Kontakt

blog kulinarny

Karkówka w coca-coli

Inspiracją do przygotowania takiego mięsa była szynka w coca-coli wg przepisu Nigelli Lawson, wprowadziłam jednak pewne modyfikacje. Mąż od razu chciał zastąpić szynkę popularnymi ostatnio żeberkami, ale ostatecznie stanęło na karkówce ; ) Tak przygotowane mięso można zapiekać w piekarniku, my po raz kolejny wykorzystaliśmy grilla. Mięso wyszło bardzo smaczne, przede wszystkim było mięciutkie i rozpływało się w ustach. Połączenie coca coli, miodu i musztardy smakowało podobnie jak barbecue. Polecam.


Karkówka w coca coli

Składniki :

  • 500 g karkówki
  • 1 cebula
  • 1/2 l coca – coli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, chili

Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Cebulę pokroić w talarki. Miód, musztardę i przyprawy dokładnie wymieszać i tak przygotowaną marynatą wysmarować mięso. Na każdym kawałku ułożyć przygotowaną cebulę i całość zalać coca-colą, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty i grillować 15-20 minut. Jeśli pieczecie w piekarniku Nigella polecała w temp. 180 C przez ok. 30-40 minut, natomiast ona wcześniej szynkę podgotowała, więc najlepiej sprawdzić po tym czasie, czy jest już odpowiednio miękka. Warto też podlewać ją marynatą, aby się nie przypaliła.

Smacznego : )

Karkówka marynowana w coca coli


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 kwietnia, 2012
Kategorie: Dania obiadowe, Dania z grilla, Wieprzowina

12 komentarzy

  1. wow!:) fajny pomysł:) a mam jeszcze pytanie czy masz elektrycznego grilla i jeśli tak czy jesteś z niego zadowolona, bo ostanio rozważam zakup:) pozdrawiam

  2. Ciekawe połączenie smaków, przyznam, że wygląda wybornie i smacznie ! Pozdrawiam 🙂

  3. Marta

    Kasiu mam elektrycznego grilla i jestem z niego bardzo bardzo zadowolona! 🙂 poza mięsem grilluje na nim warzywa i pieczywo i bardzo sobie chwalę 🙂

  4. tatiana

    Chciałabym z Tobą zamieszkać! Ale pyszności przygotowujesz, zazdroszczę rodzince!!!

  5. W coca-coli…to musi być dobre…Wypróbuję:)

  6. małgoska-61

    Zrobiłam, nie lubie coli, ale miesko wyborne.

    1. Marta

      Najważniejsze, że mięso smakowało:)

  7. Arachela

    Też nie lubie coca-coli, czy czuc ja w miesie?no i za musztarda rowneiz nei przepadam;/

  8. Ciężko powiedzieć, że nie czuć 🙂 bo w końcu jest to część marynaty, która nadaje smak, ale na pewno nie jest to typowo smak coca-coli po upieczeniu 🙂

  9. arachela

    to ja moze z pepsi zrobie, bo lubie:)))

  10. sara

    Arachela->Posmak jest, ale mysle, ze gdybys nie wiedziala jaka to marynata, to by Ci smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top