Marynata do mięsa – najlepsza

Dobra marynata potrafi sprawić, że każde mięso będzie bardzo soczyste i nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku i aromatu. Do jej przyrządzenia możemy wybrać nasze ulubione przyprawy i świeże zioła, przygotować wersję słodką, łagodną lub pikantną w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Dziś zdradzę Wam przepis na naszą ulubioną marynatę do mięsa z rodzinnego przepisu mojej Mamy : ) Przeważnie przyrządza ona w ten sposób pieczeń z karkówki lub łopatki, ale poniższa marynata jest na tyle uniwersalna, że  idealnie sprawdzi się również do schabu, polędwiczki, wołowiny, drobiu, a nawet ryb. Dodatek octu sprawia, że mięso jest delikatniejsze i bardziej kruche. Niezastąpiony w tym celu Ocet Kielecki wytwarzany tradycyjną metodą już od 85 lat, możecie teraz znaleźć w pięknej nowej etykiecie : ) Mięso przygotowane w marynacie to doskonały sposób na prosty, ale bardzo wyrazisty i nietuzinkowy obiad. Polecam i mam nadzieję, że również podzielicie się ze mną swoimi ulubionymi patentami na idealną marynatę : ) 


marynata do ryb przepis
Składniki :

  • 1 łyżka Octu Kieleckiego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu (same igiełki)

Ocet Kielecki wymieszać z olejem rzepakowym, sosem sojowym, wodą i miodem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawić oregano, bazylią, majerankiem, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz świeżym rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać. Wybrany rodzaj mięsa marynować od 1 godziny aż do całej nocy w lodówce. Najkrócej marynujemy drób oraz ryby, najdłużej wieprzowinę i wołowinę. Po tym czasie zamarynowane mięso można zgrillować lub podsmażyć na patelni, a następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i poddusić do miękkości lub podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.

Smacznego!


jak zrobić marynatę krok po kroku jak zrobić marynatę do mięsa krok po kroku

marynata do miesa przepis

marynata do steków przepis

marynata z octem przepis

marynata do wieprzowiny przepis

najlepsza marynata do miesa przepis

marynata do schabu przepis

marynata do kurczaka przepis

* Wpis powstał przy współpracy z Ocet Kielecki

Komentarzy: 46

  1. Oliwcia
    14 lipca 2017 / 10:42

    Super na pewno skorzystam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2017 / 23:55

      Polecam 🙂

  2. Tasha
    14 lipca 2017 / 11:12

    Przepiękne zdjęcia ❤️❤️❤️ Bosh jak Ty to robisz ze zdjęcia marynaty wyglądają zachęcająco 😊

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2017 / 23:56

      Bardzo dziękuję, to ogromnie miłe 🙂

  3. Klara
    14 lipca 2017 / 11:57

    Fajne czesto nie mam pomysłu na mieso a tu jak znalazł 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2017 / 23:56

      Dobra marynata odmieni każde mięso 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:03

      Super, że się przyda 🙂

  4. Asia
    14 lipca 2017 / 12:57

    Robię prawie identycznie i polecam :)))))

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:02

      Super 🙂

  5. Nina
    14 lipca 2017 / 13:28

    Super skorzystam, bo zielona jestem w temacie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:02

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  6. Jaśka
    14 lipca 2017 / 14:56

    Marynata super podobnie robię ale te zdjęcia super 😊

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:02

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. A
    14 lipca 2017 / 15:10

    A dlaczego zdjęcia bez twarzy ?

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:02

      Bo to nie twarz jest tu gwoździem programu 😉

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:01

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Majka
    14 lipca 2017 / 15:35

    Korzystałam już wielokrotnie z marynaty o skróconym składzie i wyszło bardzo smacznie, widzę że jak doda się kilka składników więcej wyjdzie jeszcze pyszniej 😀 I pierwszy raz spotykam się z octem w takiej marynacie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 0:00

      U mnie w domu Mama zawsze korzystała z szerokiej gamy przypraw, więc przy marynatach również się nie oszczędzam 🙂 Mam nadzieję, że wypróbujesz i taka wersja także posmakuje! 🙂

  9. Isia
    14 lipca 2017 / 16:25

    marynata dobra rzecz 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2017 / 23:58

      Zdecydowanie 🙂

  10. Kukulka
    14 lipca 2017 / 19:47

    Uwielbiam mięsa w marynacie bo zawsze sa bardzo soczyste 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2017 / 23:58

      🙂 🙂 🙂

  11. Ania
    14 lipca 2017 / 22:43

    Mniam dobre mięsko nie jest złe ryby też marynuję 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2017 / 23:57

      Ja również, choć moim zdaniem dobra ryba jest bardzo mało wymagająca jeśli chodzi o doprawianie 🙂

  12. Tysia
    14 lipca 2017 / 23:43

    Musi być bardzo aromatyczna 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2017 / 23:56

      Zdecydowanie 🙂

  13. Jaga
    15 lipca 2017 / 11:12

    Mięso mam już w marynacie pachnie super 🙂 mam nadzieję że kilka godz. wystarczy bo na noc nie zdążyłam nastawić 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2017 / 15:30

      Na pewno wystarczy 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

      • Jaga
        16 lipca 2017 / 11:29

        Udało się!!! mięsko mega!!!

        • Marta
          Autor
          16 lipca 2017 / 21:54

          Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2017 / 1:41

      Zgadzam się 🙂

  14. Mela
    17 lipca 2017 / 12:31

    Dobra marynata to podstawa w mojej kuchni 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2017 / 1:39

      Wcale się nie dziwię 🙂

  15. Nora
    18 lipca 2017 / 2:17

    Mięsko super, bardzo wyraziste robiłam polędwiczkę 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2017 / 1:36

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  16. Pola
    26 lipca 2017 / 18:06

    Pycha fajne wyraziste mięso 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lipca 2017 / 0:23

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Danusia
    21 sierpnia 2017 / 23:53

    Bardzo fajny przepis sprawdził się również dla rybki mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2017 / 23:18

      Super 🙂

  18. Gosica
    6 października 2017 / 22:36

    Mięso wyszło super, użyłam do karkówki i po podsmażeniu upiekłam w piecu wyszła idealna i mięciutka 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:03

      Super, bardzo mi miło 🙂

  19. Ivo
    25 marca 2018 / 22:56

    Marynata daje rade 🙂 mieso aromatyczne i kruche choc dla mnie mnie mogloby byc jeszcze bardziej pikantne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:59

      🙂 🙂 🙂

  20. Agnieszka
    1 marca 2022 / 16:52

    do marynaty dodaje się świeże „igiełki” rozmarynu, czy tymianku?
    W przepisie jest podany rozmaryn, a na zdjęciu widać ucinanie gałązek tymianku
    będę wdzięczna za informację, bo zioła mają zupełnie inny smak, co wpłynie na efekt końcowy 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 6 =