Kontakt

blog kulinarny

Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu president (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 s serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę. Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 stycznia, 2015
Kategorie: Ciasta, Serniki, Top 10

136 komentarzy

  1. Karolina

    Wygląda cudnie. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło 🙂 Również pozdrawiam!

    1. Marta

      Dziękuję i gorąco polecam jest pyszny! 🙂

  2. jak perfekcyjnie bialutki, i lekki jak puch się wydaje 🙂

    1. Marta

      Właśnie taki biały bardzo mnie zachęcił 🙂 wprost rozpływa się w ustach 🙂

  3. gin

    O mamuniu, ależ on wygląda… Zjadłabym 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  4. ja pikole!!!! wygląda zajebiście, MARTA !!
    jak z dobrej gazety kulinarnej, zaś Ci wyszło ;p;p;p

    Rewelacja!

    1. Marta

      Ola Ty wiesz, że ja się rozpływam po Twoich komentarzach!!!!!!!!!!! 😀 dzięki:***

  5. Perfekcyjny i niesamowicie kuszący 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i mam nadzieję, że dasz się skusić 🙂

  6. Aga

    Oj kawałka sernika nie odmówię!

    1. Marta

      Ja również, nigdy 🙂

  7. Stała czytelniczka

    Smakuje tak pysznie jak wygląda i rzeczywiście prosty do zrobienia choć miałam obawy! Goście byli zachwyceni smakiem i tym, że wyszedł tak pięknie biały :):)

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że sernik się udał i wszystkim smakował 🙂

  8. Irmina

    Pięknie wygląda ten sernik. Chetnie zrobię, tylko proszę mi powiedziec co można użyć zamiast tego ekstraktu waniliowego, bo dlugo musialabym czekać

    1. Marta

      Można pominąć, lub dodać same ziarenka wanilii 🙂

    2. Marta

      Można pominąć lub dodać same ziarenka z wanilii 🙂

  9. ela

    Witam właśnie dzis zrobiłam pani sernik. W trakcie pieczenia wyrosl piękny wysoki.pozostawilam go do ostygnięcia w piekarniku i niestety bardzo opadl😞

    1. Marta

      Z moich obserwacji mogę podpowiedzieć, że aby sernik nie opadał warto zadbać, aby składniki były w temp. pokojowej. Te z lodówki wystarczy wyjąć 2-3 godziny wcześniej. Tak jak Pani wspomina ważne jest również studzenie – sama również zostawiam zawsze sernik w piekarniku i uchylam drzwiczki 🙂 Ostatnią rzeczą, która przychodzi mi do głowy jest duże napowietrzenie, im dłużej sernik miksujemy tym więcej zawiera w sobie powietrza, co powoduje późniejsze opadanie. Nawet jeśli zadbamy o wszystkie składowe podane powyżej, czasem zdarzy się tak, że mimo to sernik opadnie, ale taki już ich urok 🙂 Mam jednak nadzieję, że smakował, bo to jest najważniejsze 🙂

  10. Irmina

    Czy można pominąć mąkę? Chciałabym zrobić dla koleżanki która nie może jeść glutenu.

    1. Marta

      Proponuję zastąpić mąką bez glutenu np. ziemniaczaną (ok. 2,5 łyżek powinno wystarczyć 🙂 )

  11. Ela

    W smaku był przepyszny no właśnie jedynie niziutki ale spróbuje jeszcze raz tym razem upiekę go w łaźni wodnej ponoć wtedy nie opada i nie pęka

  12. ela

    Co nowego mogę powiedziec to że w tej lazni opadł równomiernie i nie popękał. Produkty miałam zagrzane. Chyba blaszka za duza ale smak i tak przebija wszystko wielkość mi nie przeszkadza😊

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że sernik smakował 🙂

  13. Karo

    Przepyszny!!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  14. Milena

    Cudowny, wprost rozpływa się w ustach 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że zasmakował 🙂

