Mąka jaglana

Pytanie jak zrobić mąkę jaglaną często pojawia się w Waszych pytaniach. Pierwszym co przychodzi do głowy to oczywiście zmielić kaszę jaglaną w drobny pył ; ) Sama również podjęłam taką próbę i jest to słuszny kierunek, ale tak jak w przypadku gotowania kaszy warto najpierw pozbyć się charakterystycznej goryczki ; ) Polecam wypróbować!!!


Maka-jaglana

Składniki:

  • 400 g kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną wysypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie przelać wrzątkiem. Przemieszać i ponownie zalać wrzątkiem (ociekająca woda powinna być przeźroczysta). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 110 C (termoobieg) przez ok. 45 min. W tym czasie kilka razy przemieszać, aby kasza była równo wysuszona. Drzwiczki od piekarnika możemy zostawić delikatnie uchylone tak jak przy suszeniu bezy. Kiedy kasza przestygnie przełożyć ją do blendera i dokładanie zmiksować. Przesiać przez sito, pozostałości ponownie zmiksować blenderem.

Smacznego!


Maka-z-kaszy-jaglanej

Komentarzy: 20

  1. Asia
    15 lutego 2016 / 14:58

    Super! mąka jaglana w sklepie kosztuje krocie ale w domu sama chętnie spróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:54

      Dokładnie ceny czasem odstraszają, a przygotowanie domowej wersji nie wymaga dużego nakładu pracy 🙂

  2. Mała_Mi
    15 lutego 2016 / 15:14

    Spadłaś mi z nieba z tym przepisem !!! 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:57

      Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:57

      🙂

  3. Kasia
    15 lutego 2016 / 16:41

    Proste na pewno skorzystam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:57

      Super 🙂

  4. Majka
    15 lutego 2016 / 18:27

    Świetny sposób na mąkę 🙂 To ja czekam teraz na jakiś pyszny przepis z mąką jaglaną w roli głównej 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:57

      Już myślę o jakimś ciachu lub placuszkach 🙂

  5. Isia
    15 lutego 2016 / 19:38

    Takie to proste a sama bym na to nie wpadla 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:57

      😉

  6. Ewa
    16 lutego 2016 / 0:42

    Ekstra kaszę jaglaną mam to i mąka będzie 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2016 / 10:56

      Super 🙂

  7. 16 lutego 2016 / 13:57

    świetny pomysł 🙂 robiłam gryczaną, ale z kaszy jaglanej też fajna myśl 🙂 i w dodatku wiele się zaoszczędza 🙂 a nie wymaga wielkiego wysiłku i można zrobić od razu większą partię na dłużej 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2016 / 1:17

      O gryczanej nie pomyślałam 🙂 robiłam za to ryżową właśnie ze względu na mały nakład pracy i dużą oszczędność, bo ceny sklepowych potrafią być kosmiczne 😉

  8. 19 lutego 2016 / 14:35

    Od niedawna zaczęłam się interesować przepisami bardziej ”domowymi” i jestem zadowolona, że trafiłam na ten przepis 🙂 Spróbuję sama zrobić, bo na pewno dobrze mieć taką domową własną mąkę i to jeszcze jaglaną. Będę tu zaglądać częściej !
    P.S. Przy okazji poczytam sobie resztę przepisów ! 🙂
    Pozdrawiam,
    Angelika z http://mojegotowaniemojewypieki.blogspot.com

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2016 / 0:29

      Domowa mąka jaglana jest super, bo nie ma w sobie tej charakterystycznej goryczki, które posiadają niestety te sklepowe 🙂 Miło mi, że będziesz zaglądać 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2016 / 21:53

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 4 =