Kontakt

blog kulinarny

Mąka jaglana

Pytanie jak zrobić mąkę jaglaną często pojawia się w Waszych pytaniach. Pierwszym co przychodzi do głowy to oczywiście zmielić kaszę jaglaną w drobny pył ; ) Sama również podjęłam taką próbę i jest to słuszny kierunek, ale tak jak w przypadku gotowania kaszy warto najpierw pozbyć się charakterystycznej goryczki ; ) Polecam wypróbować!!!


Maka-jaglana


Składniki

  • 400 g kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną wysypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie przelać wrzątkiem. Przemieszać i ponownie zalać wrzątkiem (ociekająca woda powinna być przeźroczysta). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 110 C (termoobieg) przez ok. 45 min. W tym czasie kilka razy przemieszać, aby kasza była równo wysuszona. Drzwiczki od piekarnika możemy zostawić delikatnie uchylone tak jak przy suszeniu bezy. Kiedy kasza przestygnie przełożyć ją do blendera i dokładanie zmiksować. Przesiać przez sito, pozostałości ponownie zmiksować blenderem.

Smacznego!


Maka-z-kaszy-jaglanej



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 lutego, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dodatki, Inne, Zdrowa żywność

20 komentarzy

  1. Asia

    Super! mąka jaglana w sklepie kosztuje krocie ale w domu sama chętnie spróbuję 🙂

    1. Marta

      Dokładnie ceny czasem odstraszają, a przygotowanie domowej wersji nie wymaga dużego nakładu pracy 🙂

  2. Mała_Mi

    Spadłaś mi z nieba z tym przepisem !!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂

  3. Świetnie, szukałam takiego właśnie przepisu. Biorę się do roboty 🙂

  4. Kasia

    Proste na pewno skorzystam 🙂

  5. Majka

    Świetny sposób na mąkę 🙂 To ja czekam teraz na jakiś pyszny przepis z mąką jaglaną w roli głównej 🙂

    1. Marta

      Już myślę o jakimś ciachu lub placuszkach 🙂

  6. Isia

    Takie to proste a sama bym na to nie wpadla 🙂

  7. Ewa

    Ekstra kaszę jaglaną mam to i mąka będzie 🙂

  8. świetny pomysł 🙂 robiłam gryczaną, ale z kaszy jaglanej też fajna myśl 🙂 i w dodatku wiele się zaoszczędza 🙂 a nie wymaga wielkiego wysiłku i można zrobić od razu większą partię na dłużej 🙂

    1. Marta

      O gryczanej nie pomyślałam 🙂 robiłam za to ryżową właśnie ze względu na mały nakład pracy i dużą oszczędność, bo ceny sklepowych potrafią być kosmiczne 😉

  9. Od niedawna zaczęłam się interesować przepisami bardziej ”domowymi” i jestem zadowolona, że trafiłam na ten przepis 🙂 Spróbuję sama zrobić, bo na pewno dobrze mieć taką domową własną mąkę i to jeszcze jaglaną. Będę tu zaglądać częściej !
    P.S. Przy okazji poczytam sobie resztę przepisów ! 🙂
    Pozdrawiam,
    Angelika z http://mojegotowaniemojewypieki.blogspot.com

    1. Marta

      Domowa mąka jaglana jest super, bo nie ma w sobie tej charakterystycznej goryczki, które posiadają niestety te sklepowe 🙂 Miło mi, że będziesz zaglądać 🙂 Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top