  15. jess

    Kremowy i delikatny rewelacja 🙂

    1. Marta

      Określenie „kremowy i delikatny” idealnie oddaje jego urok 🙂

  16. minia

    Pycha, sernik idealny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  17. kredka_a

    Delikatny wprost rozpływa się w ustach mój typ 🙂

    1. Marta

      Super, u nas również jest uwielbiany 🙂

  18. Katarzyna Rynkiewicz

    Witam czy piecze się go w termoobiegu??? Pozdrawiam

    1. Marta

      Tak jak wspominałam w opisie przygotowania, piekę z górną i dolną grzałką 🙂 Wszystkie serniki piekę bez termoobiegu 🙂 Pozdrawiam 🙂

  19. Ola

    Witam 😉
    Zamierzam pominąć śmietankową piankę i tutaj nasuwa mi się parę pytań…
    Czy mam piec te 20 minut dłużej? Czy wyjąć po takim czasie jak w przepisie zanim dało się piankę?
    Czy muszę go chłodzić w lodówce? I jeżeli tak to czy koniecznie tak długo?
    Oczywiście zależy mi żeby wyszedł jak najpyszniejszy 🙂

    1. Marta

      Proszę obserwować, czy masa się zetnie – całe dopiekanie 20 minut nie będzie pewnie konieczne za to chłodzenie w lodówce to już element obowiązkowy, schłodzony smakuje zdecydowanie najlepiej 🙂 Myślę, że ok. 6 godzin wystarczy 🙂

  20. Ewelina

    Mój sernik w ogóle nie wyszedł biały, spiekł się z góry, wyrósł krzywo, opadł przy nakładaniu śmietanki… eh, taki ze mnie cukiernik :/

    1. Marta

      Najważniejsze to się nie poddawać, trening czyni mistrza! 🙂 Pamiętałaś, aby zmniejszyć temp. do 120 C?

  21. olka

    Wyszlo cudo puszysty i delikatny
    Czesciej bede zagladac na twoja stronke
    Masz nowego fana
    Dziekuje za przepis
    Pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo mi miło, super, że posmakowało i będziesz zaglądać częściej :)))

  22. Agata

    A ta śmietanka 30% to być ubita przed dodaniem do masy ?

  23. Najlepszy sernik jaki jadlam, wywazony , kremowy i aksamitny .Jest pyszny i banalny , ja daje wiecej maskarpone a mniej twarogu i jest odjazd, dziewczyno jestes sernikowym maestro!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję!!! 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂

  24. Ania

    Zrobiłam wczoraj sernik, wyszedł idealnie- bialutki, opadł może z pół centymetra. W smaku bardzo dobry 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  25. Sylwia

    Sernik rewelacja ja dodaje jeszcze spód z herbatników i jest ideał

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂 spód z herbatników zawsze na tak 🙂

  26. Ala

    Sernik jest przepyszny!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  27. marti

    Ideał, super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo bardzo mi miło 🙂

  28. Czytelniczka

    A po ilu minutach sernik powinien urosnąć?

    1. Marta

      Trudne pytanie, bo nigdy tego nie kontrolowałam 🙂 podczas pieczenia zajrzałam przez szybę piekarnika i był już wyrośnięty, ale nie wiem ile czasu minęło 🙂 to jak sernik rośnie zależy też od piekarnika i od tego jak bardzo „napuszone” było surowe ciasto 🙂

  29. Olga

    Bezbłędny przepis 🙂 smak jak w najlepszej cukierni 🙂

    1. Marta

      Jaka super rekomendacja, dziękuję 🙂

  30. Mila

    Chciałabym upiec ten sernik w kwadratowej blaszce 24×24. Czy mogłabym prosić o informację jak powinnam zmniejszyć proporcje?

