim ulubionym daniem z piekarnika. W moim piekarniku zawsze królują zapiekanki w różnej postaci. Są smaczne, łatwe do przygotowania, doskonałe na obiad czy kolację. Ileż to wariacji smakowych umożliwia przyrządzenie takiej zapiekanki. Uwielbiam komponować to danie, a jeszcze bardziej lubię gdy widzę uśmiechnięte buzie przy stole po posiłku. Wniosek jest prosty smakowało:) a i brzuszki pełne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top