Kontakt

blog kulinarny

Kluski ziemniaczane

Jeśli jesteście na diecie i unikacie glutenu ten przepis zdecydowanie nie jest dla Was ; ) Szare kluski ziemniaczane to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Uwielbiam zarówno ziemniaki jak i wszystkie mączne potrawy, więc to połączenie jest wprost stworzone dla mnie ; ) Najlepsze szare kluski przygotowuje oczywiście moja Mama, która używa również nazwy: przecieraki. Do tej pory często przygotowuje je dla mnie w ramach kulinarnej niespodzianki : ) Polecam!!!


Kluski ziemniaczane


Składniki na szare kluski ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1 szklanki mąki
  • duża szczypta soli

Do podania:

  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • kapusta kiszona

Ziemniaki obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać mąkę, sól i wymieszać. Masa powinna być dość zwarta (dużo zależy od rodzaju ziemniaka), w razie potrzeby można dodać więcej mąki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek nakładamy łyżką małe porcje ziemniaczanej masy. Jeśli masa będzie się rozpadać to znak, że należy dodać do ciasta więcej mąki ; ) Kluski gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy na durszlaku.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Dodajemy boczek pokrojony na małe kawałki i smażymy do czasu aż się zarumieni. Przekładamy odcedzone kluski, dokładnie mieszamy i przesmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą do smaku, mieszamy. Podajemy z kapustą kiszoną.

Smacznego!


Szare kluski przepis


szare kluski ziemniaczane przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 27 lipca, 2017
Kategorie: Dania obiadowe, Pozostałe

18 komentarzy

  1. Alina

    Kocham je!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Dusia

    Smak dzieciństwa 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  3. Majka

    Uwielbiany przepyszny klasyk ❤ Zgadzam się, zrobione przez mamę najlepsze ❤ Szczerze, nigdy nie robiłam ich sama a ostatnio mam ciągłą ochotę na kluski, więc zmierzę się z nimi 😊

    1. Marta

      Super 🙂 sama również rzadko je robię (za rzadko), ale jak już przekonam do nich moje dzieci to może uda się częściej 😉

      1. Majka

        Dziękuję Ci za przypomnienie o ich istnieniu 😙 Będę do nich często wracać ❤ Już myślałam, że nie zdążę ich wrzucić na patelnię, tak mi podkradali 😄

        1. Marta

          Wcale się nie dziwię 🙂 ja również zdecydowanie za rzadko je robię 🙂

  4. Ania

    Najlepsze 🙂 ja też jestem mączna dziewczyna 🙂

    1. Marta

      Witaj w klubie 😀

  5. KInia

    Mniam wspaniale się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Danka

    O jak miło bardzo mi się to z moimi latami młodości kojarzy 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  7. całe wieki ich nie jadłam! a są tak pyszne 🙂

    1. Marta

      U mnie również zdecydowanie za rzadko się pojawiają 🙂

  8. jolanina jones

    Znam te kluski doskonale, bardzo lubię i czasami robię. Spróbujcie dodać do masy ziemniaczanej ok. 1/4 jej objętości ugotowane i sprasowane ziemniaki. Kluseczki będą lżejsze i zyskają nie tylko na smaku, ale też na wyglądzie. Jada się je nie tylko ze skwarkami, ale też z .. mlekiem, jako mleczną zupę. Mój syn kruszy do nich biały serek i polewa stopionym masłem. Rewelacja, polecam. Smacznego. 🙂

    1. Marta

      Słyszałam o takim połączeniu, ale to już chyba zupełnie inny rodzaj i nazwa klusek? Muszę koniecznie wypróbować, bo brzmią super 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top