    1. Marta

      Zrobiłabym z takich samych proporcji 🙂

  31. Kasia

    Sernik jest wspaniały!!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  32. Aga

    Cudowny, delikatny i kremowy zdecydowanie najlepszy jaki piekłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  33. Basia

    Pieklam wiele razy i zawsze sie udaje w tym roku na swieta tez bedzie 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło 🙂

  34. Iwona

    Według tego przepisu robię sernik po raz piąty🙂Posypuję go workami kokosa i robię spód z kruchych ciasteczek🙂Wyszedł mi za pierwszym razem i moja rodzina go uwielbia 🙂W tym roku na Święta też będzie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło! 🙂 piąty raz oznacza, że mocno przypadł do gustu co ogromnie cieszy 🙂 Super pomysł z dodatkiem kokosa i ciasteczkowym spodem 🙂 Pozdrawiam świątecznie 🙂

  35. Lena

    Wyszedł pyszny dzięki 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  36. Pola

    Pychotka ufff święta jednak się odbędą 😉 wesołości!!!

    1. Marta

      :))) Bardzo mi miło 🙂 Wesołych Świąt!

  37. Kasia

    Upiekłam przed wczoraj, całą noc chłodził się w lodówce, wyszedł idealny i idealnie smakuje 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że tak świetnie się sprawdził 🙂 Wesołych Świąt!

  38. Ewa

    Dzięki wielkie za przepis. Zmieniłam tym że do sera dodałam trochę oleju, aromatu pomarańczowego I śmietankowego. A do polewy smietanowej dodałam migdałów w płatkach I zwiększyłam temp pieczenia gdy już ją wyłożyłam na ciasto. Wyszedł wyśmienity. To mój pewniak jest. 🙂 pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂 chętnie wykorzystam modyfikację z dodatkiem migdałów, na pewno świetnie pasowały 🙂

  39. Ania

    Idealny sernik i idealny przepis bo udał się nawet mnie 🙂

    1. Marta

      Super, ten sernik zawsze się udaje 🙂

  40. Luiza

    Ten sernik jest super 🙂 Polecam dodać do niego sos czekoladowy i mus z truskawek pięknie kompnują się z bielą i smak poezja 🙂 Lepszy niż z cukierni 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂 Mus i sos brzmią pysznie 🙂

  41. Jola

    Serniczek wyszedł pyszniutki 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  42. Kinia

    W smaku pycha 🙂 i wyszedł mi równy jak stół co uważam za sukces 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  43. K.

    Sernik jest super i wygląda jak marzenie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  44. Zuza

    Pyszny 🙂 nie zrobiłam co prawda do końca identycznie bo na wierzch zabrakło mi kwaśnej śmietany więc polałam rozpuszoną czekoladą z kremówką ale i w takiej wersji wymiata 🙂

    1. Marta

      Wersja z czekoladą brzmi super 🙂

  45. Ola

    Mniam mniam mój pierwszy sernik i od razu taki pyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło i gratuluję pierwszego sernika! 🙂

  46. Magda

    Nie wiem dlaczego, ale sernik nie chce się dopiec. Piekłam go w temperaturze wskazanej w przepisie i nie był gotowy w podanym czasie. W tym momencie jest w piekarniku od 2,5 godziny i ciągle jest surowy w środku…

    1. Marta

      Jeśli trzymałaś się przepisu to nie wiem co mogło pójść nie tak 🙁 piekłam wielokrotnie i zawsze było ok 🙂 Co masz na myśli przez surowy? To nie jest ciasto, które pieczemy do „suchego patyczka” powinien być lekko ścięty, ale nadal wilgotny, podczas studzenia w piekarniku nadal będzie absorbować jego ciepło, a całkiem kremową konsystencję uzyskujemy przez późniejsze chłodzenie w lodówce 🙂

  47. Gabriela

    Właśnie sie zajadamy z rodzinką i jest to najlepszy sernik jaki smakowaliśmy, kremowa konsystencja powala! dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  48. O.

    Sernik jest pyszny polecam

    1. Marta

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top