Kontakt

blog kulinarny

Łosoś z suszonymi pomidorami

Do tej pory z łososiem spotkałam się tylko na kanapkach, a ponieważ nie przepadam za rybami koleżanka z pracy musiała mnie długo przekonywać do tego dania! Na szczęście, często jest tak, że kiedy nie spodziewam się niczego dobrego, danie okazuje się strzałem w 10 ; ) Tak było i tym razem, ponieważ łosoś okazał się naprawdę pyszny, do tego nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, a co ważniejsze wielkiego nakładu czasu. Polecam dla zabieganych ; )


łosoś z suszonymi pomidorami
Składniki:

  • płaty łososia
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny
  • suszone pomidory
  • koper
  • ew. oliwa z oliwek

Łososia płuczemy pod ciepłą wodą, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdym płacie kładziemy 2 suszone pomidory oraz kawałek kopru. Całość możemy skropić też łyżeczką oliwy z oliwek.  Zawijamy w folię aluminiową, tak aby u góry pozostało odrobinę miejsca na powietrze. Pieczemy w rozgrzanym do 150 C piekarniku przez 30 min.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 lipca, 2011
Kategorie: Dania obiadowe, Dania z ryby

4 komentarzy

  1. Ania

    Bardzo smacznie wygląda 🙂 muszę wypróbować

  2. amela

    uwielbiam lososia na pewno wyprobuje,pozdrawiam z wakacji!!!

  3. Taki łosoś zapewne świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami

    1. Marta

      Pewnie tak:) już niedługo będę mogła wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację *

Top