Kontakt

blog kulinarny

Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec pieczemy głównie na Święta i może dlatego zawsze smakuje wyjątkowo : ) Dzisiejsza wersja na kruchym spodzie jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, a dodatkowo obłędnie pyszna i nie znam nikogo komu by nie zasmakowała : ) To zdecydowanie najlepszy makowiec na kruchym cieście. Robię go identycznie jak niezawodny Kruszon mojej Mamy, ale zamiast owoców dodaję makową masę. Polecam!!!


Makowiec na kruchym spodzie

Składniki (blacha o wymiarach 21×21 cm u dołu formy):

  • 5 żółtek (jajka wielkość L)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 białek (jajka wielkość L) + 1 szklanka cukru
  • 850 g masy makowej

Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto podzielić na trzy równe części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Wszystkie części owinąć folią spożywczą i przełożyć zamrażarki na ok. 10-15 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dużych oczkach tarki zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta. Na to wyłożyć masę makową (jeśli korzystacie z kupnej masy warto, aby była dobrej jakości, zbyt wodnistą należy najpierw osuszyć), następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemną część ciasta, wyłożyć pianę z białek i na nią zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą białą część ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli góra zbyt mocno będzie się rumienić, przykryć ją folią aluminiową. Przestudzić i przełożyć do lodówki. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy masa makowa się zwiąże.

Smacznego!


Makowiec najlepszy przepis


Przepis na makowiec na kruchym spodzie



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kruszonką, Tarty i kruche ciasta, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

68 komentarzy

  1. Majka

    No to mamy dylemacik 😉 Tyle bym chciała zrobić…Dobrze że mamy jeszcze Sylwester, można to rozłożyć w czasie 🙂 Piękny makowiec!

    1. Marta

      Jakoś mi umknął Twój komentarz 🙂 mam nadzieję, że wszystko uda się gdzieś wcisnąć 😉

  2. Gosia

    Ależ pysznie się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ewa

    Cudowny! i ta pianka jaka wysoka poziom mistrzowski 🙂

    1. Marta

      To bardzo miłe, dziękuję!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  4. Monia

    Chyba do Świąt nie wytrzymam i zrobię wcześniej 🙂

    1. Monia

      Pyszny a co tam zrobię na święta jeszcze raz 😀

      1. Marta

        Super, że posmakował ! trudno mu się oprzeć 🙂

  5. Ilona

    Wyglada idealnie 🙂

    1. Marta

      I dokładnie tak smakuje 🙂

  6. przepis w sam raz dla mojej mamy, ja akurat nie przepadam 🙁

    1. Marta

      Mam nadzieję, że Mama będzie zadowolona 🙂

  7. iga

    Właśnie siedzi w piekarniku ach ten zapach 🙂

    1. Iga

      Cudo po prostu cudo <3 i pierwszy raz wyszedł mi taki jak na zdjęciu bo zawsze coś zepsuję 😉

      1. Marta

        Bardzo, ale to bardzo się cieszę :)))

  8. Karo

    Tak jak nie lubię makowców ten jest PYSZNY! rodzina nie uwierzy 🙂 chyba zrobię ponownie i zawiozę im na Święta 🙂 Jesteś wielka!

    1. Marta

      Same cudowne wiadomości 🙂 jego nie da się nei lubić 😉

  9. Ula

    Ten makowiec jest pyszny i do tego szybki co jest nie do przecenienia na święta udał się za pierwszym razem, ale przyznam że kroiłam na ciepło i to nie jest dobra decyzja, lepiej schłodzić i dopiero kroić…

    1. Marta

      Tak, schłodzona masa jest bardziej zwarta, super, że posmakował 🙂

  10. Tita

    Przepyszny placuszek.

