Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Karkówka w coca-coli

Inspiracją do przygotowania takiego mięsa była szynka w coca-coli wg przepisu Nigelli Lawson, wprowadziłam jednak pewne modyfikacje. Mąż od razu chciał zastąpić szynkę popularnymi ostatnio żeberkami, ale ostatecznie stanęło na karkówce ; ) Tak przygotowane mięso można zapiekać w piekarniku, my po raz kolejny wykorzystaliśmy grilla. Mięso wyszło bardzo smaczne, przede wszystkim było mięciutkie i rozpływało się w ustach. Połączenie coca coli, miodu i musztardy smakowało podobnie jak barbecue. Polecam.


Karkówka w coca coli

Składniki :

  • 500 g karkówki
  • 1 cebula
  • 1/2 l coca – coli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, chili

Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Cebulę pokroić w talarki. Miód, musztardę i przyprawy dokładnie wymieszać i tak przygotowaną marynatą wysmarować mięso. Na każdym kawałku ułożyć przygotowaną cebulę i całość zalać coca-colą, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty i grillować 15-20 minut. Jeśli pieczecie w piekarniku Nigella polecała w temp. 180 C przez ok. 30-40 minut, natomiast ona wcześniej szynkę podgotowała, więc najlepiej sprawdzić po tym czasie, czy jest już odpowiednio miękka. Warto też podlewać ją marynatą, aby się nie przypaliła.

Smacznego : )

Karkówka marynowana w coca coli


Autor: Marta Pękalska

12 komentarzy

  1. wow!:) fajny pomysł:) a mam jeszcze pytanie czy masz elektrycznego grilla i jeśli tak czy jesteś z niego zadowolona, bo ostanio rozważam zakup:) pozdrawiam

  2. Ciekawe połączenie smaków, przyznam, że wygląda wybornie i smacznie ! Pozdrawiam :)

  3. Marta

    Kasiu mam elektrycznego grilla i jestem z niego bardzo bardzo zadowolona! :) poza mięsem grilluje na nim warzywa i pieczywo i bardzo sobie chwalę :)

  4. tatiana

    Chciałabym z Tobą zamieszkać! Ale pyszności przygotowujesz, zazdroszczę rodzince!!!

  5. W coca-coli…to musi być dobre…Wypróbuję:)

  6. małgoska-61

    Zrobiłam, nie lubie coli, ale miesko wyborne.

    1. Marta

      Najważniejsze, że mięso smakowało:)

  7. Arachela

    Też nie lubie coca-coli, czy czuc ja w miesie?no i za musztarda rowneiz nei przepadam;/

  8. Ciężko powiedzieć, że nie czuć :) bo w końcu jest to część marynaty, która nadaje smak, ale na pewno nie jest to typowo smak coca-coli po upieczeniu :)

  9. arachela

    to ja moze z pepsi zrobie, bo lubie:)))

  10. sara

    Arachela->Posmak jest, ale mysle, ze gdybys nie wiedziala jaka to marynata, to by Ci smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 − 4 =

Top