Kontakt

blog kulinarny

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Uwielbiam kruche ciasta z owocami, zwłaszcza w towarzystwie książki i popołudniowej herbaty ; ) Rabarbar z dodatkiem wanilii oraz pyszna migdałowa kruszonka współgrały ze sobą idealnie. Inspiracja tutaj. Polecam! 


Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej (np. krupczatki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane, zimne masło oraz skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej połówki cytryny. Szybko zagnieść ciasto (można wspomóc się robotem kuchennym). Ciasto przełożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), tak aby pokryło dno i boki do około połowy wysokości.

Składniki na nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm). Laskę wanilii naciąć wzdłuż i nożem wyjąć ziarenka z jej środka. Wymieszać z cukrem, a następnie waniliową mieszanką zasypać kawałki rabarbaru. Po ok. 30 minutach powinien on puścić sok, który należy odlać.

Składniki na migdałową kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów (ok. 70 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 90 g roztopionego masła

Masło roztopić i połączyć z pozostałymi składnikami, formując palcami kruszonkę.

Ciasto w tortownicy wysypać bułką tartą, przełożyć na nie odsączony rabarbar, posypać przygotowaną kruszonką. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez około 50 minut. Gdyby kruszonka za mocno nam się przypiekała, przykryć od góry folią aluminiową.

Smacznego : )


Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką


Rabarbalove



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 maja, 2014
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

20 komentarzy

  1. Proste ale efektowne ciasto. Wygląda świetnie!

    1. Bardzo dziękuję 🙂 proste i do tego smaczne 😀

  2. Łączyłam już kiedyś rabarbar i migdały….bardzo smaczny duet 🙂

    1. Ja po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! 🙂

  3. kruche ciasto i owoce – duet idealny:)

  4. Jak dla mnie – idealne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  5. Maria

    Świetny przepis, wszyscy prosili o dokładkę 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  6. Kinga

    Bardzo fajne ciacho, przepis prosty, sprawdziłam również w wersji z innymi owocami i polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Isia

    Bardzo efektowe i wbrew temu co myslalam latwe do zrobienia 😀

    1. Marta

      Super, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

  8. Kasica

    Zainspirowana zdjęciami zrobiłam też z truskawkami (pół na pół) i chyba jest jeszcze smaczniejsze!

    1. Marta

      Super, fajna alternatywa 🙂

  9. Alicja

    To ciasto jest obłędne, a ja jestem chyba uzależniona… 😉

    1. Marta

      Coś o tym wiem… 🙂

  10. Beata

    Moje ulubione ciasto, a migdałowa kruszonka to odkrycie sezonu 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top