Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą to jedno z prostszych dań, które przyrządzam, gdy moja lodówka świeci pustkami i nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Pomimo tych kilku niepozornych składników efekt jest zadziwiająco pyszny i otrzymujemy smak, do którego chce się wracać : ) Polecam!!!


makaron-z-suszonymi-pomidorami-i-feta

Składniki:

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 3 łyżki oliwy bazyliowej
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory (suszone bez zalewy/oleju)
  • 50 g sera feta

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę pilnując, aby się nie przypalił. Dodać posiekaną pietruszkę i suszone pomidory, podsmażać kilka minut. Dodać ser feta pokrojony w małą kostkę, wymieszać. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać, aż całość pokryje się sosem. Podawać od razu.

Smacznego!

Komentarzy: 31

  1. NATALIA
    25 lipca 2016 / 11:03

    UWIELBIAM TAKIE DANIA

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2016 / 11:11

      Bardzo mi miło, że utrafiłam z przepisem 🙂

  2. Meggie
    25 lipca 2016 / 12:07

    Wygląda pysznie idealny letni obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2016 / 22:42

      Polecam wypróbować 🙂

  3. Majka
    25 lipca 2016 / 15:08

    To danie zdecydowanie dla mnie 😁 Uwielbiam makaron, zresztą zaraziłam sympatią do niego całą rodzinkę 😁 Brak mi tylko oliwy bazyliowej.

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2016 / 22:43

      U nas makaron też wiedzie prym do tego stopnia, że nasze dzieci mogłyby jeść na obiad sam suchy makaron… 😉 Bez problemu możesz użyć zwykłej oliwy i przesmażyć na niej posiekaną bazylię lub dodać więcej natki pietruszki 🙂

      • Majka
        25 lipca 2016 / 23:29

        Dziękuję za radę 🙂 W takim razie już wiem co zrobię na jutrzejszy obiadek 🙂

        • Marta
          Autor
          27 lipca 2016 / 0:24

          Nie ma za co, pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2016 / 22:44

      Zdecydowanie 🙂

  4. Majka
    26 lipca 2016 / 14:40

    Po prostu py-cho-ta!!!😉 Dzieciaki wcinają że aż uszka się trzęsą😊Moja bajka😊

    • Marta
      Autor
      27 lipca 2016 / 0:25

      Bardzo się cieszę, że posmakowało, często prostota to jest to 🙂

  5. 26 lipca 2016 / 19:21

    dobraaa, to ja wrzucam bezglutenowy i jadę z tematem <3

    • Marta
      Autor
      27 lipca 2016 / 0:26

      Koniecznie 🙂 od dawna na diecie bezglutenowej jesteś? 🙂

  6. Kasia
    26 lipca 2016 / 22:54

    Obłędny, aromatyczny a do tego taki prosty do przygotowania!!!

    • Marta
      Autor
      27 lipca 2016 / 0:26

      Super, że przepis przypadł do gustu :))

  7. Ala
    29 lipca 2016 / 21:32

    Pycha wszystko tak jak lubię 🙂 dałam penne i też pasuje 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:21

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Pora na kolejne wariacje 🙂

  8. Ilona
    1 sierpnia 2016 / 12:30

    Świetny pyszny obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2016 / 22:11

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  9. 4 sierpnia 2016 / 23:04

    Proste i ładnie prezentujące się danie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2016 / 0:45

      Bardzo dziękuję, miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. Szika
    9 sierpnia 2016 / 13:58

    Mam właśnie spaghetti z pszenicy durum w szafce i nie zawaham się go użyć :). Podobno trochę zdrowsze niż zwykłe pszenne a równie smaczne. A takie proste przepisy na makarony bardzo lubię. Szybkie i smaczne dania z tego wychodzą

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2016 / 20:07

      Dokładnie, jak nie ma czasu na gotowanie zawsze powstają najpyszniejsze rzeczy 🙂 Smacznego! 🙂

  11. 10 sierpnia 2016 / 15:14

    Danie niesamowicie proste ale na pewno bardzo smaczne, połączenie suszonych pomidorów i fety to bardzo dobra kombinacja 🙂 Pozdrawiam !

    • Marta
      Autor
      10 sierpnia 2016 / 18:59

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂

  12. Nawigatorka
    22 sierpnia 2016 / 13:33

    A o co chodzi z tym makaronem durum? Czemu jest zdrowszy? Gdzie w ogóle taki kupujesz?

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2016 / 13:54

      Użyłam tutaj makaronu pełnoziarnistego i różnica jest taka jak np. między białą mąką pszenną a pełnoziarnistą, czyli do ich wytwarzania użyte są surowce z całych, niełuskanych nasion zbóż mają więc wysoką zawartość błonnika, witamin z grupy B oraz wiele cennych minerałów. Kupuję najczęściej w większych sklepach lub marketach.

  13. Szika
    23 sierpnia 2016 / 14:50

    W osiedlowym sklepie mam spaghetti czaniecki i ono się całkiem fajnie sprawdza. A makaron z takie twardej pszenicy jest zdrowszy bo ma dużo więcej witamin i substancji odżywczysz. Jakiś kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, cynk, witaminy z grupy b. Ma też luteinę i więcej błonnika. Nie żebym była taka mądra, znalazłam sobie info z necie 😉

  14. Ula
    2 lutego 2017 / 20:09

    Mniam wyszło pysznie ! świetne połączenie będę wracać 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:57

      Bardzo mi miło 🙂

Skomentuj Szika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 3 =