Kontakt

blog kulinarny

Marynata do mięsa – najlepsza

Dobra marynata potrafi sprawić, że każde mięso będzie bardzo soczyste i nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku i aromatu. Do jej przyrządzenia możemy wybrać nasze ulubione przyprawy i świeże zioła, przygotować wersję słodką, łagodną lub pikantną w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Dziś zdradzę Wam przepis na naszą ulubioną marynatę do mięsa z rodzinnego przepisu mojej Mamy : ) Przeważnie przyrządza ona w ten sposób pieczeń z karkówki lub łopatki, ale poniższa marynata jest na tyle uniwersalna, że  idealnie sprawdzi się również do schabu, polędwiczki, wołowiny, drobiu, a nawet ryb. Dodatek octu sprawia, że mięso jest delikatniejsze i bardziej kruche. Niezastąpiony w tym celu Ocet Kielecki wytwarzany tradycyjną metodą już od 85 lat, możecie teraz znaleźć w pięknej nowej etykiecie : ) Mięso przygotowane w marynacie to doskonały sposób na prosty, ale bardzo wyrazisty i nietuzinkowy obiad. Polecam i mam nadzieję, że również podzielicie się ze mną swoimi ulubionymi patentami na idealną marynatę : ) 


marynata do ryb przepis

Składniki :

  • 1 łyżka Octu Kieleckiego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (same igiełki)

Ocet Kielecki wymieszać z olejem rzepakowym, sosem sojowym, wodą i miodem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawić oregano, bazylią, majerankiem, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz świeżym rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać. Wybrany rodzaj mięsa marynować od 1 godziny aż do całej nocy w lodówce. Najkrócej marynujemy drób oraz ryby, najdłużej wieprzowinę i wołowinę. Po tym czasie zamarynowane mięso można zgrillować lub podsmażyć na patelni, a następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i poddusić do miękkości lub podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.

Smacznego!


jak zrobić marynatę krok po kroku jak zrobić marynatę do mięsa krok po kroku

marynata do miesa przepis

marynata do steków przepis

marynata z octem przepis

marynata do wieprzowiny przepis

najlepsza marynata do miesa przepis

marynata do schabu przepis

marynata do kurczaka przepis

* Wpis powstał przy współpracy z Ocet Kielecki



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 lipca, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania obiadowe, Dodatki, Konkursy, akcje, eventy, Pozostałe, Wieprzowina, Wołowina

37 komentarzy

  1. Oliwcia

    Super na pewno skorzystam 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  2. Tasha

    Przepiękne zdjęcia ❤️❤️❤️ Bosh jak Ty to robisz ze zdjęcia marynaty wyglądają zachęcająco 😊

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, to ogromnie miłe 🙂

  3. Klara

    Fajne czesto nie mam pomysłu na mieso a tu jak znalazł 🙂

    1. Marta

      Dobra marynata odmieni każde mięso 🙂

    2. Marta

      Super, że się przyda 🙂

  4. Asia

    Robię prawie identycznie i polecam :)))))

  5. Nina

    Super skorzystam, bo zielona jestem w temacie 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  6. Jaśka

    Marynata super podobnie robię ale te zdjęcia super 😊

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. A

    A dlaczego zdjęcia bez twarzy ?

    1. Marta

      Bo to nie twarz jest tu gwoździem programu 😉

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Majka

    Korzystałam już wielokrotnie z marynaty o skróconym składzie i wyszło bardzo smacznie, widzę że jak doda się kilka składników więcej wyjdzie jeszcze pyszniej 😀 I pierwszy raz spotykam się z octem w takiej marynacie 🙂

    1. Marta

      U mnie w domu Mama zawsze korzystała z szerokiej gamy przypraw, więc przy marynatach również się nie oszczędzam 🙂 Mam nadzieję, że wypróbujesz i taka wersja także posmakuje! 🙂

  9. Isia

    marynata dobra rzecz 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  10. Kukulka

    Uwielbiam mięsa w marynacie bo zawsze sa bardzo soczyste 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  11. Ania

    Mniam dobre mięsko nie jest złe ryby też marynuję 🙂

    1. Marta

      Ja również, choć moim zdaniem dobra ryba jest bardzo mało wymagająca jeśli chodzi o doprawianie 🙂

  12. Tysia

    Musi być bardzo aromatyczna 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  13. Jaga

    Mięso mam już w marynacie pachnie super 🙂 mam nadzieję że kilka godz. wystarczy bo na noc nie zdążyłam nastawić 🙂

    1. Marta

      Na pewno wystarczy 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

      1. Jaga

        Udało się!!! mięsko mega!!!

        1. Marta

          Bardzo mi miło 🙂

  14. dobra marynata nadaje charakteru mięsu 🙂

    1. Marta

      Zgadzam się 🙂

  15. Mela

    Dobra marynata to podstawa w mojej kuchni 🙂

    1. Marta

      Wcale się nie dziwię 🙂

  16. Nora

    Mięsko super, bardzo wyraziste robiłam polędwiczkę 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top