Kontakt

blog kulinarny

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to ulubiona wigilijna potrawa mojego Męża ; ) Mógłby je jeść nieprzerwanie przez całe Święta, więc ich przygotowanie oponowałam do perfekcji : ) Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na krokiety idealne. Naleśniki powinny być cienkie i delikatne, a farsz w tym przypadku kapusta z grzybami mocno doprawiona, aby jej smak „nie zginął” po podsmażeniu. Najlepiej naleśniki i farsz przygotować dzień wcześniej, zawinąć i schować do lodówki, wtedy pięknie zachowują kształt i panierka świetnie przywiera podczas smażenia. Polecam!!!


Przepis na krokiety z kapustą i grzybami


Składniki na ciasto (około 24 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • 6 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki oleju

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Naleśniki nie muszą być zarumienione. Po upieczeniu układać naleśniki jeden na drugi, wtedy nabierają trochę wilgoci i idealnie się zwijają.

Składniki  na farsz:

  • ok. 1,3 kg kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybek i borowik)
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki smalcu

Kapustę wypłukać, dodać smalec i ugotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić i poszatkować. Suszone grzyby namoczyć przez 2 godziny, odcedzić, ponownie przepłukać wodą i odcedzić. Pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, dodać suszone grzyby, ponownie przesmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać, doprawić do smaku i smażyć chwilę razem, aby nadmiar wody odparował. Ostudzić.

Składniki  na panierkę:

  • 3-4 jajka
  • bułka tarta

Przestudzony farsz nałożyć na naleśniki i zawinąć (instrukcja poniżej, aby krokiety były cieńsze i dłuższe najlepiej, aby boki naleśników nie zachodziły na siebie tak jak na 1 zdjęciu od góry z prawej strony. Zawinięte krokiety najlepiej przełożyć na talerz (złączeniem u dołu), przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Kolejnego dnia obtoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego : )


Krokiety - instrukcja zwijania

krokiety jak zrobić krok po kroku



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 grudnia, 2009
Kategorie: Boże Narodzenie, Dania obiadowe, Pozostałe, Wyroby na różne okazje

8 komentarzy

  1. honorata

    przypadkowo trafilam na Twoje krokiety.Ja pieke czesto,nawet teraz w w piatek z pieczarkami i.t.Jesli chodzi ociasto ,to wlasnie musi byc b.rzadkie(polmleka pol wody),po zapieczeniu podnosze lekko palcami,podkladam lopatke i przewracam,bardzo proste.Nalesniki niczym nie przykrywam, poniewaz on zaraz sam nabiera wilgotnosci,jezeli po upieczeniu klade jeden na drugiego.Przy zawijaniu nie mam zadnego problemu.Polecam Ci moj trik.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję za wskazówki! U mnie ciasto też wychodzi dość rzadkie. Pozdrawiam 🙂

  2. Rossi

    Kochana! Ciasto musi być rzadkie, a żeby nie pękało w czasie zwijania dodaje się do niego nieco mąki… ziemniaczanej 🙂 dzięki temu jest elastyczne.
    Tym sposobem mi zaczęły wychodzić takie jak chciałam.
    I nigdy nie przykrywam, bo podejrzewam, że by się z wilgoci rozpadały.
    Pozdrawiam

    1. Marta

      Moje ciasto też jest rzadkie 🙂 chętnie wypróbuję patent z mąką ziemniaczaną, bo jeszcze nie próbowałam 🙂 A odnośnie układania ich w stos mi zawsze się ten trik sprawdza 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Urszula

    Fajna stronka.Szukałam przepisu na „nie popękane naleśniki”do krokietów…..znalazłam tu,podobnie robię ale bez mąki ziemniaczanej,wypróbuję bo smażę zawsze dzień wcześniej,by szybciej zrobić krokiety z rana. Potem tylko podsmażyć i po robocie.Ciekawe czy mi to wyjdzie bo zawsze kilka popękanych miałam. Niby to nie przeszkadza ale byłoby świetnie gdyby były w całości.Pozdrawiam.

    1. Marta

      Też miałam z tym problem, ale na szczęście należy już do przeszłości 🙂 Smacznego!

  4. Ania

    Krokiety są przepyszne, wprost idealne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top