    1. Marta

      Miło mi, że makowiec zasmakował 🙂

  11. Natalia

    Fajny prosty przepis polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  12. Magda

    Przestestowany zatwierdzony przez rodzinkę więc na świetą się szykuje 🙂 pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      <3 Bardzo mi miło, również pozdrawiam :)

  13. Milka

    Wspaniały 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  14. Jagoda

    Jak ja kocham takie ciacha 🙂

  15. Anulka

    Rewelka! zamiast masła dałam margarynę i myślę bez szkody dla smaku przynajmniej taką mam nadzieję pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Moja Mama też robi z margaryną 🙂 za to u nas masło to towar pierwszej potrzeby 😉

  16. MartynaK

    w zeszłym roku trafiłam na Twój blog przez najlepsze pierniczki i od tamtej pory zostałam na stałe 🙂 wszystkie przepisy się udają, więc ten biorę w ciemno i na Święta będzie mój pierwszy makowiec 🙂 Pozdrawiam i gratuluję pasji!

    1. Marta

      Bardzo mi miło czytać takie komentarze 🙂 ogromnie dziękuję! 🙂

  17. Ewa

    Bardzo smaczne 🙂 tak więc makowiec i sernik już mam sprawdzone od Ciebie więc pierwsza samodzielna Wigilia mi chyba nie straszna trzymaj kciuki 🙂

    1. Marta

      Jak miło, dziękuję i oczywiście trzymam kciuki 🙂

  18. Karina

    Pyszne i proste a makowce zawsze wydawały mi się bardzo bardzo skomplikowane 🙂

    1. Marta

      Tak, ten jest pyszny i mało wymagający, super, że posmakował 🙂

  19. Iza

    Mniaaaaaaam po prostu mniam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, super, że posmakowało 🙂

  20. Kora

    Pyszny 🙂 wszyscy zachwyceni wiec zaklepalam pierwszy sukces na pracowniczej wigili 🙂 na pewno zapamiętam przepis na długo 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę!!! 🙂

  21. Aneta

    Makowiec jest cudowny 🙂 szybko się przygotowuje i jest prosty bo nawet Córci udało się prawie wszystko pomóc a ma dopiero 7 lat 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę i gratuluję zdolnej Córeczki 🙂

  22. Ania

    Przepis wydaje się naprawdę fajny a zdjęcie ciacha cudne 🙂 Mam tylko pytanie: w jakiej temperaturze piec? (mam piekarnik gazowy, bez termoobiegu 🙁

    1. Marta

      Moja Mama bez termoobiegu również piecze w 180 C, więc ewentualnie kontrolowałabym czas pieczenia, a temp. zostawiła bez zmian 🙂

      1. Ania

        Dziękuję za odpowiedź. Przepis na pewno wypróbuję 🙂

        1. Marta

          Będzie mi bardzo miło 🙂 smacznego 🙂

  23. Daria

    Obłędny!!! dzięki za przepis będę wracać

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam i zapraszam 🙂

  24. Bożena

    Makowiec jest przepyszny! testuję Twoje przepisy na okrągło i cała rodzina jest zachwycona 🙂 chyba myślą że nagle jakiegoś talentu dostałam 🙂

    1. Marta

      To bardzo miłe, dziękuję! 🙂 trzymam kciuki za Twój kulinarny talent 🙂

  25. Iwka

    Pycha!!! lepszego nie jadłam a nie jednego próbowałam 🙂 mam już faworyta na święta 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

  26. Mysia

    Na jaką blachę ten przepis?

    1. Marta

      Tak jak podane w przepisie tzn 21×21 cm 🙂

  27. Marlena

    Niebo w gębie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję!!! 🙂

  28. Jasia

    Naprawdę pyszny polecam każdemu z kupna masa makowa jest naprawde blyskawiczny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  29. Ptrycja

    Makowiec idealny 🙂 czeka na swoją wielką chwilę jutro (oby doczekał 😉 )
    Wesołych, radosnych Świąt 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Wesołych Świąt!

  30. Ania

    Wyszedł przepyszny 🙂 mielismy smaczne święta bo to nie był jedyny przepis z którego od Ciebie korzystałam dziękuje 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło:) cieszę się, że przepisy przypadły do gustu 🙂

  31. Magda

    Rewelacja 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top