Kontakt

blog kulinarny

Korzenne ciasteczka czekoladowe

Moje dzieci nie przepadają za tradycyjnymi piernikami, uwielbiają za to kruche czekoladowe ciasteczka : ) Aby nie tracić zabawy związanej z wycinaniem pierników i świątecznymi przygotowaniami, zmodyfikowałam trochę przepis na klasyczne maślane ciastka. Dzięki dodatkowi piernikowej przyprawy nabrały wyjątkowego, aromatycznego charakteru. Polecam!!!


kruche-pierniczki-czekoladowe
Składniki (ok. 25 sztuk):

  • 185 g mąki pszennej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
  • 110 g masła (temp. pokojowa)
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać wymieszane suche składniki, cały czas miksując. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką) na grubość ok 4-5 mm i wycinać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-10 minut. Brzegi powinny być twarde, a środek odrobinę nabrzmiały i miękki. Studzić na kratce.

Smacznego!


korzenne-ciasteczka-czekoladowe

kruche-ciasteczka-korzenno-czekoladowe

czekoladowe-pierniczki

Inspiracja „Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 listopada, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasteczka, Dania dla dzieci, Wyroby na różne okazje

43 komentarzy

  1. Ryba

    Super pomysł my też nie lubimy pierników 🙂 a te małe kropeczki na wierzchu to cukier?

    1. Marta

      Tak, to cukier 🙂 Mój trzcinowy jest dość gruboziarnisty, więc całkiem się nie rozpuścił i jest widoczny 😉 jeśli wizualnie Ci to przeszkadza można zastąpić drobnym cukrem do wypieków 🙂

  2. Aga

    wyglądają cudnie, mam pytanie czy myśli Pani ze dałyby radę do stempelków? czy sie wzorek utrzyma?

    1. Marta

      Myślę, że można spróbować 🙂 Ciasteczka dużo nie rosną i nie zmieniają kształtu, trochę się wybrzuszają na środku, więc jedynie to może delikatnie zaburzyć wzorek.

  3. Ania

    Wow jakie cudne! 🙂
    P.S. Chcialabym zobaczyć Twoją kolekcję książek kucharskich 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 A kupowanie książek kucharskich to mój nałóg…;) Tak trudno się oprzeć!

  4. Ewa

    Na to czekałam 😊 I zdjęcia jakie piękne 😊

    1. Marta

      To bardzo miłe, dziękuję 🙂

  5. Ola

    Będziemy piec 🙂

    1. Marta

      Dajcie znać jak smakowało 🙂

      1. Ola

        Przepyszne są 🙂

        1. Marta

          Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂

  6. Dusia

    A można całkiem pominąć przyprawę piernikową? Nie mam ale do świąt jeszcze czas to zjadłabym czekoladowe :0

    1. Marta

      Można, wtedy będą klasyczne czekoladowe ciasteczka (również bardzo pyszne- sprawdzałam 😉 )

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Mia

    O ja też nie przepadam za piernikami 🙂 za to ciasteczka jak najbardziej 🙂 A myślisz że da się je ozdobić?

  8. Majka

    Co za klimat 🙂

    1. Marta

      Już odliczamy do Świąt 🙂

      1. Majka

        Dzieciaki dosłownie je pochłonęły 😉

  9. Kacha

    Wyszły przepyszne 🙂

  10. Lu

    Ciacha są super 🙂 i dla zainteresowanych wzorek z ciasta się zachowuje 🙂 to będzie mój hit na prezenty dla bliskich 🙂

    1. Marta

      Prezent idealny 😀

  11. Gosia

    Przepis przetestowany i jest genialny 🙂 czekam na więcej perełek przed świętami 😀

    1. Marta

      Już wkrótce na pewno się pojawią 🙂

  12. super ciacha w swiątecznym klimacie 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  13. Jagoda

    Przepyszne wyszły! pieczemy już 3 raz 😀

  14. Maggie

    Ooo właśnie słyszałam dobre opinie o tej książce i tym przepisem upewniłaś mnie, że warto ją nabyć, bo ciasteczka są rewelacyjne!!!!

  15. Jolka

    P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E !

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  16. Ania

    Ciacha są super 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  17. Daga

    Najlepsze bez dwóch zdań 🙂 chyba nawet zrobiły większą furore niż pierniki i długo są świeże

    1. Marta

      Dzięki za informację, u nas tak szybko znikają, że zastanawiałam się jak będą się zachowywać leżakując 🙂 jak widać można zwiększyć porcję 😉

  18. Nati

    Ciasteczka są przepyszne 🙂 pieczemy już drugi raz i obawiam się czy dotrwają do świąt 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, u nas też pojawiają się co chwilę, ale jeszcze szybciej znikają 🙂

  19. Jagoda

    Przepyszne 🙂 po świetach pieczemy je bez korzennej przyprawy i są nadal genialne w wersji choco 🙂

    1. Marta

      Super! My też 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top