Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Krokiety z kapustą i grzybami


Krokiety z kapustą i grzybami
Moje pierwsze starcie z krokietami zaliczam do udanych ; ) Największe obawy miałam ze smażeniem naleśników, bo jak mówi moja siostra wychodzą mi zawsze ” bardzo puszyste” ; ) Dążę oczywiście do takich cienkich, które  łatwo się zawijają, ale obojętnie jakie ciasto wykorzystam zawsze mam z tym problem ; ) Na szczęście zdobyłam już niezawodny przepis i wszystko się udało. Wracając do krokietów… sama nie zdążyłam zjeść żadnego (!), ale T. był nimi zachwycony i poprosił o powtórkę, więc na pewno mu smakowały ; )

Składniki na ciasto (około 16 sztuk):

  • 250 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g masła solonego do ciasta
Masło rozpuścić na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki, delikatnie przestudzić. Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Gotowe naleśniki dobrze jest nakryć drugim talerzem, aby zmiękły, co pozwoli na łatwiejsze zwijanie.

Składniki  na farsz:

  • ok. 1/2 kg kiszonej kapusty
  • grzyby suszone (40g) i pieczarki (200g)
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki smalcu
Suszone grzyby moczymy przez 2 godziny, a następnie odcedzamy i kroimy w małe kawałki. Kapustę płuczemy i gotujemy wraz z dodatkiem smalcu przez ok. 30 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na klarowanym maśle. Wraz z grzybami dodajemy ją do kapusty. Dusimy razem kolejne 30 min, dodajemy sól, pieprz (dużo) do smaku.

Składniki  na panierkę:

  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
Kiedy farsz jest już gotowy nakładamy go na naleśniki i zawijamy (Instrukcja zawijania krokietów poniżej. Jeśli chcecie, aby Wasze krokiety były cieńsze i dłuższe najlepiej, aby boki naleśników nie zachodziły na siebie – 1 zdjęcie od góry, od prawej strony ; )
Następnie maczamy krokiety w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego : )


Krokiety - instrukcja zwijania



Autor: Marta Pękalska

5 komentarzy

  1. honorata

    przypadkowo trafilam na Twoje krokiety.Ja pieke czesto,nawet teraz w w piatek z pieczarkami i.t.Jesli chodzi ociasto ,to wlasnie musi byc b.rzadkie(polmleka pol wody),po zapieczeniu podnosze lekko palcami,podkladam lopatke i przewracam,bardzo proste.Nalesniki niczym nie przykrywam, poniewaz on zaraz sam nabiera wilgotnosci,jezeli po upieczeniu klade jeden na drugiego.Przy zawijaniu nie mam zadnego problemu.Polecam Ci moj trik.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję za wskazówki! Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji, gdyż jak wspomniałam tego typu potrawy nie są moją mocną stroną ; ) Pozdrawiam!

  2. Rossi

    Kochana! Ciasto musi być rzadkie, a żeby nie pękało w czasie zwijania dodaje się do niego nieco mąki… ziemniaczanej :) dzięki temu jest elastyczne.
    Tym sposobem mi zaczęły wychodzić takie jak chciałam.
    I nigdy nie przykrywam, bo podejrzewam, że by się z wilgoci rozpadały.
    Pozdrawiam

  3. Urszula

    Fajna stronka.Szukałam przepisu na „nie popękane naleśniki”do krokietów…..znalazłam tu,podobnie robię ale bez mąki ziemniaczanej,wypróbuję bo smażę zawsze dzień wcześniej,by szybciej zrobić krokiety z rana. Potem tylko podsmażyć i po robocie.Ciekawe czy mi to wyjdzie bo zawsze kilka popękanych miałam. Niby to nie przeszkadza ale byłoby świetnie gdyby były w całości.Pozdrawiam.

    1. Marta

      Też miałam z tym problem, ale na szczęście należy już do przeszłości :) Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 × = 15

Top